15 Şubat 2015 18:51

Şentop: İdam cezası yeni anayasanın konusu olabilir

Özgecan Aslan cinayeti sonrası yükselen tepkilere tek yanıtı "İdam cezası getirilsin" olan AKP'de, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da bu tutumu sürdürdü. Şentop, idam cezasının yeni anayasanın konusu olabileceğini söyledi.

Paylaş

Özgecan Aslan cinayeti sonrası yükselen tepkilere tek yanıtı "İdam cezası getirilsin" olan AKP'de, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da bu tutumu sürdürdü. Şentop, idam cezasının yeni anayasanın konusu olabileceğini söyledi.

Merinos Kongre Kültür Merkezi’nde AKP Bursa teşkilatının düzenlediği 'Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset' konulu konferansta konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özgecan Aslan cinayetinin ardından idam cezasıyla ilgili kişisel görüşünü dile getiren Şentop, “Ben şahsen kasten adam öldüren katillerin cezalandırılması için idam cezasının olmasından yanayım. Şahsi görüşüm olarak bunu söylüyorum. Hata ile öldürmeler olabilir, o ayrı. Bunlarda idam cezası olmaz. Ama hunharca, vahşice adam öldürmelerde idam cezasının olması lazım. Tabii hukuken bu mümkün olur mu? Bunun izahı uzun. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ek protokolleri var, ve o protokollerin birinde idam cezasının olmamasına dair bir hüküm vardı. Onu imzaladı Türkiye. Buna bağlı olarak idam cezası anayasada vardı, Türkiye onu da anayasadan çıkardı. Bir uluslararası sözleşme var. Ama dünyada birçok ülkede de idam cezası var. ABD ve bazı eyaletlerinde idam cezası var” dedi.

Türkiye’de idam cezasının kötü bir geçmişinin olduğunu hatırlatan Şentop, Türkiye’de geçmişte idam cezasının fikir suçları ve siyaset suçlarına uygulanmasından dolayı idam cezasına "antipatik bir yaklaşımın" olduğunu söyledi. İdam cezasının sadece kasten, vahşice öldürmelerde katil için uygulanacak bir ceza olacağını ifade eden Şentop, “Cezaların caydırıcılığı da önemli. Masum, güzel bir kızı bu şekilde bir muameleye tabi tutan insanın, buna insan demek bile zor tabii, bu insanın en ağır cezayla cezalandırılması gerekir. Burada bir konuyu yeniden değerlendirmesi gerekir Türkiye’nin. Bu yeni anayasanın yeni bir konusu olabilir” diye konuştu.

Şentop, “Anayasada, devletin ülkesi ve devletin milletinden bahseder. Yani devlet bir özne, birde o devletin bir sahibi olduğu bir ülke, birde sahibi olduğu bir millet var. Devlet millete bu anlayışla baktığı için şu ana kadar milletin her şeyini tanzim etmeye kalkmış. Başörtüsünden kılık kıyafetine, yediğine, içtiğine, her konuda millete müdahale etmiş. Bu devletin milleti anlayışı, mevcut anayasanın zihniyetini gösteriyor. Biz bu zihniyeti değiştirmek istiyoruz. Devletin milleti anlayışından, milletin devleti anlayışına geçmek istiyoruz. Yeni anayasanın temel felsefesi, devletin milleti değil, milletin devleti olacak” dedi.

Seçimlerden sonra muhalefetin değişeceğini iddia eden Şentop, muhalefetin hem kadro olarak hem de zihniyet olacak değişeceğini öne sürdü. Artık Türkiye’de AKP karşıtlığı üzerine siyaset yapma imkanının ortadan kalkacağını söyleyen Şentop, “Herkes kendi fikirlerini üretecek. Mesela tartışılan güncel konulardan birisi merkez bankasının faizleri. Kılıçdaroğlu neyi tartışıyor Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı, Başbakan ne dedi? Bunu tartışıyor. Yani tamamen dedikodu. Peki Kılıçdaroğlu ne dedi? Yani CHP’nin Merkez Bankası’nın faiz politikasıyla ilgili bir görüşü var mı? Faizler artırsın mı, azaltsın mı yerinde mi saysın? Yani bir görüşü yok. Sadece siyasetin dedikodusunu yapan bir anlayış. Bu değişecek. Ve bu da değişeceği için yeni anayasa ile ilgili bir sorun olmayacak” diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Özgecan Aslan'ın cinayet zanlıları tutuklandı

SONRAKİ HABER

Petrol-İş kongresinde arbede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...