16 Şubat 2015 10:57

Van'da yüzler Özgecan için yürüdü

Van’da VAKAD, YAKA-KOOP ve Kadın Sanatçılar Derneği öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kadın ve erkek, Mersin'in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan için yürüdü.

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van


Van’da VAKAD, YAKA-KOOP ve Kadın Sanatçılar Derneği öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kadın ve erkek, Mersin'in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan için yürüdü.

Özgecan Aslan'ın bıçaklanarak öldürüldükten sonra yakılması tüm ülkede olduğu gibi Van’da da infial yarattı. Üniversiteli Özgecan için Van Kadın Derneği (VAKAD) Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) ve Kadın Sanatçılar Derneği öncülüğünde Feqiye Teyran Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi burada bir basın açıklaması yaparak Sanat Sokağı’na kadar bir yürüyüş düzenledi. Sanat Sokağı’na yürümek isteyen kitlenin önü polis barikatlarıyla kesildi. Polis barikatına tepki gösteren kitle barikatın kaldırılması ile yürüyüşüne devam etti. Ardından Sanat Sokağı’na kadar yürüyen kitle burada oturma eylemi yaparak AKP hükümetinin kadınlara yönelik politikalarını protesto etti. Yürüyüşe destek veren Komela Jinên Dengbêj üyeleri de burada Özgecan için Kürtçe ağıt yaktı. Bunun üzerine birçok kadının ağlaması dikkat çekti.

'ÖFKEMİZİ YAKAMAZLAR'

Basın açıklamasını okuyan VAKAD aktivisti Müjgan Güneri, şunları söyledi:
“Tecavüz edilen, yakılan bedenlerimiz aynı. Öfkemizi yakamazlar. Biz kadınların tarihi, ezilmenin, sömürülmenin ve aynı zamanda direnmenin tarihidir. Yok sayıldığımız ve 'cadı' 'orospu' 'günahkar' denerek yok edildiğimiz tarih patriyarkayla yazıldı. Erkeklerce; aile içinde, sokakta, okulda, gözaltında, karakolda şiddete uğrayarak yaşamak zorunda bırakıldığımız, evde ve ev dışında: eşit işe eşitsiz ücretlerle, esnek güvencesiz ve hane içi ücretsiz çalışma koşullarında emeğimize el konulan, bedenimizi; önce erkeklerin, sonra devletin mülkü ve namusu gören, sokaklarda, filmlerde, devlete vergi ödeyen genelevlerde bedenlerimizi bir meta olarak pazarlayan, evlilik kurumu dışında cinselliğimizi yasaklayan, evlilik içinde tecavüzü meşru sayan, cinsel yönelimlerimizi yok sayan, patriyarkanın tarihi. Bize biçilen toplumsal rollerle bizi kimliksizleştirmeye çalışan, sömüren, bedenimize, içinde yaşadığımız dünyaya yabancı kılmak isteyen erkeklerin, şiddet dolu dünyasının tarihidir. “

BU ÜLKEDE HAYVANLARA BİLE TECAVÜZ EDİLDİ

Güneri, “Özgecan’ın katillerine ‘cani’ diyorlar. Bu caniler başka bir gezegenden mi geldiler buraya? Cani dedikleri şey erkeklerin içindeki erkekliktir. Erkeklerin bu toplumdan öğrendiği erkekliktir. Daha anne karnındayken erkek çocuk doğacak diye yüceltilen, sonrasında ‘paşam, aslanım’ diye yüceltilen erkekliktir bizi öldüren, bize şiddet uygulayan. ‘Kız mıdır, kadın mıdır bilemiyorum.’ diyen zihniyettir erkekleri cani yapan.‘Kadın erkek eşit değildir.’ diyen zihniyettir erkekleri tecavüzcü yapan. Okuldan çıkıp tecavüzcü oluyorsa bir insan, eğitim sistemini tartışabilecek; camiden çıkıp tecavüz ediyorsa dini algıyı tartışabilecek akıllara ve yüreklere ihtiyacımız var. 2 yaşındaki bebeklere bile tecavüz edildi bu ülkede. Hayvanlara, nesnelere tecavüz edildi bu ülkede. Türkiye’de tecavüz; en rağbet gören cinsel fantezi haline getirilmiştir. Bugün Türkçe internet sitelerinde tecavüz pornoları Türkiye halkları tarafından izlenme rekorları kırmaktadır. Annesine, kız kardeşine,iş arkadaşına,uykuda,ofiste,tecavüzü eğlenceli hale getiren görüntüleri izleyen bu yüz binlerce insan etrafımızı sarmış, her gün yeni bir cinsel şiddet suçuyla sarsıyor insanlığımızı.Eğitimine, kariyerine, yaşına, sınıfına, etnik kimliğine bakılarak yorumlanamaz tecavüzcüler“ dedi.

İNDİRİM ALANLAR VAR

“Tecavüzün erkeklik eylemleri arasında yer almasına sessiz kalan, engel olmayan, kendini ve çevresini etkilemeyen her erkek suç potansiyeli taşımaktadır”diyen Güneri, “Tecavüz ederken suçüstü yakalanan adam, henüz tecavüz gerçekleşmediği için “yarım kaldı” indirimi aldı bu memlekette. “Tecavüzde bağırmıyorsa, rıza göstermiş sayılır” indiriminden faydalanan var. Üvey kızına tecavüz edip, “kızın ruh sağlığı bozulmadı raporu”yla indirim alan var. Tecavüz edip, hamile bırakan, sonra da “zaten bakire değildi” indirimi alan var. Mahkemeye takım elbiseyle geldi diye “iyi hal” indirimi alan seri tecavüzcü var” şeklinde konuştu.

EŞ BAŞKANLAR DESTEK VERDİ

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı tarafından Rojin Kadın Yaşam Merkezi önünde de bir basın açıklaması düzenlendi.  Basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Derya Havya, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban’ın yanı sıra Van Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda kitle örgütü ve dernek üyesi katıldı. Rojin Kadın Yaşam Merkezi önünde “Yasta değil, isyandayız Özgecan” yazılı pankartı açan kadınlar, sık sık “Özgecan ölümsüzdür”, "Erkek vuruyor, devlet koruyor”, ”Jin jiyan azadi” sloganı atarken yine “Kadın, yaşam, özgürlük” dövizleri taşındı.

ÖNCEKİ HABER

Antep'te 13 kişi adliyeye sevk edildi

SONRAKİ HABER

Irak Başbakanı: Musul'u yıl sonuna kadar geri alacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...