16 Şubat 2015 00:51

ÇAYKUR işçisi oyunu bozacak

ÖZ GIDA-İŞ Sendikası’nın ÇAYKUR’da imzaladığı baskın sözleşmeye tepkiler sürüyor. DİSK/Gıda-İş Sendikası’nın düzenlediği basın toplantısında işçiye sorulmadan imzalanan sözleşmeye tepki gösterilerek 'ÇAYKUR işçisi bu oyunu bozacak' dendi.

Paylaş

ÖZ GIDA-İŞ Sendikası’nın  ÇAYKUR’da imzaladığı baskın sözleşmeye tepkiler sürüyor. DİSK/Gıda-İş Sendikası’nın düzenlediği basın toplantısında işçiye sorulmadan imzalanan sözleşmeye tepki gösterilerek “ÇAYKUR işçisi bu oyunu bozacak” dendi.

İşçiler adına açıklama yapan DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, ÇAYKUR işçilerinden gelen talep üzerine bir yıl önce başlattıkları örgütlenme mücadelesini kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Aslan “Sendikamız bütün kararlarını işçilerle demokratik olarak tartışır, birlikte karar alır, mücadeleyi birlikte sürdürür. Çünkü işçinin iradesinin yansımadığı hiçbir karar, işçinin iradesine saygı göstermeyen hiçbir sendikal anlayışın başarılı olma şansı yoktur. İşçiden yana tutum almayanların yapacağı tek şey işverenlerin, isteğini kabul etmektir.   Aksini yapanların bugün içine düştükleri durum da ortadadır, ÇAYKUR işçisine bir kez daha ihanet etmişlerdir” diye konuştu.

YETKİYİ ALDIĞI GÜN İMZALADI

40 yılı aşkın süredir ÇAYKUR’da yetkili olan Tek Gıda-İş ile hukuk dışı ve baskı yoluyla yetkiyi ele geçiren ve hükümet yandaşlığı dışında farkı olmayan Öz Gıda-İş’in işçileri mağdur ettiğini ifade eden Aslan, bugünkü duruşu şöyle anlattı: “Öz Gıda-İş’in  8 Eylül 2014’te istediği çoğunluk tespitine bakanlık dört ay geciktirip 6 Ocak 2015’te cevap vermiş, Tek Gıda-İş ise bu tespite itiraz süresinin son günü, son anda itiraz etmiştir. İtiraza rağmen bakanlıktan yetkiyi alan Öz Gıda-İş, bakanlığın yetkinin durdurulduğu yazıyı gönderdiği gün olan 19 Ocak 2015’te ÇAYKUR’da sözleşme imzalamıştır. Görüldüğü gibi tarihler çok manidar, ÇAYKUR işçisinin üzerinde oynanan oyun çok açıktır.”

HERKES OYUNUN İÇİNDE

Bakanlık, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Tek Gıda-İş ve Öz Gıda-İş’in  hepsinin bu oyunun içinde olduğunu dile getiren Aslan, “Burada olmayan tek bir şey vardır o da işçinin iradesi, işçinin talepleri, işçinin hakkı, emeğinin, alın terinin karşılığı. Ve burada en kabul edilemez olan şu ki; sözleşme diye imzalandığı ilan edilen şeyin, her ne ise içeriğinin işçiden gizlenmesi, açıklanmamasıdır. Genel Müdürlük fabrikalara gönderdiği yazıda aidatları kesmeye başlayın, içeriği hakkında daha sonra bilgi verilecektir demektedir. Öz Gıda-İş aidatları verin altıncı ayda göreceksiniz sözleşmeyi demektedir. Yetkinin durdurulduğunu söyleyen bakanlık sessizdir ve muhtemelen genel seçimlerin bitmesini bekleyecektir” dedi.

REFERANDUM ÇAĞRISI

Buna sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Seyit Aslan, şunları söyledi: “Mahkeme kapılarında işçileri süründürmeye kimsenin hakkı olmadığını, referandum yapılması çağrısını hep yaptık. Bunun için imzalar topladık, 36 yıldan sonra Rize’ de pankartlarımızla, sloganlarımızla 1 Mayısta alanlara çıktık. Mevsimlik işçiler kadroya alınsın dedik. Özelleştirme ve taşeronlaştırmadan vazgeçilsin diye haykırdık. Üye sayımıza, yetkinin kimde olduğuna bakmaksızın ÇAYKUR işçileri artık 2015’te iyi bir sözleşme yapabilsin diye anketler yaptık, Toplu İş Sözleşmesi taslağı hazırladık. Yüzde 60’ı Öz Gıda-İş, yüzde 22’si Gıda-İş, yüzde 16’sı Tek Gıda-İş üyesi 1855 işçinin hazırladığı bu taslak için ortak mücadele etmeye hazır olduğumuzu ilan ettik. Ancak işçilerimizin sadece aidatlarında, oylarında gözü olanlardan bir cevap alamadık. İşçinin söz hakkının olmadığı, haberinin dahi olmadığı bir TİS geçersizdir, hükümsüzdür. İşçinin görmediği ve onaylamadığı bir sözleşmeden aidat kesmeye kalkmak zorbalıktır, ÇAYKUR işçisine hakarettir.”
İşçilerin kendi sendikasını kendi seçmek için referandum istediğini kaydeden Aslan, tüm işçilere “ÇAYKUR işçisini sendikamıza, mücadele etmeye çağırıyoruz. Gelin işçi iradesinin her yönüyle demokratik biçimde işleyeceği bir sendikal anlayışta birleşelim” çağrısında bulundu. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çalıklar’ı en iyi biz işçiler biliriz

SONRAKİ HABER

Hakkımızı alana kadar direneceğiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...