15 Şubat 2015 10:41

Kadın ve çocuklara tecavüz eden Sudan askerlerine karşı kampanya

Sudan'da örgütlü Darfur Kadın Eylem Grubu, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından ortaya çıkarılan, Sudan ordusu askerlerinin en az 221 kadın ve çocuğa 36 saat boyunca toplu tecavüz olayının sorumlularının cezalandırılması için imza kampanyası başlattı.

Paylaş

Batı Sudan'da bulunan Darfur bölgesinin kuzeyinde BM Afrika Birliği Misyonu'nun bulunduğu merkezden sadece birkaç kilometre uzaklıkta bir köyü basan askerlerin en az 221 kadına ve çocuğa üç gün boyunca tecavüz ettiğinin ortaya çıkması üzerine Darfur Kadın Eylem Grubu, sorumluların cezalandırılması için imza kampanyası başlattı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dahil uluslararası 22 uluslararası kuruluşa gönderilecek imza metninde, yeterli duyarlılığı göstermeyen BM eleştirilirken, bir an önce uluslararası güçlerin harekete geçerek Darfur halkının korunması için gerekenlerin yapılması istendi. 

Dilekçe'de ayrıca Ekim ayında gerçekleşen olayda bölgede bulunan BM barış güçlerinin dünyadaki en büyük ekibinin sivilleri korumaktaki başarısızlığının görüldüğü belirtildi ve Darfur'da artık BM ekibinin güvenlik sağlayabilecek bir unsur olarak hesaba katılmadığına da dikkat çekildi. 

' ERKEKLERE İŞKENCE, KADINLARA TECAVÜZ EDİLDİ'

HRW 11 Şubat'ta 48 sayfalık bir rapor yayınlamış ve raporda Ekim 2014'te Darfur'da bulunan Tabit kasabasında gerçekleşen, tecavüz, işkence ve dayak olaylarına yer vermişti. Olayın mağdurlarının ifadelerinin yer aldığı raporda, 7 bin nüfusu olan kasabaya baskın düzenleyen Sudan askerlerinin, erkeklere işkence ettikleri ve bağladıkları, kadın ve kız çocuklarına ise 3 gün boyunca tecavüz ettikleri bilgisi de paylaşıldı. 

Raporun ardından BM temsilcileri Sudan yönetimini uyararak, barış güçlerinin ülkeye girişi ve ülkede bulunanların çalışabilmesi için gerekli kolaylaştırmaların yapılması çağrısında bulunmuştu. 

HRW, daha önce de askerlerin toplu tecavüz olaylarına karıştıklarına yönelik raporlar yayınlan Sudan'da ki çalışmaları sırasında, bölgede yaptığı araştırmalar sonucu 27 ayrı tecavüz olayını belgelerken, doğruluğu kanıtlanmış 194 vakaya daha ulaştı. Görevle ilişiği kesilmiş kimi askerlerden alınan tanıklıklara göre Sudan ordusunda komutanlar baskınlar sırasında kadınlara tecavüz edilmesi emrini veriyor. 

40'lı yaşlarda bir kadının ve 11 yaşın altında 3 çocuğunun uğradığı tecavüz olayının da anlatıldığı raporda, benzer türde onlarca örnek bulunuyor. 

Saldırının ardından Sudan hükümeti BM müfettişlerinin kasabaya girişini ve kurbanların ve tanıkların konu hakkında konuşmalarını engellemiş, engellemelere karşın konuşanları ise tutuklayarak işkence etmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da ateşkes başladı

SONRAKİ HABER

Bakan İslam protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...