16 Şubat 2015 00:41

Ukrayna'da ateşkes diken üstünde

Ukrayna’da 5 binin üzerinde cana mal olan çatışmanın durması için alınan ateşkes kararı yürürlüğe girdi ancak gerginlik sürüyor.

Paylaş

Minsk’te varılan anlaşma sonucu Ukrayna’da hükümet güçleri ile bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk güçleri arasındaki ateşkes cumartesi gecesi itibariyle yürürlüğe girdi.

Ancak ateşkesin ilk saatlerinde saldırı iddiaları var. El Cezire’nin haberine göre Ukrayna Hükümeti, Lugansk’ta iki sivilin ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu öldüğünü ileri sürdü.

Belarus’un başkenti Minsk’te varılan anlaşma uyarınca Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko ile birlikte gece saatlerinde televizyon yayınına çıkarak orduya ateşkes emri vermişti.

Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ateşkes öncesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile telefon görüşmesi yaptı. Poroşenko’nun Merkel ve Hollande’a Ukrayna’nın Debaltsevo şehrinde devam eden çatışmalar hakkında bilgi verdiği öğrenildi.

ABD Başkanı Barack Obama da Poroşenko ve Merkel ile telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama’nın ateşkesin önemini vurguladığı ve Merkel’e çabalarından dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Poroşenko, 11 Şubat’ta Minsk’te yapılan görüşmelere gitmeden önce Bakanlar Kurulu toplantısında konuşmuş, barış olmazsa sıkıyönetim ilan edeceklerini söylemişti. Aynı şekilde Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuryeti lideri Aleksandr Zaharçenko da “İhlal olursa yeni anlaşma yok” uyarısı yapmıştı.

‘ATEŞKESE UYULUYOR’

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius dün yaptığı açıklamada, çok küçük çatışmalar dışında tarafların genel olarak ateşkese uyduğunu söyledi. Donetsk Halk Cumhuriyeti askeri yetkilisi Eduard Basurin de, ülkenin genelinde ateşkese uyulduğunu, Debaltsevo’da kuşatma altında kalan Ukrayna ordusundan bazı çatışmaların duyulduğunu belirtti.

Minsk’te bir araya gelen Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderlerinin 17 saat süren toplantı sonunda açıkladıkları anlaşmada ateşkes dışında yer alan önemli maddeler şöyleydi: Ağır silahların çekilmesi, Donetsk ve Lugansk’ın özel statüsü ile ilgili çalışmaların başlaması ve esirlerin serbest bırakılması, Yabancı askeri unsurların ülkeden çıkması, Ukrayna’da 2015 sonuna kadar yeni anayasa hazırlanması. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir Müslümanın hayatının değeri nedir?

SONRAKİ HABER

‘HDP’nin barajı geçmesi lazım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...