16 Şubat 2015 09:40

Bayık: Sol, sosyalist güçler ortak mücadele yürütmelidir

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, 'Kürtlere rağmen Ortadoğu'da kalıcı bir çözüme gitmek mümkün değildir' diye konuştu.

Paylaş

Özgür Gündem Gazetesi’nden Amed Pîran’a konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, bundan sonraki kazanımlar için tüm devrimci, sosyalist güçleri ortak mücadeleye çağırdı. 

IŞİD'in başta Kürdistan olmak üzere Ortadoğu'ya müdahalesinin yeni çelişkilerle birlikte, yeni dengeler ortaya çıkardığını kaydeden Bayık, "Hareketimizin gerek Rojava'da gerek Şengal'de gerekse Kürdistan'ın birçok bölgesinde DAİŞ faşizmine karşı gösterdiği direniş, halklarda büyük bir umut ve heyecan yaratırken, hareketimizin demokrasi, özgürlük ve insanlığın değerlerini savunan niteliği bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır. Kanıtlanan şudur ki, Kürtler özgürleşmeden Ortadoğu özgürleşmeyecektir. Kürtlerin özgürlük güvencesi ise Ortadoğu'nun özgürleşmesidir. Kürtlere rağmen Ortadoğu'da kalıcı bir çözüme gitmek mümkün değildir. Bu açıkça ortaya çıkmıştır" dedi.   

'SYRIZA'NIN İKTİDARINI OLUMLU KARŞILIYORUZ'

Avrupa devletlerinin Rojava'dan sonra Kürtlere yönelik tutumunun değiştiğini söyleyen Bayık şöyle konuştu: 

"Kendi öz gücüne dayanarak direnen ve kazanan Rojava devrimi karşısında ABD, Fransa vb. Avrupa devletleri tutumlarını değiştirmek zorunda kalmışlardır. İsrail'in, Erdoğan ve AKP düşmanlığı ve karşılıklı yaşadığı sorunlar karşında PKK ve Kürt düşmanlığı üzerinde politika geliştirmesi gerçekçi ve kolay olmayacaktır. Rusya, Kürt sorunu karşısında başından beri edilgen ve pasif kalmıştır. Ortadoğu'da politika geliştirmek istiyorsa, Kürt gerçekliğini ve PKK hareketini görmek ve tanımak zorundadır. Sözümüz bugün esamesi okunmayan PASOK'a ve zamanın Yunanistan devletine ilişkindir. Yoksa Yunan halkının Kürtlerle her zaman dost olduğuna inanıyorum. Son seçimlerde Syriza'nın iktidara gelmesini olumlu karşılıyoruz. Kapitalist moderniteye onun ekonomik politikasına liberal ve neo liberal ideolojisine ne kadar direnir bilemiyorum. Ama değerli ve anlamlı bir çıkış yapmıştır. Yunan halkıyla birlikte yeni Yunanistan hükümetinin Kürt halkının özgürlüğüne destek olacağına inanıyorum."  

'ORTAK MÜCADELEYE AÇIĞIZ'

Ortak mücadele imkânlarının ve zeminin elverişli olduğunu vurgulayan Bayık, "Türkiye devrimci sol-sosyalist hareketiyle, aydın ve ilerici güçleriyle bir birimizi anladığımız, doğru temelde birleştiğimiz ve mücadeleyi ortaklaşarak yükselttiğimiz kadar, halklarımızın gerçek özgürlüklerine kavuşacağı kesindir. Anti kapitalist, anti devletçi, demokratik sosyalizm ve özgürlüğü esas alan tüm sol-sosyalist devrimci güçlerle birleşmenin ve mücadeleyi birlikte yükseltmenin zamanıdır. Bu vesileyle çağırım şudur ki, PKK buna açıktır. Üzerine düşen her türlü görev ve sorumlulukları yerine getirmeye hazırdır. Tüm devrimci, sosyalist güçleri bu temelde bir kez daha mücadele birliğine çağırıyorum" şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KCK'den Özgecan Aslan açıklaması

SONRAKİ HABER

Özgecan Aslan soruşturmasında 'Gizlilik kararı' kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...