15 Şubat 2015 04:13

'Yasa dışı dinleme' operasyonunda 17 polis tutuklandı

'Yasa dışı dinleme' soruşturması kapsamında tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 21 polisten, aralarında emniyet amiri Gaffur Ataç'ın da bulunduğu 17'si tutuklandı. Mahkeme 4 polisi serbest bıraktı.

Paylaş

"Yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra savcılık sorguları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan 21 polis, Perşembe sabahı tutuklanmaları talebiyle nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 

GAFUR ATAÇ'IN İFADESİ 9 SAAT 18 DAKİKA SÜRDÜ
21 şüpheli polisten 20'sinin ifadesi önceki gece 03.40'ta tamamlayan 5. Sulh Ceza Hakimliği, dün saat 14.00'e kadar ara verdi. 14.00'da emniyet amiri Gaffur Ataç'ın ifadesine başlandı. 9 saat 18 dakika boyunca 45 sayfalık ifade verdiği öğrenilen Gaffur Ataç'ın sorgusu saat 23.18'de bitti.

KARAR, SORGULAMA İŞLEMİNDEN 6 SAAT SONRA VERİLDİ
İfadenin bitmesinin ardından savcılığın tutuklama talebini değerlendiren 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, 129 sayfa tutan kararını sabaha karşı 05.30'da açıkladı. 

17 KİŞİ TUTUKLANDI
Kararda, “Şüpheliler Ali Fuat Altuntaş, İsa Ardıç, İsmail Yalınız, Mehmet Işık, Necati Arslan, Muhammet Yasin Akyar, Mustafa Uyanık, Mücahit Gökoğlu, Oğuzhan Ceylan, Erhan Körtek, Gafur Ataç, Mehmet Kuru, Ramazan Avşaroğlu, Selman Yuyucu, Serhat Taner Doğan, Sinan Karataş, Ziya Yalabuk'un üzerlerine atılı 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından ayrı ayrı tutuklanmaları talep edildiği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasında SEGATE marka WID2FHsF seri numaralı 1000 GB kapasiteli ve SEGATE marka WID2FJB4 seri numaralı 1000 GB kapasiteli 2 adet hard diskin çözümünün yapılması sonucunda 09/01/2015 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce rapor düzenlendiği, bu rapora göre telefon görüşmeleri dinlenerek kayda alınan müşteki ve mağdurların ses kayıtları ile ilgili CMK 91/5 maddesi kapsamında yeni deliller elde edildiği, bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslar arası yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikli görüşmeleri kaydedilen ve bir kısım görüşmeleri sözde Kudüs Terör Örgütü ile irtibatlandırarak iletişim tespit tutanağı haline getirilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Beşir Atalay, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Yalçın Akdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı sayın Hakan Fidan, Adalet ve Kalkınma Partisi 22 ve 23. Dönem milletvekilleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Özel Kalem Müdürleri, basın danışmanları, rektörler, TRT ve Anadolu Ajansı Genel Müdürleri, genel müdür yardımcıları ve yetkilileri ile birlikte kamu kurumlarının üst düzey yöneticilerinin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayda alındığı tespit edildi" denildi.

ÜÇ SUÇTAN TUTUKLANDILAR
Tüm şüphelilerin bu eylemler sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde çeşitli zaman dilimlerinde silahlı kolluk kuvveti olarak görev yaptıkları hatırlatılan tutuklama kararında, Oğuzhan Ceylan, Gafur Ataç, Mehmet Işık, serhat Taner Doğan, Necati Arslan, Selman Yuyucu, Ali Fuat Altuntaş, Erhan Körtek, İsa Ardıç, İsmail Yalınız, Muhammed Yasin Akyar, Mustafa Uyanık, Ramazan Avşaroğlu, Ziya Yalabuk, Mücahit Gökoğlu ve Sinan Karataş'ın, “silahlı terör örgütüne üye olma", “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanmalarına karar verildi. 

4 KİŞİ YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KAONARAK SERBEST BIRAKILDI
Hakim Özcan129 sayfalık kararında, şüpheli polisler Halil Akdeniz, Beyzade Ünver, Kılıç Arslan ve İsmail Acer'i, 'yurt dışına çıkış yasağı' adli kontrol yöntemi ile serbest bıraktı. 

AVUKAT TURANLI: KARAR DERİN DEHLİZLERDE ALINDI
Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Ömer Turanlı, "Tutuklanma sebebi, Türk Ceza Kanunu'nda mevcut, insanları cezalandırıp algı yaratmak için adeta torba bir mantıkla ne varsa hepsini yazdılar. Hepsini de o gerekçelerle tutukladılar. Hükümete darbe, casusluk, terör suçu. 3 tane çok ciddi ve ağır suçlamayla. Bu dosya hukuksuzdur ve hukuk yoktur gibi şeyler söylemeyeceğim. Artık bu dosyaları eleştirmek benim hukukçu kimliğime hakarettir. Bu dosyada hukuktan hiç bir şey yok. Bu karar Çağlayan Adliyesi'nde verilmiş bir karar değildir. Bu karar derin dehlizlerde verilen bir karardır. Bu kararda sadece hakimler savcılar avukatlar adeta tiyatro oynar gibi görevlerini oynuyorlar. Önceden verilmiş kararlar ve verilmiş hükümlerle müvekkillerimiz mağdur ediliyor. Ülke çok kötü bir noktaya gidiyor. Hukukun olmadığı ülkede hiçbir şey olmaz. Şu an hukuk zalimin elinde adeta bir kılıç ve bu kılıç önüne gelen her insanı kesiyor. Kılıcın önünde duran herkes kelleyi veriyor. Zannedersem 15 şubat yıl dönümü. Bu yıl dönümünde birilerine hediye verilmek istendi. Bu hediye de bizim müvekkillerimiz oldu. Türk milleti bu zulmü görsün" diye konuştu. 

'UYAP ARIZASI NEDENSE HEP BİZE DENK GELİYOR'
Adliyelerde Cumartesi ve Pazar günleri yoğunluk olmadığına dikkat çeken Turanlı, "UYAP arızası denildi. Ama ne hikmetse UYAP arızası hep bize denk geliyor. Şimdi şu Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gecede UYAP'ta ciddi bir yoğunluk yoktur. Basit sorgu işlemleri olur. UYAP'ta arıza hadisesini inandırıcı bulmuyorum. Derin dehlizlerin kararına göre hüküm veriliyor. Derin dehlizlerde verilen kararlar var hükümler var ona göre hüküm veriliyor. Bu kararlar tarihin çöplüğüne gidecektir" şeklinde konuştu. 

'GAFFUR ATAÇ, 9 SAAT BOYUNCA ADETA HAKİMİ SORGULADI'
Kararın önceden belirli odaklar tarafından alındığını savunan avukat Ömer Turanlı, "Hakimler diyor ki sen anlat yazdır bilgisayara. Çünkü karar ve hüküm önceden verilmiş. Şu an sadece figüranlar görevlerini icra ediyor. Hukuksuzlukların peşini bırakmayacağız. Gaffur Ataç'ı dinleyip de Selam Tevhid örgütüne sözde denilmesi ciddi bir yanılgıdır. Gaffur bey A'dan Z'ye her şeyi anlatıp hakimin aklında şüphe bırakmadı. Hakime anlamadığınız noktayı anlatayım diyor. Gaffur Ataç hakimi resmen sorguladı. Ona rağmen sonuç değişmedi. Ne yaparsanız yapın. Buraya en önemli hukukçuları getirin karar değişmez. Biz tarihe şerh düşmek için ve müvekkillerin hakkını savunmak için buradayız. Ama hukuk falan yok" ifadelerini kullandı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Danimarka'da ikinci saldırı: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

HDP'li Beştaş: 550 milletvekilinden 275'i kadın olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...