15 Şubat 2015 14:41

'Özgecan'ın katili ağırlaştırılmış müebbet cezası alacak'

Özgecan Aslan'ın öğrenim gördüğü Çağ Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin, katil zanlısı Suphi Altındöken'in ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alacağını ve aftan yararlanamayacağını söyledi.

Paylaş

Çağ Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin, Türkiye'yi yasa boğan Özgecan Aslan'ın öldürülüp, cesedinin yakılması olayında katil zanlısı Suphi Altındöken'in 'hunharca hislerle öldürme' suçlaması ile Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'nde katliama yardımcı olanlarla birlikte yargılanacağını, ancak davanın güvenlik nedeniyle başka bir ile de nakledilebileceğini belirtti. Dekan Prof. Dr. Yücel Ertekin, şunları söyledi:

"İnsani olarak baktığımızda sözün bittiği yerdeyiz. Mahkeme tüm kanıtları toplayacak, yargılamasını yapacaktır. Peşinen bir hüküm vermemiz söz konusu değil ama görünen tabloya bakılırsa ceza yasamızdaki 'hunharca hislerle öldürme' ile yargılanacak. Cezası sadece ömür boyu hapis değil, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıdır. Suçu sabit görüldüğünde İnfaz hukukuna göre de cezasını çekecektir. Şüphelilerin basından öğrendiğimiz fiillerine göre katmerli, katmerli ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezalarının öngördüğü hususlar var. Ama neticeten ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası ile cezalandırılır. Ağırlaştırılmış hapis cezasının ömür boyu hapis cezasına göre en belirgin farkı, aflardan yararlanamayacak olmasıdır. Hukukumuzdaki en ağır ceza budur. İnfazı sırasındaki koşullara göre olası bir aftan yararlanabilmesi için 30- 39 yıl hapis yatmış olması gerekir. Önümüzdeki tablo, toplumu ayağa kaldıran, toplumsal travmaya yol açan tarifi zor bir tablo karşısında sözün bittiği yerdeyiz."

AFTAN YARARLANAMAYACAK

Müebbet hapis ile ağırlaştırılmış müebbet arasındaki en önemli fark, müebbet hapis cezası alan kişilerin 30 yıldan sonra veya af çıkması durumunda salıverilebilmeleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların ise hiçbir aftan yararlanamamaları ve ömür boyu hücre içerisinde hapis yatmaları. Ağırlaştırılmış hükmü alanların cezalarının nasıl infaz edileceği ise ilgili yasa ve tüzükte belirtilen yaptırımlarla uygulanıyor. Bu konudaki bazı hükümler şöyle: 

"Hükümlü, tek kişilik odada barındırılır. Hiçbir suretle ceza infaz kurumu dışında çalıştırılamaz ve kendisine izin verilmez. Kurum iç yönetmeliğinde belirtilenlerin dışında herhangi bir spor ve iyileştirme faaliyetine katılamaz. Cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez."

REKTÖR: KADINA ŞİDDET DERİNLEŞİYOR

Özgecan'ın Psikoloji Bölümü öğrencisi olarak her gün Mersin'den gidip geldiği Tarsus İlçesi sınırlarındaki Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Çetin Bedestenci de olay nedeniyle mesaj yayınladı. Prof. Dr. Bedestenci'nin mesajı şöyle:

"Sevgili öğrencimiz Özgecan Aslan'ı elim bir olay sonucu kaybetmenin derin üzüntü içerisindeyiz. Ailesine, Çağ Camiasına ve sevenlerine sabır diliyorum. Ülkemizde gittikçe derinleşen kadına şiddet olayları her geçen yıl korkutucu rakamlara ulaşmaktadır. Anıt Sayaç verilerine göre; 2012’de 139, 2013’de 231, 2014’de ise 287 kadın cinayeti işlendi. Unutulmamalıdır ki, hepimiz bir ailenin evladı, hepimiz bir anne babanın canıyız. Hiçbir birey, hiçbir koşulda şiddeti hak etmez. Suçlular en ağır şekilde cezalandırılırken; potansiyel suçlular, suça teşvik edilmeden topluma kazandırılarak, sosyal bilinç düzeyi artırılmalı ve sağduyulu, birbirine saygılı bir toplumun ivedilikle temellerinin atılması için çalışılmalıdır. Bu elim olayı şiddetle kınıyor, hiçbir hafifletici gerekçesi olmayan bu vahşeti işleyen gözü dönmüş suçluların en ağır cezalar ile yargılanacağı ve hüküm giyeceği konusunda adalete güveniyor, 'kadına yönelik şiddet vakalarının’ ivedilikle önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğine inanıyorum. Hepimizin başı sağ olsun." (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu güney cephesinde ilerleyişini sürdürüyor

SONRAKİ HABER

15 Şubat çatışmaları devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...