16 Şubat 2015 01:30

Down sendromlu çocuklar için ‘Yüz Kumbarası’

İstanbul Fransız Kültür Merkezinde açılan ‘Yüz Kumbarası’ adlı fotoğraf sergisi, müzik, sinema ve edebiyat dünyasından isimlerin akınına uğradı.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

İstanbul Fransız Kültür Merkezinde açılan ‘Yüz Kumbarası’ adlı fotoğraf sergisi, müzik, sinema ve edebiyat dünyasından isimlerin akınına uğradı. Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach’ın açılışını yaptığı akşamda Aydın Boysan, Meltem Cumbul, Güven Kıraç, Akın Eldes, Aslı Gökyokuş, Gonca Özmen gibi sanat dünyasının farklı alanlarından isimler vardı. Yüz Kumbarası sergisi, Fransız Kültür Merkezinde 19 Mart’a kadar görülebilecek.

TÜRKİYE’DE ZAYIF OLAN GÖRSEL BELLEK İÇİN DE BİR KATKI OLDU

Fotoğrafçı Muammer Yanmaz’ın başlattığı proje Yüz Kumbarası 40 fotoğrafçının bir araya geldiği, 4 yıllık bir zamana yayıldı. 2011 yılından beri bu süre zarfında 1600 portre çekildi. Bu portrelerde yer alan isimler sinema, müzik, edebiyat, tiyatro dünyasından olurken radyocular, fotoğrafçılar, sporcular, engelliler de 40 fotoğrafçının eserleri arasında yer aldı.
Yüz Kumbarası’nın mimarı Muammer Yanmaz, projeden elde edilecek tüm gelirin down sendromlu çocuklar için harcanacağını kaydetti. Yanmaz, “Normalde fotoğraf dersleri veriyorum ve bu projeye katılan herkes benim arkadaşımdı. Böyle bir işe girişmek istedim ve ortaya görsel bellek oluşturan bir çalışma çıktı. Toplamda 1600 kişi fotoğraflanmış oldu” dedi. Temaların nasıl belirlendiğine dair her bir fotoğrafçının konuyu kendilerinin belirlediğini söyleyen Yanmaz, oyuncuları, iş insanlarını, radyocuları, caz müzisyenlerini, yazarları  ve şairleri çektiklerini, dövmeli olan ünlü insanları çekerek de esprili konulara da değindiklerini belirtti.
Projeye katılan fotoğrafçıların kimisi asıl işlerinin yanında fotoğraf çekerken, kimisinin odağında fotoğrafçılık var. Ayça Oğuş, Şebnem Eldes, Gonca Soysal, Umut Altun olmak üzere toplamda 40 fotoğrafçı  aralarında Barış Pirhasan, Ezel Akay, Yeşim Ustaoğlu, Ara Güler, Ahmet Telli, Meltem Cumbul, Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner, Ayla Algan, Zülfü Livaneli, Şefika Kutluer, Komet, Erkan Oğur, Zuhal Olcay, Ferit Odman, Akın Eldes’in olduğu çok sayıda isme portrelerinde yer verdi.
Açılışa katılan Meltem Cumbul, “Hemen söylendiği anda ben zaten içinde yer almak istedim” diyerek Merve Karahan’ın fotoğrafını çektiğini söyledi. Proje için “Eğer bir faydamız dokunursa ne mutlu bize tabii ki” diyerek güzel bir işin ortaya çıktığını kaydetti.
Oyuncu Güven Kıraç da “Bir anı kalıyor geleceğe belge olarak. Böyle özel bir çalışmanın belge olarak sıfatımızın kalması keyifli bir şey” dedi.

40 FOTOĞRAFÇIDAN YÜZLERCE FOTOĞRAF VAR

Projeye katkıda bulunan isimlerden biri Şebnem Aslanyürek Eldes. 40 Haramiler’den olduğunu söyleyen Eldes, Muammer Yanmaz’ın bir duyuru yaptığını, böyle bir hayali olduğunu söyledi, 40 fotoğrafçı 40’ar kişiyi fotoğraflayacak diye bir duyuru yaptı. Ben de şanslılardanım, 40 kişiden biri oldum, 40 kişiyi çektim, en zor sanatçım Akın Eldes’ti, eşim olarak. Onun dışında Erkan Oğur vardı, kendisi fotoğraf çektirmeyi hiç sevmez, yıllarca görüştüğümüz biri ama fotoğraf çektirme konusunda zor bir isim. En son Bodrum, Gümüşlük’te bir dakika diye diye zar zor çektim. En hızlı fotoğrafım da Işın Karaca’yla olandı. Başucu Şarkıları programı başlamadan önce son 5 dakikasında sahneye çıkacakken çektim ve toplamda 10 kare çekebildim, buradaki de onlardan bir tanesi.

ÖNCEKİ HABER

AK faşizmin hapishanelerindeki gazeteciler

SONRAKİ HABER

Ozan Musluoğlu ve vokal dostları sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa