15 Şubat 2015 10:30

Yüz binlerce kişi 15 Şubat'ı protesto ediyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünü protesto etmek için yüz binlerce kişi alanlara indi.

Paylaş

AĞRI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde DBP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, İnsan Hakları Anıtı önüne yürümek istedi. Yürüyüş güzergahının polisler tarafından kapatılmasına tepki gösteren halk direnerek barikatları kaldırdı. Yürüyüşte sık sık, "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları atılırken, "15 Şubat komplosunu lanetliyoruz" pankartı ile Öcalan'ın fotoğrafları açıldı. Yürüyüşün ardından konuşan Doğubayazıt TUHAD-DER Temsilcisi Mehmet Bozkurt, Öcalan'ın dış güçler tarafından Kürt halkının mücadelesini sekteye uğratmak amacıyla Türkiye'ye getirildiğini söyledi. 

7 GÖZALTI

Açıklamanın ardından tekrar yürüyüşe geçen kitle DBP ilçe binası önüne gelince polisin gaz bombası ve tazyikli su ile saldırısına maruz kaldı. Gençlerin polise karşılık vermesi ile olaylar Ehmedê Xani Parkı ve Çevreyolu'nda büyüdü. Çatışmalar ara sokaklarda sürerken 7 kişi gözaltına alındı.

Volkan Alkan, Fatih Işık, Murat Baydak, Enver Karataş ile soyadları öğrenilemeyen Adem ve Efe isimli kişilerin gözaltında olduğu, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 7 kişi Uluyol Polis Karakolu'na götürüldü.

İSTANBUL

İstanbul'da Saraçhane Parkı'nda toplanan kitle Aksaray'a kadar yürümek istedi. Polis, TOMA'larla kitleyi kuşatarak yürüyüşe izin vermedi. Polisle HDP Milletvekili Sebahat Tuncel arasında tartışma yaşandı.

Görüşmeler sonrasında Tuncel ve beraberindekiler, gruba konuşma yaptı.

DERSİM 

DBP Dersim İl Örgütü, 15 Şubat'ı Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Özgürlük Meydanı'na gerçekleştirdiği yürüyüş ile kınadı. Aralarında Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul'unda bulunduğu yüzlerce yurttaşın katıldığı yürüyüşte, "Komploculara karşı devrimci zafer yürüyüşümüz devam ediyor" yazılı pankart taşındı. Yürüyüş esnasında sık sık, "Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız", "Biji serok Apo" sloganları atıldı. 

Özgürlük Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından konuşan DBP Dersim İl Eş Başkanı Melek Dolaz, Kürt sorununun demokratik çözümünün, özgürlük ve eşitlik anlayışının geri adım atmadığını ifade etti. Ardından konuşan Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul ise, Kürt halkının başlatmış olduğu direniş tüm gerici zihniyetin korkulu rüyaları olduğunu söyleyerek, "Sayın Öcalan'ı Suriye'den çıkaramadılar, çıkaramadıkları gibi 4 aydan beri tanklara karşı direnen direniş ruhuyla karşılaştılar. Sayın Öcalan'ı ve direnen özgürlük güçlerini selamlıyorum" dedi. 

KIZILTEPE

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 15 Şubat'ı protesto etmek amacıyla Özgürlük Meydanı'ndan İpekyolu Mahallesine yürüyüş düzenledi. Binlerce yurttaşın katıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamanın ardından polis, kitleye müdahale etti. Polisin müdahalesiyle birlikte çıkan çatışma ara sokaklara yayıldı.  

DİYARBAKIR 

15 Şubat'ı protesto etmek amacıyla binlerce yurttaş DBP Diyarbakır İl Örgütü binası önünde bir araya geldi. Sabah erken saatlerden itibaren parti binası önüne akın etmeye başlayan kitlenin arasında kadın ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti. Yürüyüş öncesi ise DBP il binasına siyah bez asıldı. 

DBP il binası önünden İstasyon Meydanı'na gerçekleştirilecek olan protesto yürüyüşüne az bir süre kala tüm ilçelerden yurttaşlar, gruplar halinde DBP binası önüne akmaya başladı. Her geçen dakika sayının artmasıyla kitle sayısı on binleri bulurken, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, DBP ve HDP il, ilçe yöneticileri, DTK eş başkanlık divan üyeleri ve kentte bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri de parti binası önünde kitle ile buluştu. "Sala 2015 ve bibe sala azadiya reber Apo" ve siyah bez üzerine yazılı "15 Şubat uluslararası koployu lanetliyoruz" pankartı eşliğinde yürüyüşe geçen kitle sık sık "Bê Serok jiyan na be" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıyor. 

Protesto yürüyüşüne katılan kitlenin siyah giyindiği görülürken, DBP'nin seçim aracıda siyah bezlerle donatıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve KCK bayraklarının taşındığı yürüyüş güzergahlı TOMA ve zırhlı araçlar eşliğinde çok sayıda polis konumlandırıldı.

PROVOKATİF YÜRÜYÜŞ

Diyarbakır'da on binlerce kişinin katıldığı 15 Şubat protestosunun ardından kitlenin dağılmasıyla polis, İstasyon Meydanı'nda provokasyon girişiminde bulundu. 100'er kişilik gruplara ayrılan polis sıra halinde Lezgin Avcı ve Emek caddelerinde TOMA'lar eşliğinde yürüyüş yaptı. Polislerin yürüyüş sırasında mahalle ve sokak aralarında bulunan yurttaş ve çocuklara tahrik edici sözler sarf ettiği belirtildi. Ekmek satan bir çocuğu "Ne ekmeği sen bizimle dalga mı geçiyorsun burada ekmek satamazsın" diyerek azarlayan polise yurttaşlar tepki gösterdi.

Öte yandan, Emek ve Göçmenler caddelerinde de çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup ile polis arasında çıkan çatışma devam ediyor.

ZIRHLI ARAÇ DEVRİLDİ: 2 POLİS YARALI

Kayapınar'ın Huzurevleri Mahallesi'nde 15 Şubat protestosuna polis saldırdı. Türk Telekom Caddesi'nde yapılan eyleme müdahale eden polisler, akrep tipli zırhlı araç içinden gençlere gaz bombası attı. Gençlerin polise taşlarla karşılık vermesi üzerine çatışma başladı. Çatışma sırasında caddeden geçen 34 HL 6396 plakalı bir araç ile akrep tipli zırhlı araçlar çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle sivil araca bir şey olmazken, akrep tipli zırhlı araç devrildi. Kaza sonucunda araçta bulunan iki polis yaralanırken, olay yerine gelen ambulanslarla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Kaza ile birlikte gençler sokak arlarına dağılırken, olay yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi.

Olay yerine gelen çekicinin akrebi kaldırmasıyla, cadde trafiğe açıldı.

MERSİN 

HDP Mersin il örgütü çağrısı ile bir araya gelen binler PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini lanetledi. HDP Akdeniz ilçe binası önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, "15 Reşemi ya Komploya Navneteveyê Em Şermezar Dikin", "15 Şubat Uluslar arası Komplosunun hesabını soracağız" pankartları arakasında yürüyüşe geçti. Yürüyüşe HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, KJA aktivistleri, HDK bileşenleri de katıldı. 

Akdeniz Belediyesi Barış Parkına kadar yapılan yürüyüşün ardından konuşan HDP Mersin İl Eş Başkanı Selman Günbat, Kürt halkının 15 Şubat'ı boşa çıkardığını söyledi. Ardından söz alan HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Avrupa, Türkiye ve Kürdistan'da yüz binler sokaklara çıkarak Önderlerinin özgürlüğünü haykırıyor" dedi. 

Öcalan için toplanan 10 milyon 300 bin imzaya değinen Kürkçü, "Kürt halkı esir Öcalan tutsak edilmez" diye belirtti. 

2 ÇOCUK GÖZALTINA ALINDI

Akdeniz ilçesinde gerçekleştirilen protesto eyleminin ardından kitle dağıldıktan sonra ismi öğrenilemeyen 2 çocuğun gözaltına alındığı belirtildi

Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen çocukların Siteler Polis Karakolu'na götürüldüğü bildirildi.

HATAY

Hatay'ın İskenderun ilçesinde ise HDP İskenderun ilçe örgütü öncülüğünde 15 Şubat basın açıklaması ile lanetlendi. HDP İskenderun ilçe binası önünde biraya gelen yüzlerce yurttaş, 15 Şubat Komplosunu lanetliyoruz" pankartı açtı. Açıklamayı yapan HDP İskenderun ilçe Eş Başkanı Temim Salmanoğlu, 15 Şubat Uluslararası Komplosunu kınadıkları belirterek Öcalan'ın Özgürlüğüne kavuşuncaya dek mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

İZMİR 

İzmir'de Buca Newroz alanında yapılması planlanan ancak İzmir Valiliği tarafından ‘Kamu güvenliği’ gerekçe gösterilerek yasaklanan ‘Öcalan’a Özgürlük’ mitingi, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde gerçekleştirildi. “Biji serok Apo” , “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük” sloganları atan kitle Öcalan’ın özgürlüğünün yanı sıra siyasi ve hasta tutsaklarında özgür bırakılmasını istediler. Mersin’de tecavüz edildikten sonra yakılarak öldürülen Özgecan’ın da anan kitle “Jin, jiyan, azadi” sloganı attı.

TOMA ve sivil polis ekiplerinin bekletildiği miting alanında ilk olarak Kobané Hükümet sözcüsü Mahmut Başer kısa bir konuşma yaptı. Başer YPG ve YPJ'nin devrimci selamlarını getirdiğini ifade ederek Kürdistan devrimi için direnişin yükseltilmesi çağrısı yaptı.
Daha sonra söz alan Öcalan'a Özgürlük Platformu üyesi Hüseyin Koçuk, Öcalan'ın 16 yıl önce esareti altına tutulmak için Türkiye'ye getirildiğini ancak Kürt halkının bu esareti boşa çıkardığını söyledi. HDP İzmir İl Eş Başkanı Mizgin Irgat’ta Özgecan ve öldürülen kadınların hesabını soracaklarını söyledi.
Daha sonra basın açıklamasını okuyan HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur da barış için en temel adımın Öcalan’ın özgürlüğü olduğunu söyleyerek, “Başta Sayın Öcalan olmak üzere tüm hasta tutsaklar ve siyasi tutsakların serbest bırakılması Kürt sorununun demokratik siyaset zeminlerinde konuşularak ve müzakere yoluyla çözümünü sağlayacaktır” dedi.  (İzmir/EVRENSEL)

ANKARA

Ankara'da çok sayıda yurttaş Sakarya Meydanı'nda bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı. Açıklamada PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile üzerinde, "Uluslar arası komployu lanetliyoruz" yazılı pankart taşınırken sık sık, "Bê Serok jîyan nabe", "Bijî Serok Apo" ve "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları atıldı. 

VAN

Van’da, 3 gündür devam eden protesto eylemlerinin en kitleseli Cumhuriyet Caddesi’ndeki Feqiye Teyran Parkı’nda düzenlendi. Kentteki mahalleler ve çevre ilçelerden gelen on binlerce yurttaşın katıldığı eylem nedeniyle yüzlerce polis ve asker, çok sayıda zırhlı araçla önlemler aldı. Havadan da polis helikopteri kitle üzerinden uçarken, eyleme katılan yurttaşların büyük çoğunluğu siyah kıyafetler giydi.

Burada kitle adına konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, “Öcalan şahsında başta Kürt halkı olmak tüm demokrasi güçlerine dönük gerçekleştirilen komplo Öcalan’ın tüm ağır tecrit ve izolasyon koşullarına rağmen İmralı Adası’nda ortaya koyduğu tarihi mücadeleyle darbelenirken; 16 yıldır Öcalan’ın etrafından ateşten çember oluşturarak komployu boşa çıkarırken son olarak Öcalan’ın özgürlüğü için toplanan 10 milyona aşkın imza ile PKK lideri Abdullah Öcalan sahiplenmiştir” dedi. 

POLİSLE SERT ÇATIŞMALAR

Öte yandan kentin, Şehit Fırat, Hacıbekir (Xaçort), Süphan, Akköprü mahalleleri başta olmak üzere bir çok noktasında gençler barikatlar kurarak, giriş çıkışları kontrol ediyor. Xaçort Mahallesi'nde, bir genç gözaltına alındı. Kitleye sert müdahale eden polisler, halkın üzerine ateş açıyor. Bir sivil polisin dizleri üzerine çökerek beylik tabancası ile halkı hedef alarak ateş açması görüntülere yansıdı. Kent genelindeki bir çok mahallede sabah saatlerinde başlayan olaylar da sürüyor. 

YÜKSEKOVA

Hakkari’nin Yüksekova ilçe merkezinde gençlerin PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri ve PKK, KCK bayrakları taşıdığı yürüyüşe polisin saldırısı üzerine olaylar başladı. Ateşler yakarak barikat kuran gençler ile polis arasında yaşanan olaylar, Güngör, Kışla ve Esentepe mahalleleri ile İpekyolu’na da sıçradı. Çok sayıda TOMA, panzer ve akreplerle müdahale eden polislere özel harekat timleri de eşlik ediyor. Polisin gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile yaptığı müdahaleye gençler, taş ve molotofkokteyli ile karşılık veriyor. 

Atılan yoğun gaz bombası kapsüllerinin isabet ettiği Gever Gençlik Kültür Sanat Merkezi’ne ait iki aracın camları kırıldı. Olaylar sürerken ilçe gaz bulutu altında kaldı. 

IĞDIR

Iğdır’da DBP binası önünde toplanan binlerce yurttaş, buradan Medet Serhat Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitle adına konuşan DBP Iğdır İl Eş Başkanı Murat Yerlikaya, AKP hükümetinin oyalama taktiği gerçekleştirmediği takdirde 15 Şubat’ın aydınlık geleceğin başlangıcı olabileceğini ifade etti. 

TUZLUCA

Iğdır’ın Tuzluca (Qulp) ilçesinde DBP binası önünde toplanan yüzlerce yurttaş, Cumhuriyet Meydan’ına doğru yürüyüşe geçti. 

ÇALDIRAN 

Van’ın Çaldıran ilçesinde DBP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan DBP Yöneticisi Mehmet Moraner, “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın siyasi ve politik alanda Kürt halkının beyninde ve ruhunda çoktan devrimi gerçekleştirdiğini görüyoruz" dedi. 

DİYADİN 

Ağrı’nın Diyadin ilçe merkezinde yürüyüşe geçen yüzlerce yurttaş, 15 Şubat'ı kınadı. Kitle adına konuşan DBP Yöneticisi Ahmet İdacı, “Komplo, Başkan Apo ve Kürt özgürlük mücadelesinin kararlı duruşuyla büyük ölçüde boşa çıkarıldığını görüyoruz” dedi. 

BİTLİS

Bitlis’te DBP binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından konuşan HDP İl Eş Başkanı Fuat Özgün, “15 Şubat uluslararası komplosu esas olarak Türkiye’ye karşı geliştirilen bir komploydu. Bu komplo, etkisini yüzyıllara yayacak düzeyde kapsamlı ve derinlikli özel bir darbe niteliği taşıyordu. Uluslararası komplocu güçlerin bu komplo ile hedefledikleri; Önder Apo’yu kim vurduya götürerek fiziki olarak imha etmek, bunu başaramadıkları taktirde ise Türkiye’ye teslim etmekti” dedi. 

SİİRT 

Siirt'te DBP il binası önünde bir araya gelen on binlerce yurttaş buradan Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'ne yürümek istedi. Cezaevine yürümek isteyen yurttaşlara polisin izin vermemesi üzerine kitle buradan Orhan Doğan Kent Parkı'na yürüdü. 

KURTALAN

Kurtalan'da HDP ve DBP Kurtalan İlçe örgütleri öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe katılan binlerce yurttaşın siyah giymeleri dikkat çekerken, ilçe binalarına siyah bezler asıldı. Sanat Sokağı'ndan yürüyüşe geçerek TEDAŞ kavşağından DBP ilçe binası önüne kadar yürümek isteyince polis, "İzinsiz yürüyüş" gerekçesiyle kitleye tazyikli su, biber gazı ile saldırdı.
Polis ile yürüyüş yapmak isteyen kitle arasında burada başlayan çatışmaların ise Yenidoğan Mahallesi başta olmak üzere çok sayıda noktada devam ettiği bildirildi. 

BİNGÖL

Bingöl'de DBP il binası önünden Genç Caddesi'ne yürüyüş düzenlendi. DBP Bingöl İl Eş Başkanı Mervan Temiz, yaptığı açıklamada, yıllardır Kürt halkına yönelik saldırıların bu mücadeleyi engelleyemediğini ifade etti. Çözüm sürecine değinen Temiz, hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. 

DERİK

DBP Derik ilçe binası önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık,"Bıjî Serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" ve "Bi can, bi xwîn, em bi terane ey serok" sloganları atıldı.

ŞIRNAK

DBP, HDP Şırnak il örgütü binası önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, buradan yürüyüşe geçerek Azadi Meydanı'na yürüdü. Kent merkezi boyunca yürüyüşe geçen binlere, balkonlardan yurttaşlar zafer işaretleri eşliğinde alkış ve zılgıtlarıyla destek verdi. Esnafın kepenk açmadığı kentte binlerce yurttaş Öcalan'a özgürlük talep ederken, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan binler Azadi meydanına giriş yaptı. 

Miting havasında geçen açıklama yapılan oturma eylemi ile sona erdi. 

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sabah saatlerinde 15 Şubat komplosunu kınamak amacıyla Sur Mahallesi Çarkendal Newroz Alanı'na toplanmak isteyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırısıyla başlayan olaylar devam ederken, öğlen saatlerine doğru kitle tekrar aynı yerde toplandı. Birçok evin balkonuna siyah bezler asıldığı ilçede, Çarkendal Meydanı'nda toplanan 10 bini aşkın kişi ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Aralarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediye Eş Başkanı Kadir Kunur, HDP, DBP ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcileri de yürüyüşte yerini aldı.  
Kitleye müdahale eden polisler zırhlı araçlarını Dörtyol kavşağından geri çekilmesi üzerine burada Faysal Sarıyıldız ve DBP Cizre İlçe Eş Başkanı Mesut Nart kısa birer açıklama yaptı. 
DBP İlçe Örgütü binası önüne doğru yürüyüşe geçen halkın buradaki bekleyişi sürüyor

Polislerin saldırısını engellemek için, Kobanê ve Arin Mirxan ve Yafes caddeleri başta olmak üzere bir çok yerde gençler tarafından barikatlar kurulmuş durumda. 

ULUDERE 

Şırnak'ın Uludere ilçesinde de DBP İlçe örgütü binası önünde toplanan binlerce kişi Hükümet Konağı'na doğru yürüyüşe geçti. Parti binasına kadar süren yürüyüşte, "15'ê sibatê rojek reş e-15 Şubat karanlık bir gündür" pankartı açılırken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları atıldı. 

ŞENOBA 

Uludere'nin Şenoba Beldesi'nde de 15 Şubat basın açıklamasıyla kınandı. HDP Belde Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya katılanların siyah giysiler giyilmesi dikkat çekerken, kitle adına HDP Belde Eş Başkanı Zeynep Unat basın açıklamasını yaptı. 

SİLOPİ 

HDP Silopi İlçe binası önünde toplanan on binlerce kişi PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posterleri, PKK ve KCK bayrakları yanı sıra, sarı kırmızı ve yeşil dev bir flamanın açılması dikkat çekti. İlçe merkezine doğru yürüyüşe geçen kitle, "15 Şubat komplosunu kınıyoruz" pankartı açarak tarihi İpekyolu'na çıkarak yürüyüşlerine devam etti. HDP Silopi İlçe Eş Başkanı Ali Balın, 15 Şubat komplosunu protesto ederek, "Bugünkü duruşunuzla Rêber Apo'nun Kürt halkının onuru, yaşamı olduğunu bir kez daha gösterdiniz, bunu herkesin bilmesi gerekir ki Rêber Apo Kürt halkıdır ve Rêber Apo'un özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür" dedi. 

BEYTÜŞEBAP 

DBP İlçe Örgütü binası önünde toplanan binlerce kişi Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Aralarında Beytüşebap Belediye eş başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldığı yürüyüşte sık sık, "Bijî Serok Apo", "Kahrolsun 15 Şubat Komplosu" sloganları atan kitle, Öcalan'ın dev posteri açıldı. TOKİ Lojmanlarında son bulan yürüyüş, saygı duruşunun ardından DBP İlçe Eş Başkanı Hazım Cin, açıklama yaptı. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. 

İDİL

Şırnak'ın İdil ilçesinde 15 Şubat binlerce kişi tarafından yapılan yürüyüşle protesto edildi. Aralarında DBP, HDP İlçe eş başkanları, Belediye Eş Başkanları ve eski Siirt ve İdil Belediye Başkanlarının da bulunduğu kitle Cudî Caddesi üzerinde toplandıktan sonra Kobanê Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin geçtiği güzergâhta yoğun polis ablukası dikkat çekerken, kitle kararlılıkla yürüyüşünü sürdürdü. Kobanê Caddesi'ne ulaşan kitle adına DBP ilçe Eş Başkanı Hasan Yalman yazılı bir açıklama okuyarak, 15 Şubat'ı kınadıklarını söyledi. Açıklama ardından beş dakikalık oturma eylemi yapan kitlenin dağıldığı sıralarda Belediye kavşağında gençlerle polis arasında çatışmalar başladı. Polisin gaz bombalı ve tazyikli suyla saldırısına havai fişek ve molotoflarla karşılık veren gençlere polis arasında çatışmalar yer yer devam ediyor.

URFA 

Urfa'da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. HDP Van Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Kemal Aktaş ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, HDP ve DBP il ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yurttaşlar, Ali Şelli Parkı'nda biraraya geldi. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne gelen yurttaşlar adına açıklama yapan DBP İl Eş Başkanı İsmail Kaplan, 15 Şubat'ı düzenleyenlerin özür dileme vakitlerinin geldiğini belirtti. Kaplan'ın ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan kısa bir konuşma yaptı.  

MİSEYNTER 

Direniş nöbetlerinin tutulduğu Suruç'a bağlı Miseynter köyünde 15 Şubat yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Pupura Paramaz Kızılbaş yolu üzerinde yapılan basın açıklamasına komün sakinlerinin yanı sıra çevre köylerden de yurttaşlar destek verdi. Açıklamayı yapan Emin Akman, uluslararası komplonun tüm Kürtlerin varlığının ortadan kaldırılmasına yönelik olduğuna dikkat çekti. 

ADIYAMAN

Adıyaman'da DBP il binası önünde toplanan yüzlerce kişi açıklama ile komployu kınadı.
Demokrasi parkında kitle adına basın açıklamasını okuyan HDP Adıyaman İl Eş başkanı Fahriye Akbaba tarafından yapılan açıklamanın ardından Ebu Müslüm Doğan'ın eylemi gerçekleştirdiği alana karanfiller bıraktı.

GEBZE'DE 15 ŞUBAT YÜRÜYÜŞÜNE IRKÇI SALDIRI

Kocaeli'nde HDP Gebze İlçe Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü ilçe binaları önünden Gebze Kent Meydanı'na yaptıkları yürüyüş ile protesto etti. Yürüyüşün ardından Kent Meydanı'nda açıklama yapmaya çalışan yurttaşlar, ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldı. Irkçı gruba yurttaşlarında karşılık vermesi üzeri polis iki grup arasına girerek saldırıyı engellemeye çalıştı. 
Ardından Gebze ilçe binası önüne kadar tekrar yürüyüş yapan yurttaşlar burada da tekrar aynı grup tarafından saldırıya uğraması üzerine polis yurttaşları ilçe binasının içerisine aldı. İlçeyi abluka altına polis yurttaşların çıkmasına izin vermezken, bekleyişlerini sürdüren ırkçı gruba ise müdahale edilmemesi dikkat çekti. 


 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê'de 15 Şubat protestosu

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da ateşkes başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa