15 Şubat 2015 19:09

Kadınlar susmuyor: 'Yasta değil isyandayız'

Türkiye'nin pek çok kentinde Özgecan Aslan'ın katledilmesine karşı kadınlar alanlara çıkmaya devam ediyor. Ankara'dan Adıyaman'a, Mersin'den Trabzon'a pek çok merkezde kadınlar alanlara çıktı. (Fotoğraf: Mersin)

Paylaş

Türkiye'nin pek çok kentinde Özgecan Aslan'ın katledilmesine karşı kadınlar alanlara çıkmaya devam ediyor. Ankara'dan Adıyaman'a, Mersin'den Trabzon'a pek çok merkezde kadınlar alanlara çıktı.

İZMİR'DE AİLE BAKANININ İSTİFASI İSTENDİ

İzmir'de KESK öncülüğünde yürüyen yüzlerce insan kadın cinayetlerinin son bulmasını ve Aile Bakanı Ayşenur İslam'ın istifasını istedi.

Özgecan Aslan cinayeti sonrası tepkiler dinmiyor. İzmir'de KESK İzmir Şubeler Platformu'nun ve kitle örgütlerinin çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri girişinde toplanan yüzlerce kadın ve erkek, AKP Hükümeti'nin kadın politikalarına tepki gösterdi ve kadın katillerine indirimsiz ceza verilmesini istedi.

Kıbrıs Şehitleri girişinde başlayan yürüyüş Kordon ve Gündoğdu Meydanı üzerinden devam etti ve yeniden Kıbrıs Şehitleri'nde bitti.

TOMALAR KORDON'A İNDİ

'Özgecan'ın Katili, Erkek Devleti', 'Özgecan'ın hesabını soracağız' ve 'Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet ' sloganlarını atan kitle kadına yönelik şiddete ses çıkarmayan Aile Bakanı Ayşenur İslam'ın istifasını istedi. Yine kadınlar 'Çığlık Değil, Özsavunma' ve 'Yasta Değil, İsyandayız' ve 'Tecavüzcü Devlet İstemiyoruz' yazılı dövizler taşıdı. Emek Gençliği üyeleri de eyleme 'Kadın Cinayetleri Politiktir' yazan pankartla yürüyüşe katıldı. Yürüyüş Kordon kısmında ise TOMAların ve çevik kuvvet kadınların önünü kesti ancak kadınların tepkisi üzerine çevik kuvvet ve araçlar geri çekildi.

Yürüyüş sonunda basın açıklamasını yapan Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı İdil Uğurlu, AKP Hükümeti'nin kadınlarla savaş halinde olduğunu belirterek, Özgecan'ın yaşadığı dehşet ve katliamın sorumlusunun kadına yönelik şiddete karşı yükselen sese kulak tıkayan siyasal iktidarın erkek aklı olduğunu söyledi.

Şiddete, tecavüze maruz kalmış ve fuhuşa zorlanan kadınları hiçbir zaman unutmayacaklatını dile getiren Uğurlu 'Erkek-yargı-devlet hesap verene, failler en ağır cezaya mahkum edilene kadar her yerde mücadele edecek ve bu davanın takipçisi olacağız' dedi.


İSTANBUL'UN DÖRT BİR YANINDA EYLEM

İstanbul'da 5 kadın Taksim'de eylem yaparken gözaltına alındı.

GÜLSUYU

Özgecan Aslan'ın öldürülüşünün ardından Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi bugün Maltepe Gülsuyu Gülensu mahallesinde kadınlar sokaktaydı. Saat 17:00'de toplanan kadınlar, kadına yönelik şiddet olaylarını protesto ederekmahallenin Fatma Hanım durağına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında mahalleliyi de 'Gülsuyu uyuma Özgecan'a sahip çık' diyerek dayanışmaya çağıran kadınlar 'Erkek vuruyor Devlet Koruyor' diyerek de hükümete olan tepkilerini dile getirdi.

Yürüyüş sırasında çevredekiler alkışlarla destek olurken bizzat katılan erkek ve kadınlar da oldu. Fatma Hanım meydanında önce Özgecan şahsında tüm öldürülen kadınları anmak için yapılan saygı duruşunun ardından basın açıklamasını Aysun Balcıoğlu okudu.

Basın metninde 'Kadınları her gün daha fazla eve kapatan sokakta olan kadınları da gerici ve muhafazakar politikalarıyla şiddete ve tecavüze karşı korumak bir yana hedef haline getiren tutumlarından derhal vazgeçilip gerekli önlemlerin alınması için kadınların daha çok alanlarda olmak zorunda olduğu' belirtildi. Basın açıklaması "Yakılmamak için yıkacağız! Erkek-devlet-yargı-medya işbirliğiyle kadın katliamlarına davetiye çıkaran bu düzene karşı yasımızla ve isyanımızla sokaklardayız!" diyerek bitirildi.

AVCILAR

Avcılar Kadın Platformu Girişiminin çağrısıyla Marmara Caddesi heykel önünde toplanan kitle, belediye önüne doğru yürüdü.

Belediye önüne gelindikten sonra Avcılar Kadın Platformu Girişimi adına Özge Çiçek basın açıklamasını okudu.

Basın açıklamasında en temel yaşamsal haklarının erkek egemen, gerici kadın düşmanı iktidar tarafından tehdit edildiği vurgulandı.

“Kadın ve erkek eşit değildir“ diyen Tayip Erdoğan ve bir dediğini iki etmeyen  AKP kurmayları erkek şiddetini meşrulaştırıyor. Özgecan’ın katillerinin işledikleri cinayete bir gerekçe bulmasına izin vermeyeceğiz. Katilleri yargılayan adaletin peşindeyiz. Ve biliyoruz ki Özgecan’ın katili sadece o 3 kişi değil, 'kadın-erkek eşit değildir' diyen erkek egemen zihniyetiniz, kadın düşmanı iktidarınızdır" denildi.

Özge Çiçek devamında  "Meydanları boş bırakmıyoruz. Her yerde inadına isyan, inadına direniş diyerek sokaklarda olacağız.Kadın katliamları engellenene kadar kadınların katili AKP’nin adaleti demeye devam edeceğiz" diyerek basın açıklamasını bitirdi.

ESENYALI

Pendik/Esenyalı'da kadınlar, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği önünde toplanarak Hürriyet Caddesi üzerinde yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında sık sık, “Katillerden hesabı kadınlar soracak”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Özgecan’ın hesabı sorulacak”, "Özgecan’ın çığlıklarını duydunuz mu? diye slogan atan kadınlar, Fatih Mahallesindeki AKP seçim bürosu önünde yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi gerçekleştirdi ve  bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının ardından beş dakikalık oturma eylemi yapan kitle, eylem sonrasında ise ellerinde taşıdığı pankartlarla tekrar Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin önüne geldiler.

SARIGAZİ

Sarıgazi'de esnaf eylem öncesi kepenk kapatarak cinayete tepki gösterdi. Eyleme yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

FATİH

Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi, Fatih Camii'nde Özgecan Aslan için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Kadınların çoğunlukta bulunduğu grup, Fatih Camii'nde "Pembe minibüs değil, pembe erkek", "Ahiret gününde tahrik indirimi yapılmayacak" yazılı dövizler taşıdı. Kadınlar ve erkekler gıyabi cenaze namazı için yan yana saf tuttu.

'ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Namazın ardından Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi yaptıkları basın açıklamasında şunları söyledi: "Ne Özgecan'ın ne de başka bir kadının öldürülmesinin bahanesi olamaz. Devlet yetkilileri kadınlarla ilgili söylemlerinin ürettiği ve etkilediği algının kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmaya yönelik olduğunu düşünmekteyiz. Yazarların, din alimlerinin, basın yayın organlarının kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzü normalleştiren söylemlerinin failin değil şiddete uğrayanın suçlandığı bir zemin oluşturduğunu üzülerek ve öfkelenerek izlemekteyiz. Hukuk sistemindeki 'iyi hal' ve 'tahrik indirimleri'nin katil ve tecavüzcüleri koruduğu ortadadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için meclisi olağanüstü toplanmaya çağırıyoruz. Bu davanın takipçisi olacağımızı hatırlatıyoruz."

Bağcılar, Kartal ve Eyüp'te eylem yapılan diğer merkezlerdendi.

ANKARA

Ankara’da Güvenpark’ta bir araya gelen HDK’li, Halkevci, CHP’li kadınlar oturma eylemi oturma eylemi yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Gamze Ağaçaya, AKP’nin her gün yeniden ürettiği “Kadın erkek eşit değildir” söyleminin tecavüzcü ve katilleri cesaretlendirdiğini söyleyerek “Tayyip Erdoğan ve AKP ne zaman ağızlarını açsa bir kadın öldürülüyor, erkekler tarafından şiddete, tacize, tecavüze maruz kalıyor” dedi.

BATIKENT

Batıkent emek ve demokrasi güçlerinden kadınlar Özgecan Aslan’ın katledilmesini protesto etti. Bugün Batıkent metro istasyonu önünde toplanan yüzlerce kadın Özgecan’ın vahşice öldürülmesine tepki göstererek kadın cinayetlerinin son bulmasını istedi.

Kadınlar istasyon önünde kurudukları kürsüyle duygularını ve taleplerini dile getirdi. Konuşmalardan ardından kadınlar Batıkent Meydan’a yürüyüşe geçti. Yapılan basın açıklamasının ardından Özgecan’ın fotoğrafının etrafında mumlar yakıldı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 2 No’lu Şube’den Zeynep Duman kadınların katillerinin her yerde olduğunu söyledi.

Kadınlara ne yapmaları gerektiği, nasıl giyineceklerini, kaç çocuk doğuracaklarını, nasıl çalışacaklarını, nasıl güleceklerini, ne zaman evleneceklerini her gün dikte etiklerini belirten Duman “ Özgecan’ın katili sadece üç kişi değil, bu vahşet  karşısında sesini çıkarmayan, şimdiden hafifletici  sebep aramaya başlayan, kadınlığa hiçbir alanda tahammülü olmayan erkek egemen devlet ve onun erkek adaletidir” dedi. Dumanerkek-yargı-devlet hesap verene, failler en ağır cezaya mahkum edilene kadar her yerde mücadele edeceklerini aktardı.

KAYSERİ: BU ATEŞİN FİTİLİ 'FITRAT'LA TUTUŞTURULDU

Kayseri'de kadınlar Özgecan Aslan için sokaktaydı. Kayseri Kadın Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla Cumhuriyet meydanında bir araya gelen yüzlerce kadın yaşanan vahşeti yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Açıklama sırasında “Özgecan Aslan İsyanımızdır”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganları atan kadınlar daha sonra buradan Kayseri Kadın Dayanışma Derneği binasının bulunduğu Dövenönü'ne yürüyüş yaptı. Eyleme Kayseri Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği adına açıklamayı okuyan dernek başkanı Fatma Karaaslan “Özgecan’ın bedenini yakanların elindeki ateşin fitili 'fıtrat'la tutuşturulurken, O ateş; cezasızlık ve erkeklik indirimleriyle körüklenirken, gericilikle ve pohpohlanan erkek egemenliği ile her tarafa yayılır, tüm kadınları ateş hattının orta yerinde bırakır. Her an her yerde tehdit altında iken yapacağımız tek şey var! Mücadeleyi büyütmek!” diyerek devam eden, Karaaslan “Kadınların, kadın cinayetlerine karşı acil önlem taleplerine kulak tıkayan, imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen, etkili ve acil önlemler almaktan imtina eden bu hükümet, yüzlerce kadının ölümünde olduğu gibi üç gün önce öldürülüp bedeni yakılan Özgecan Aslan’ın katledilmesinden de sorumludur” dedi.

AYŞENUR İSLAM İSTİFA

Karaaslan “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Özgecan’ın katilleri için yine 'Elleri kırılsın!' demekle mi yetinecektir? Peki ya 'Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanından daha masumdur' diyen AKP milletvekilleri, Özgecan’ın bir katili de sizler değil misiniz? Özgecan ve daha nice kadını sizin kadına yönelik uyguladığınız politikalarınız öldürmüştür. Hala vicdanlarınız rahat mı?” şeklinde konuşurken alanda bulunan kadınlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ı istifaya çağırdı.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Karaaslan, Kayseri'de 6 Kasım 2014’te boşanmak istediği eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Firdevs Vanlı'nın davasını takip ettiklerini hatırlatarak. “Firdevs Vanlı cinayetini hatırlıyoruz, hafızalardan silmek mümkün değil. 13 bıçak darbesiyle öldürülen Firdevs Vanlı boşanmak istediği için öldürülmüş, katilin açıklaması ise ‘öldürme hakkımı kullandım’ olmuştu. Bugün Özgecan’ı katleden zihniyet ile dün Firdevs Vanlı’ yı katleden zihniyet aynıdır. Özgecan, Firdevs ve katledilen bütün kadınlar erkek- devlet sisteminin, kanunlarının, yargısının, medyasının kurbanıdır. Özgecan'ın katilleri en ağır cezayı alana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından serbest kürsü oluşturularak söz eyleme katılan kadınlara verildi.  Kayseri Kadın Dayanışma Derneği Avukatı Eylem Sarıoğlu Aslandoğan “Öfkemiz de, acımız da,  isyanımız da büyük... Kadınlar olarak artık öldürülmeye tahammülümüz yok! Bu gidişe ancak biz dur diyebiliriz. Bu nedenle taleplerimizi, mücadelemizi ortaklaştırmak zorundayız. Öfkemizi soğutmayacağız. Öfkemiz tüm kadın katilleri en ağır cezaları alana kadar, kadın katillerinin bunu yapmasını sağlayana politikalar üreten hükümet ve erkek egemen sistem sona erene kadar mücadelemize devam edeceğiz.” dedi. Aslandoğan'ın ardından eyleme katılan bir Cumartesi Annesi-İnsanı bir kadın“Kadın bakanlığını yok edip, aile bakanlığını kuranlar aileyi koruma yükünü de kadına yüklemiştir. Yatak odasından tutun, kadının nasıl, kaç tane doğuracağına karar verirse kadınlarımız böylece teker teker katledilmeye devam ediliyor.Bir tane kravat taktığı için mahkeme salonlarında indirim uygulanıyor. Öncelikle bu anlayışın yok edilmesi gereklidir. “ şeklinde konuşurken 16 yaşındaki bir genç kadın ise “ Her gün dışarı çıkacağım zaman ne giyeğimize dikkat etmek zorudayız çünkü bir erkek beni yolda görünce laf atacak ya da daha kötü neler yapacak korkusuyla yaşıyorum. 4 Yıl sonra Özgecan'ın yaşında olacağım,kim bilir ben nelerle karşılaşacağım. 'Meleğimin üzerine toprak atmayın' diyen baba erkekse, tecavüzlerine rızası vardı, o da istedi diyenler o kadar cani şeyler yapabilenler ne?” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sırasında Anadolu GFB lise üyesi erkekler “Tecavüz etmek erkeklikse, Biz erkek değiliz.” yazılı pankart açtı.

SİVAS

Sivas'taki kadın örgütleri, kent meydanında bir araya gelerek Özgecan Aslan'ın öldürülmesine tepki gösterdi. Yaklaşık 300 kişilik grup daha sonra "Hepimiz Özgeyiz, Özgecanız", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Kadına şiddete hayır" sloganları atarak Atatürk Anıtı'na yürüdü. Burada grup adına konuşan Sivas 58 Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Asuman Tuz, Özgecan Aslan'ı öldürenleri şiddetle kınadıklarını söyledi. Tuz, bu tür vahşetlerin bir daha yaşanmasını istemediklerini belirterek, "Bu insanlık suçlarının, kadın cinayetlerinin, şiddetin önüne geçilmesi için caydırıcı yasalar yapılmasını istiyoruz. Kadın cinayetlerinin, tecavüz ve tacizlerin faillerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Haklarımızla, varlığımızla yaşamak istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Tüm siyasilerimizi göreve davet ediyoruz. Artık hiçbir can yanmasın, artık hiçbir Özgecanımız canından olmasın" dedi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak ise bu tür suçları işleyenlere en ağır cezaların verilmesi gerektiğini belirterek, "Özgecan'ı unutmayacağız" dedi. Özgecan Aslan anısına Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okuyan grup, daha sonra buraya karanfil bıraktı.

AKHİSAR

Akhisar Demokrasi Platformu önderliğinde düzenlenen yürüyüşe, yaklaşık 500 kişi katıldı. "Mısır'da öldürülen Esma için de, son olarak Mersin'de vahşice katledilen Özgecan için de sokaktayız" diyen grup, Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi'nde, Şükran Ayaz Parkı'na kadar "Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz" yazılı siyah pankart taşıyarak yürüdü. Yol boyunca ellerindeki dövizlerde de yazan "Kadın cinayetlerine hayır", "Erkek vuruyor, yargı koruyor, devlet koruyor, medya koruyor", "Kadın cinayetleri tesadüf değildir" ve "Kadınlar artık susmayacak" sloganlarını atıldı. Güzergahtaki işyerlerinden ve apartmanlardan da alkışlarla gruba destek verildi.

Yürüyüşün sonunda 20 yaşındaki Merve Seven basın açıklamasını okudu. Seven, "Kadınların öldürülmesi bir doğal afet değildir. Koruma Kanunu uygulansın. Siyasiler, kadın cinayetlerini kınasınlar. Ceza kanunda caydırıcı düzenlemeler bir an önce yapılsın. Ne yazık ki iki kez mecliste atılması gereken adımlar reddedildi. Mısır'da öldürülen Esma içinde, son olarak Özgecan ve diğer kadın cinayetleri için sokağa çıkıyoruz ve çıkmaya devam edeceğiz. Birileri gibi sadece 'Esma' demiyoruz. Biz bütün katledilen kadınlar için buradayız. Günde 5 kadını öldürerek elimizden alan kadın düşmanı, gerici, tecavüzcü zihniyet Özgecan'ın da hayatını çaldı. Bu katili destekleyen erkek şiddetidir. Katilleri aklayanlar, kadınların kahkahasından korkanlar, mini etek giydi diye tecavüzü meşrulaştırmaya çalışanlar, 'Kadın-erkek eşit değildir' diyenlere karşı sesimizi yükseltip direneceğiz. Akhisar Demokrasi Platformu bileşenleri olarak Özgecan'ın nezdinde tüm kadınları ve aklı başında erkekleri şiddete hayır demeye, direnmeye çağırıyoruz. Yaşasın kadın dayanışması" dedi.

ÇORLU

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde toplanan yaklaşık 500 kadın, Özgecan Aslan’ın katledilmesini protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Atatürk Meydanı’nda toplanan kadınlar ellerinde dövizlerle yürüyüş yaparak slogan attı. Hükümetin kadın cinayetlerini engellemesini isteyen grup adına konuşan Songül Şensoy, şöyle dedi:

"12 yıldır sözde önlemleriyle kadın cinayetlerindeki sistematik artışa seyirci kalmakla yetinmeyen hükümet, hayatın her alanında erkek egemen zihniyetini pekiştirerek kadın katillerini tahrik indirimiyle kollayan devlet yargı işbirliği önünü acıyor. Kadın şiddetlerine karşı acil önlem taleplerine kulak tıkayan imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen etkili ve acil önlemler almaktan imtina eden bu hükümet, yüzlerce kadının ölümünde olduğu gibi 3 gün önce öldürülüp bedeni yakılan Özgecan Aslan’ın katledilmesinde de sorumluluk sahibidir. Özgecan katili karşısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yine 'Elleri kırılsın' demekle mi yetinecek? Tüm ülkenin canice katledilen Özgecan için sokaklara döküldüğünü görmezden gelen iktidar sözcüleri kadın katliamlarında rol oynayan erkek, devlet, yargı, medya işbirliğinin üstünü örtmek için yine sağır sultan mı olacak?"

Açıklamanın ardından kadınlar ellerindeki pankartlarla Omurtak Caddesi üzerinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.


ZONGULDAK

DEVREK

Özgecan Aslan cinayeti için Devrek Kadın İnisiyatifi Platformu tarafından protesto yürüyüşü düzenlendi.

Yürüyüşte kadınlar; “Yeter artık, kadın cinayetlerini durdurun”, “Kadını değil cinayeti engelle”,”Tecavüz insanlık sucudur”, “Kadın olmak cinayet nedeni olamaz”,  “Kadına şiddete hayır”,”Haklı şiddet yoktur”, “Namus bekçisi değiliz”,  “Özgecan Aslan’ın hesabını soracağız” gibi sloganlar attı.

Cumhuriyet Alanı’nda son bulan yürüyüşün ardından Devrek Kadın İnisiyatifi Platformu adına Aslıhan Hancı bir basın açıklaması yaptı.

Hancı, “Ülkemiz için ilk olmayan bu gidişle son da olmayacak bir olay daha yaşadık. Son aylarda hatta son günlerde hemen her gün bir kadın cinayeti haberi dinlediğimiz haber bültenleri, hunharca, vahşice, insanlık dışı duygularla işlenen bir cinayeti daha duyurdular.”diye başladığı konuşmasında, “Mersin’de Çağ  Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Özgecan Aslan evine gitmek üzere bindiği minibüste tecavüze uğradı, üç erkek tarafından boğazı kesildi, cesedi yakıldı ve bir dere yatağına atıldığını” söyledi.

Konuşmasında, “Özgecan hepimizin kızı, kardeşi, ablası, çocuğu olabilirdi ya da hepimiz bir gün Özgecan olabiliriz.”diye dikkati çeken Hancı, “Çünkü bu ülkenin kadınları; Erkeklerin şiddetine direndiği için öldürülüyor. Boşanmak istediği için öldürülüyor. Giydiği kıyafeti nedeniyle öldürülüyor. Yemeğin tuzunu fazla kaçırdığı için öldürülüyor. Çalışmak istediği için öldürülüyor. Tecavüze uğrayıp öldürülüyor. Gece sokağa çıktığı için öldürülüyor. Bir erkeğin evlilik teklifini reddettiği için öldürülüyor. Özgecan gibi minibüse tek başına bindiği için öldürülüyor. Sonuçta ya dövülüyor ya öldürülüyor.”dedi.

Türkiye’de ölenin hep kadın, öldürenin de hep erkek olduğuna vurgu yapan Hancı, “Katili koruyan hep erkek egemen Devlet” olduğuna işaret etti.

Devrek Kadın İnisiyatifi Platformu Sözcüsü Aslıhan Hancı konuşmasını şöyle sürdürdüı: “Kadına dayatılan annelik oldu, 3 çocuk oldu, kürtajın yasaklanması oldu, hamileyken sokağa çıkamamak oldu, “örtüsüz kadın perdesiz eve benzer” oldu, “annenin diz kapağının üstü tahrik eder” oldu, “8 yaşında kız çocuğuyla evlenilebilir” oldu, kahkaha attığı için iffetsiz oldu, kadın erkek eşitliği fıtrata ters oldu. Kısaca kadın hep hedefe kondu. Ama hedef de oldu. Dövüldü, tecavüze uğradı, öldürüldü. Kadın cinayetleri yüzde 1400 arttı. Ülkemizde artık her gün 5 kadın erkekler tarafından sokak ortasında onlarca bıçak darbesiyle, kurşunla ya da yakılarak öldürülür oldu.2014 yılının ilk 11 ayında 270 kadın katledilmiştir. Sadece 2014 Kasım ayında 15 kadın öldürülmüştür. Sadece Mersin’de 3 Kasım’da ayrıldığı eşi tarafından kurşunlanan Hatice Uysal, 10 Aralık’ta eski eşi tarafından öldürülen Yasemin Çetiner, 13 Ocak’ta evinde öldürülen Nurcan Bıyıklı kadın cinayetlerinin son kurbanlarından oldular.

14 Mayıs 2012’de okulu önünde pompalı tüfekle vurularak öldürülen 14 yaşındaki Kader Demiroğlu ise ülkemizdeki acı kadın hikayelerinden birinin kahramanıydı ve bizim çok yakınımızda, Devrek’te yaşıyordu.

Kadınların her ne şekilde olursa olsun ölümüne duyarsız kalan, cezaları indirmek için en ufak ayrıntıları, bahaneleri kullanan, erkekleri koruyup kollayan yargı sistemi ile bu düzende Özgecan tek başına minibüse bindiği için tecavüze uğradı, öldürüldü.

Aslıhan Hancı, “Ilımlısı, radikali fark etmiyor. Bu gericilik kadını hedefine koyuyor.”diye devam ettiği konuşmasını şöyle tamamladı: “Kadınlara ya erkeğin kölesi olup itaat edeceksin ya da etmezsen erkek tarafından tecavüz edilmeyi, dayak yemeyi, öldürülmeyi hak edeceksin deniliyor. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz! Tacizcileri, tecavüzcüleri, kadın katillerini mahkemelerinde aklayanlar Özgecan’ın asıl katilleridir. Özgecan, tıpkı senden önce katledilen tüm kadınlara olduğu gibi, sana da sözümüz var. Tecavüz insanlık suçudur, tecavüze karşı ayaktayız! Özgecan’ı yakan gericiliğe karşı ayaktayız! Yaşamak için İsyandayız”.

ÇAYCUMA

Çaycuma’da bine yakın insan Mersin’de vahşice katledilen Özgecan için yürüdü. Eğitim Sen üyesi Burcu Hür’ün okuduğu basın açıklamasında sık sık “kadın için adalet tecavüze müebbet; Özgecan’ın hesabı sorulacak, taciz tecavüz bir insanlık suçudur, bakan Ayşenur İslam istifa” sloganları atıldı. Daha sonra bine yakın insan Seka Caddesi’ni trafiğe kapatarak bu sloganlarla yürüdü.

KARABÜK: ÖĞRENCİLER DİLEK BALONU UÇURDU

Karabük Üniversitesi öğrencisi bir grup, 20 yaşındaki Özgecan Aslan için mum yakıp, dilek balonu uçurdu.

100’üncü Yıl Mahallesi Pazar yerinde toplanan 25 öğrenci, ‘Özgecan’ın çığlığını duydunuz mu?’ yazılı siyah pankartın üzerine ‘Özgecan Aslan ölümsüzdür’, ‘Kadın şiddetine son’, ‘Türkiye cinsel açlığın Afrikası’dır’, ‘Koruma, aklama yargıla’, ‘Erkek vuruyor devlet koruyor’ yazılı dövizleri bırakarak mum yaktı. Pankartın etrafında oturan öğrenciler daha sonra  ‘Özgecan'lar ölmesin’ dileğinde bulunarak gökyüzüne balonlar bıraktı. Öğrenciler bir süre oturma eylemi yaptı.

DÜZCE: ÖZGECAN İÇİN KARANFİLLER DEREYE ATILDI

Özgecan Aslan için Düzce’de de bir anma programı düzenlendi.

Kitle örgütlerinin, siyasi parti üyeleri ve sendikaların katıldığı eylem saat 15.00 sularında Anıtpark’ ta başladı. Kitle adına konuşmayı yapan Düzce Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Müzeyyen Özcan konuşmasını yaptıktan sonra kitleyi Asarsuyu Deresi’nin yanına davet etti. Kitle, Özgecan’ın cansız bedeni bir dere kenarında bulunduğu için temsili olarak ellerindeki karanfilleri buraya attıktan sonra dağıldı.

KÜTAHYA

Kütahya'da Özgecan Aslan için basın açıklaması yapıldı. Hükümetin, kadın cinayetlerindeki artışa seyirci kalmakla yetindiğine, erkek egemen zihniyeti pekiştirerek kadın katillerini kolladığına ve yüzlerce kadının katledilmesinde  sorumluluk sahibi olduğuna değinildi.

Kadın düşmanı, ayrımcı ötekileştirici tüm uygulama ve söylemlere son verilmesi, kadın korumasındaki tüm bürokratik engellerin kaldırılması, katillere indirim uygulanmaması, caydırıcı cezalar verilmemesi, şiddet gören kadınlara mali destek sağlanması ve korunmaları için bütçeden yeterli pay ayrılması taleplerinde bulunuldu.

Grup Pazartesi 15:00’da Özgecan için tekrar alanda olacaklarını belirtti.

TRABZON: 'İYİ OLMUŞ' DİYEN ADAMA KADINLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Mersin'de katledilen Özgecan Aslan'ı anmak için Trabzon'da yürüyüş yapan Demokratik Kadın Platformu üyesi kadınlara, "Özgecan’a iyi yapmışlar" diyerek laf atan bir kişi gözaltına alındı.

Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto için Merkez Postane önünde toplanan yaklaşık 800 kadın Atatürk Alanı’na kadar yürüdü. Özgecan Aslan'ın fotoğraflarını ve ‘Yasta değil isyandayız, Özgecan’ın hesabını soracağız’ yazılı pankart taşıyan gruba bir çok erkek de destek verdi.

Yürüyüş sırasında gruba doğru, "Özgecan’a iyi yapmışlar" diye laf atan bir kişiye kadınlar tepki gösterdi. Yürüyüşe refakat eden polisler, adının A.S. olduğu açıklanan kişiyi gözaltına alarak olay yerinden uzaklaştırdı. A.S. hakkında Kabahatler Kanunu uyarınca işlem yapılacağı belirtildi.

Atatürk Alanı’nda grup adına bir konuşma yapan Ayşe Hacıbektaşoğlu, "Özgecan'ın hesabını kadınlar sokakta soracak. Bu cinayetlerin son bulması için var gücümüzle mücadele edeceğiz" dedi. Konuşmanın ardından, "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Özgecan'ın hesabı sorulacak" sloganları atan grup bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

ADIYAMAN'DA 3 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
 



KOCAELİ

Kocaeli’de de Kocaeli  Kadın Platformu’nun çağrısıyla Belediye İş Hanı önünde bir araya gelen kadınlar, yürüyüş düzenledi.

MERSİN

Mersin'de sosyal medyadan örgütlenen gruplar kentin birçok noktasında yürüyüşler yaparak işlenen vahşi cinayeti lanetledi. İl otogarında bir araya gelen yüzlerce yurttaş, "Jin jiyan azadi", "Yasta değil isyandayız", "Tecavüz etmek erkeklikse ben erkek değilim" ve "Özgecan'ın çığlıklarını duydunuz mu?" dövizlerini taşıyarak, "Özgecan Aslan ölümsüzdür", "Hepimiz Özgecanız", "Özgecan Aslan 20'sinde bir fidan" sloganlarını attı. GMK bulvarını trafiğe kapatan kitle, Özgecan'ın taziyesinin kurulduğu yer olan Kiretmithane Mahallesi'ne kadar yürümek istedi; ancak kitlenin önünü Devlet Hastanesi önünde polislerce kesildi. "Biz tecavüzcü değiliz" sözleriyle polis barikatına tepki gösteren kitle, barikatın kaldırılması ile yürüyüşüne devam etti.

Pozcu tarafında bulunan GMK bulvarında gelen 10 binlerin önü polis tarafından 10 kez kesilirken, kitle defalarca polis barikatlarını aşarak yürüyüşlerine devam etti. "Jin jiyan azadi" sloganlarını atan kitleye, "Aranızda provokatörler var" denilerek müdahale etmeye çalışan polislerden bazılarının TOMA'ın üzerine çıkarak, "Kadınlar öne erkeler arkaya geçsin" sözleri dikkat çekti.

Kitlenin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın taziye evine geldiği için engellendiği öğrenilirken, Mersin sokaklarında "Jin jiyan azadi" sloganları Özgecan Aslan'ın taziyesine akın devam ediyor.

‘BAKAN İSLAM İSTİFA!’

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla Cumhuriyet meydanında bir araya gelen yüzlerce kadın da yürüyüş düzenleyerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın istifasını istedi. Eylemde konuşan dernek başkanı Fatma Karaaslan “Kadın cinayetlerine karşı acil önlem taleplerine kulak tıkayan, imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen, etkili ve acil önlemler almaktan imtina eden bu hükümet, yüzlerce kadının ölümünde olduğu gibi üç gün önce öldürülüp bedeni yakılan Özgecan Aslan’ın katledilmesinden de sorumludur.”diye konuştu. Aile ve Sosyal politikalar bakanı Ayşenur İslam’ın  Özgecan’ın katilleri için “ Elleri kırılsın!” demekle mi yetineceğini soran Karaslan, Kayseri’de 6 Kasım 2014’te boşanmak istediği eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Firdevs Vanlı’nın davasının takip ettiklerini hatırlatarak. Özgecan’ın katilleri en ağır cezayı alana kadar bu davanın peşini bırakmayacaklarını  söyledi.

ANTEP

Antep Üniversitesi öğrencileri, Mersin'in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan'ı düzenledikleri yürüyüşle anarak, hesabının sorulmasını istedi. Üniversite Meydanı'nda toplanan binlerce öğrenci, "Özge'nin hesabını halk soracak" ve " Bana ne giyeceğimi değil oğluna tecavüz etmemeyi öğret" pankartları açarak, yürüyüşe geçti. Sık sık " Jin jiyan azadi", "Şiddete karşı omuz omuza" sloganları atan öğrenciler, Sanko Park AVM'nin önüne kadar yürüdü. Çevrede bulunan yurttaşların da ıslık ve alkışlarla destek verdiği öğrenciler adına konuşan Eylül Bütün, her gün yeni bir kadın katliamı ile karşılaştıklarını dile getirdi. Kadınların insanlık dışı katliamlar ile yüz yüze olduğunu belirten Bütün, erkek egemen zihniyete karşı farklı bir aşamada mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı. Bütün katliamlarda olduğu gibi katledilen Özgecan Aslan adlı kadın için de alanlardan ayrılamayacaklarının altını çizen Bütün, kadınlara mücadeleyi yükselteme çağrısı yaptı.

MARDİN

Özgecan Aslan için Mardin'in Artuklu ilçesinde KESK Mardin Şubeler Platformu öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi. KESK Şubeler Platformu binası önünden başlayan yürüyüşte, "Yasta değil, isyandayız. Eril zihniyetten ve işbirlikçi devletten hesabını soracağız" pankartı taşındı. Kadınların yürüyüş kolunun ön saflarda yer aldığı yürüyüşte, "T.C.avüz", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kadın katliamına son", "Özgecan'ın çığlığını duydunuz mu?" dövizleri taşınarak, sık sık Özgecan Aslan için sloganlar atıldı. Özgecan'ın fotoğraflarını da taşıyan kadınların öncülüğündeki yürüyüş, Karayolu Parkı'nda son buldu. Yürüyüşe, KESK Mardin Şubeler Platformu'nun yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, HDP ve DBP il ve ilçe eş başkanları ve yönetimi ve çeşitli kitle örgütleri de katıldı.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan KESK Mardin Eş Dönem Sözcüsü Gülsen Kaya, 20 yaşındaki Özgecan'ın yakılmış cesedinin bulunduğu haberinin ülkede kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Kaya, erkeklerin hergün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldıkları cesaret ile kadınları katlettiğine işaret ederek, "Biz KESK'li kadınlar sadece erkek olmadıkları için şiddete maruz kalan, tecavüze uğrayan ve öldürülenlerin sorumlusunun devlet ve onun erkekten yana yargısı ve kurumları olduğunu biliyoruz. Erkek, yargı ve devlet hesap verene, failler en ağır cezaya mahkum edilene kadar her yerde mücadele edecek ve bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

Açıklamanın ardından, Özgecan'ın katledilmesi 5 dakikalık oturma eylemi ile protesto edildi. Açıklama sloganlarla sona erdi.

MARMARİS

Marmaris’te de Kordon Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen BHH, CHP, ÖDP, HDP, EMEP, DSP ile kitle örgütü temsilcileri ellerinde İngilizce ve Türkçe ‘Kadına şiddet var TBMM acil toplansın’, ‘Kadına şiddete dur demek için cezalar artırılmalı’ ve ‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’ yazılı dövizleri taşıdı.

İZMİR'DE GÖZALTINA ALINAN KADINLAR SERBEST

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katledilmesini protesto ettikleri sırada gözaltına alınan 5 Halkevci kadın serbest bırakıldı. İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde dün mor şemsiyelerle yol kapatan 5 Halkevci kadın gözaltı alınmıştı. 5 kadından 4 'ü İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesi alındıktan sonra gece geç saatlerde serbest bırakılırken, Evrim Çakır ise başka bir dosyadan dolayı sabah saatlerinde İzmir Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık tarafından ifadesi alınan Çakır, daha sonra serbest bırakıldı.

ÇORUM

ÖNCEKİ HABER

Barajda kaybolan işçiye 6 gün sonra ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta 6'sı çocuk 23 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa