15 Şubat 2015 07:07

15 Şubat'ı protesto için kepenk kapattılar

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle Bölge illerinde esnaf kepenk açmadı. Bir çok noktada ise gece boyunca protesto eylemleri sürdü. 

VAN
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıldönümü nedeniyle Van'da, başta Cumhuriyet ve Maraş caddeleri olmak üzere kent genelinde esnaf kepenk açmadı. Kentte saat 12.00'da Feqiye Teyran Parkı'ndan başlayacak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Van'ın ilçelerinde de esnaf kepenk açmadı.

HAKKARİ
Hakkari'de esnafların yanı sıra sürücüler de kontak kapatırken, kentte büyük sessizlik hakim, sokaklar boş. Yüksekova'da da nöbetçi eczane ve fırınlar dışında iş yerleri kepenk açmadı, esnaf kepenklerine siyah bezler astı. İlçede polisin yoğun önlemleri dikkat çekiyor. Hakkari'nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde de büyük sessizlik hakim. Ağrı ile ilçeleri, Doğubayazıt, Diyadin, Tutak ve Patnos'ta da esnaf kepenk açmazken, yoğun polisiye önlemlerin alındığı Doğubayazıt'ta öğle saatlerinde yürüyüş gerçekleştirilecek. 

MUŞ
Muş'ta da birçok işyeri kepenk asmazken, kente bağlı Bulanık, Malazgirt ve Varto'da da hayat durma noktasına geldi. Bulanık'ta öğle saatlerinde yapılacak yürüyüş öncesi polis yoğun önlemler aldı. Yine Bitlis, Tatvan, Hizan, Mutki, Güroymak, Karayazı, Karaçoban, Hınıs, Kağızman, Digor, Iğdır, Tuzluca gibi birçok merkezde esnaf kepenk açmazken, bir çok merkezde uluslararası komplonun kınanması bekleniyor

DİYARBAKIR
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat uluslararası komployu protesto etmek amacıyla Diyarbakır'ın birçok noktasında kepenkler açmadı. Fırın ve eczane dışında bir çok iş yerinin kapalı olduğu kentte, gün içerisinde yapılacak yürüyüş öncesi DBP, HDP il ve ilçe binalarına siyah bez asıldı. Bağlar, Kayapınar, Sur başta olmak üzere, Bismil, Silvan, Ergani, Dicle ilçelerinde esnaf kepenk açmadı. 

ŞIRNAK
Şırnak'ta ise merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere, Beytüşebap ve beldelerinde esnaf kepenk açmadı. Fırın ve eczaneler dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu merkezlerde, DBP, HDP ve sivil toplum örgütleri binalarına siyah bez asarken, yurttaşların ise siyah giyerek 15 Şubat gününü protesto ediyor.

BATMAN
Batman ve ilçelerinde de esnaf 15 Şubat protestosu nedeniyle kepenk açmadı. Kentin en işlek caddeleri olan Gülistan, Diyarbakır ve Batman caddelerinde kepenklerin tamamı açılmazken, cadde ve sokaklarda sivil polisler geziniyor. 

MARDİN-DERSİM
Mardin ve Dargeçit, Nusaybin, Kızıltepe, Derik ilçelerinde esnafın kepenk açmadı.

DERSİM
Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle Dersim’de kepenkler kapatıldı. Sadece fırınların açık olduğu kentte, bazı hat minibüsleri dışında toplu taşıma araçları da çalışmıyor. 

İDİL
Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde yüzlerce genç, 15 Şubat'ı protesto etmek için sokağa çıktı. Turgut Özal ve Atakent mahallerinde bir araya gelen gençler yolarda lastik yakarak barikatlar kurdu. Sık sık "Biji serok Apo" ve "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları atan gençlere, zırhlı araç ve TOMA ile saldıran polise gençlerin karşılık vermesi üzerine kentin en işlek caddeleri olan Kobanê ve Cudî caddelerinde çatışmalar yoğunlaştı. Gençlerle polis arasında gecenin geç saatlerine kadar süren çatışmalarda polis zaman zaman havaya gerçek mermilerle ateş açtı. Gençlerin attığı molotoflar nedeniyle birçok zırhlı araç alevler içinde kaldı. Çatışmaların sürdüğü saatlerde Belediye kavşağındaki MOBESE direği yerinden sökülerek, kullanılamaz hale getirildi. 

Bugün kitlesel bir yürüyüşün düzenleneceği ilçede esnaf kepenk açmazken, araçlar ise kontak kapattı.

VİRANŞEHİR
Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, protestolar gece boyunca sürdü. Cumhuriyet Meydanı, Karacadağ Caddesi ve Diyarbakır yolunu TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya alan polisler, Şırnak Mahallesi'nde yürüyüş yapmak isteyen yurttaşlara saldırdı. Polisin gaz bombası ve tazyikli su kullandığı sert müdahaleye, gençler de taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Gece saatlerine kadar süren eylemlerde, gözaltına alınanların olduğu belirtilirken, ilçede polis ablukası sürüyor.

HALFETİ
Urfa'nın Halfeti ilçesinde bir araya gelen binlerce kişi, yaktıkları meşalelerle ilçe merkezine doğru PKK, KCK, YPG, YPJ, YDG-H bayrakları, Öcalan posterleri ve "15 Şubat Komplosunu Kınıyoruz" pankartı eşliğinde yürüyüşe geçti. "Biji Serok APO", "Be serok jiyan nabe", "Halfeti ovası Apocular yuvası", "Kahrolsun 15 Şubat komplosu " sloganlarını atan kitle, ıslıklar ile komployu protesto etti. Yurttaşların balkonlardan destek verdiği yürüyüş, DBPilçe binası önünde son buldu. Yürüyüş sonrası özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunularak, "Çerxa şoreşê" marşı okundu. Yukarıgöklü Mahallesi'nde de yüzlerce kişinin katıldığı meşaleli yürüyüş düzenlendi.

İSTANBUL
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünü protesto etmek amacıyla Sancaktepe'de bulunan Demokrasi Caddesi'nde yürüyüş yapmak isteyen gruba polis saldırdı. Polisin TOMA, plastik mermi ve gazlı müdahalesine gençlerin havai fişek, molotof kokteyli ve taşlarla karşılık vermesi sonucu Atatürk ve İnönü mahallelerine de sıçrayan olaylar gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Çıkan olaylarda polisin akrep tipi zırhlı araçları gençlerin üzerine sürmesi dikkat çekerken, ismi öğrenilemeyen 5 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

Gözaltına alınanların Vatan'da bulunan İstanbul Emniyeti'nde bekletildiği belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Raul Castro'ya: Devrim silahla olmaz, sandıkta olur

SONRAKİ HABER

Cami bahçesinde kadına şiddet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...