16 Şubat 2015 00:56

İşçinin işçiden başka dostu var mıymış!

Ben 9 yıl emek verip asgari ücreti bir türlü aşamayan Şeker Piliç işçisiyim. Bir Bandırmalı olarak da Şeker Piliç’i Emek Piliç’ten itibaren an an nasıl büyüyüp, genişlediğinin tanığıyım.

Paylaş

Şeker Piliç işçisi*

Ben 9 yıl emek verip asgari ücreti bir türlü aşamayan Şeker Piliç işçisiyim. Bir Bandırmalı olarak da Şeker Piliç’i Emek Piliç’ten itibaren an an nasıl büyüyüp, genişlediğinin tanığıyım. Küçücük tek kümesten başlayıp, kocaman bir şirket haline gelen Şeker piliç en altın çağını yaşarken Genel Müdürümüz Cavit Ayvaz’ın yüklü bir tazminat alarak işi bırakmasının ardından, ne denir bilinmez Şeker Piliç’in işlerinin kötüye gittiği duyuruldu. Girişi belli çıkışı belli olmayan çalışma saatleri,  hafta sonu çalışmaları, sürekli ihracatların yapılması, tavuk yetişmeyip diğer tavukçulardan tavuk alıp kesilmesine rağmen işlerin nasıl kötüye gittiğine bir türlü anlam veremiyorduk. Kesimler her geçen gün biraz daha artıyor, mesailer daha da uzuyordu. Fakat aylıklar ve mesailer “İşlerimiz kötü, şirket kötü durumda” bahaneleriyle ödenmiyordu. Biz bu olaylara anlam veremezken beklenen ya da hazırlanan son bağıra bağıra geliyordu.  26 Mart 2013’te şirket kendi rekor kesimlerini yaparken şirketin kapandığını açıkladı.
Son 6-7 aylık zamanda aylıklar düzgün ödenmediği için tüm işçi zor durumdaydı. Patronların her şeyini kayyumun gözetimi altına koyan devlet işçinin arkasında yoktu. İşçi bırakın tazminatı son aylığını dahi alamadan sokaktaydı. Çaresiz işçinin evine icra üzerine icra geliyordu. Krediyle alınan evler yok pahasına satılıyordu. Kimimiz hakkında ise borçtan dolayı hapis cezası kararı çıkmıştı. Patronlar iflas oyunu oynarken, garip işçi çoktan batmıştı. Küçük Bandırma bunca işsizi taşıyamıyor, iş bulamıyorduk. İşe almak isteyenler durumumuzdan faydalanıp asgari ücretin altında, sigortasız olarak çalışmamızı teklif ediyorlardı. Patronlar tazminatlarımızı vermemek için, “Mahkemeye vermeyin, fabrika yakında tekrar açılacak, mahkemeye verenleri işe almayacağım ve tazminatlarını ödemeyeceğim” diye dedikodular çıkartıyordu. Bu şekilde bilinçsiz işçiyi 2 yıl boyunca oyalayıp 6 Şubat 2015’te  iflasını açıkladı.  İflasını verene kadar da borsadaki hisselerinin çok büyük bir bölümü kendi elinde olan patronlarımız ara ara şirketi satmak için yaptığı sahte görüşmelerle hisselerinin değerini fırlatıp 2 fabrika parası kazanmıştır.
Ben merak ediyorum. Ey Şeker Piliç işçileri, kızmakta sinirlenmekte geç kalmadınız mı? Biz bir grup arkadaşımız mücadele ederken neredeydiniz? İşçinin işçiden başka dostu var mıymış? Biz mi yoksa patron mi yalan söyleyip sizi kandırıyormuş anladınız mı? Hak verilmez alınır sözünü hiç duydunuz mu? Hepinize günaydın!

*Bandırma/Balıkesir

 

ÖNCEKİ HABER

Sokak ortasında müzisyene ‘Ölürüm Türkiyem’ dayağı

SONRAKİ HABER

Çalıklar’ı en iyi biz işçiler biliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...