14 Şubat 2015 17:43

İtalya’dan Libya’ya müdahale sinyali

IŞİD’in Libya’da emirliğini ilan etmesinin ardından Batılı devletler yaptıkları açıklamalarla Libya’ya müdahale sinyalleri vermeye devam ediyor.

Paylaş

IŞİD’in Libya’da emirliğini ilan etmesinin ardından Batılı devletler yaptıkları açıklamalarla Libya’ya müdahale sinyalleri vermeye devam ediyor. Fransa ve ABD’den sonra İtalya, iç çatışmaların sürdüğü ve IŞİD örgütünün güç kazandığı Libya’da gerekirse savaşmaya hazır olduğunu bildirdi.

BBC’den Övgü Pınar’ın haberine göre Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İtalyan SkyTG24 televizyon kanalına verdiği röportajda, Libya’daki durumun İtalya’yı tehdit ettiğini söyleyerek, “İtalya’dan tekneyle birkaç saatlik mesafede aktif bir terör tehdidinin var olması fikrini kabul edemeyiz” dedi.

Gentiloni, Birleşmiş Milletler’in Libya’daki faaliyetlerini desteklediklerini vurgulayarak, “Ancak bir orta yol bulmak mümkün olmazsa daha fazlasını yapmak için meseleyi BM ile birlikte ele almak gerekir. İtalya uluslararası meşruiyeti olan bir bağlamda savaşmaya hazırdır” diye konuştu.

IŞİD’in Roma’yı tehdit ettiği ve Vatikan’daki San Pietro Bazilikası üzerinde IŞİD bayrağının yer aldığı bir fotomontaj çalışmasının yayımlandığı hatırlatılınca ise Bakan Gentiloni, bunların “Propaganda için üretilen saçmalıklar” olduğunu söyledi ancak yine de böyle bir tehdidi “küçümseyemeyeceklerini” vurguladı. Muammer Kaddafi yönetiminin 2011’de devrilmesinden bu yana kaos yaşanan Libya, göçmen trajedisi nedeniyle de İtalya’nın dış politika öncelikleri arasında yer alıyor.

Son olarak Libya’dan yola çıkan 300’den fazla göçmenin bu hafta içinde denizde hayatını kaybetmesinin ardından İtalya Başbakanı Matteo Renzi, sorunun Libya’daki krizden kaynaklandığını söylemişti.

Başbakan Renzi, “Akdeniz’in bir mezarlığa dönüşmesini istemiyorsak Libya’daki sorunu çözmeliyiz” demişti.

LİBYA’YI TERK EDİN UYARISI

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Libya’daki vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmelerini istedi. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, “Vatandaşlarımızı Libya’ya gitmemeye, halen orada olanları da geçici olarak ülkeyi terk etmeye çağırıyoruz” denildi.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Antep'i 5 golle geçti

SONRAKİ HABER

15 Şubat protesto edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...