16 Şubat 2015 08:59

Binlerce avukat Meclise yürüdü: Bu yasa geçmeyecek

İç güvenlik paketinin geri çekilmesini isteyen binlerce avukat Meclise yürüdü. Polis devleti istemediklerini belirten avukatlar, Meclise yasayı geri çekme çağrısında bulundu.

Paylaş

İç güvenlik paketinin geri  çekilmesini isteyen binlerce avukat Meclise yürüdü. Polis devleti istemediklerini belirten avukatlar, Meclise yasayı geri çekme çağrısında bulundu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) iç güvenlik paketine karşı Meclise yürüdü. Birçok ilden Ankara’ya gelen binlerce avukat, Ankara Adliyesi önünde toplandı. Mersin’de tecavüz edilen ve katledilen Özgecan için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra yürüyüşe geçen avukatlar, Atatürk Bulvarı’nı kapatarak Meclis Ayrancı kapısına yürüdüler. Cüppelerini giyerek yürüyen avukatlar, ellerinde Özgecan’ın fotoğraflarını, “Polis devleti istemiyoruz”, “Devlete değil, halka güvenlik” dövizlerini taşıdılar. Yürüyüş boyunca sık sık “Bu yasa Meclisten geçmeyecek”, “Polis devleti istemiyoruz” sloganları atıldı. Yürüyüşe TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yanı sıra CHP’li milletvekilleri de katıldı.

‘POLİS DEVLETİNİN BELGESİ’

Meclis önünde yapılan ortak açıklamayı okuyan Ankara Baro Başkanı Hakan Canduran, “Evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bu yasanın asıl amacı, hukuk devletini mülki amir ve polis eliyle bertaraf etmektir” dedi. İktidarın yıllardır sürdürdüğü saldırılara yasal kılıf bularak şiddetin dozunu arttırma peşinde olduğunu belirten Canduran, ‘iç güvenlik paketinin bugüne kadar yaşanan hukuk tanımaz anlayışın bir adım ilerisine geçildiğine işaret olduğu kaydetti. Canduran, tasarının hukuk devleti yerine kurulmak istenen polis devletinin belgesi niteliğinde olduğunu vurguladı. Düzenlemenin yasalaşması halinde neler olacağına dikkat çeken Canduran, “Herhangi bir toplantı ve yürüyüşe katılmakla terörist olarak yargılanabilirsiniz! Polis gösteri ve yürüyüşlerde üç gün çıkmayacak özellikte boyalı su sıkabilir. Biber gazından korunmak için yüzünüzü kapatırsanız 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilirsiniz” dedi. Masumiyet karinesi bir kenara atılarak vatandaşın üzerinin, aracının ve evinin yargıç kararı olmadan aranabileceğini dile getiren Canduran, yine yargıç kararı olmaksızın telefonların 48 saat dinlenebileceğini ifade etti. Canduran, gösteri yürüyüşlerinde polise öldürme yetkisi verilmesine de dikkat çekti.

FAŞİZMİN YASALAŞMASI

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise iç güvenlik paketinin faşizmin yasalaşması anlamına geldiğini vurgulayan Feyzioğlu, sıkıyönetimin yasallaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Bu düzenlemeyle yürütmenin yargı üzerinde söz sahibi olmasının amaçlandığını ifade eden Feyzioğlu, “Bu bir diktatörlük paketidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Renta işçileri: Fıtrat diyenleri unutmadık

SONRAKİ HABER

İstanbul'da yoğun kar yağışı uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...