14 Şubat 2015 13:20

Yalova'da taş ocaklarına tepki yürüyüşü

Yalova Platformu, çevre kirliliğine yol açan taş ocakları için protesto yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşte 'Yalova yeşildir, yeşil kalacak' sloganı atıldı.

Paylaş

Yalova Platformu, çevre kirliliğine yol açan taş ocakları için protesto yürüyüşü düzenledi.

Yalova Platformu tarafından düzenlenen ve 600 kişinin katıldığı yürüyüş Suwon Parkı’ndan başladı. Yürüyüşte "Yalova yeşildir, yeşil kalacak", "Havana suyuna doğana sahip çık", "Doğayı sömüren şirketlere hayır", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Madenci şirket Yalova’yı terk et" sloganları atıldı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde açıklama yapan Yalova Platformu Sözcüsü Arif Ekim, Yalova’da 50’yi aşkın taşocağı bulunduğunu söyledi. Yalova’nın çevresel yıkımlar ve kıyımlarla karşı karşıya olduğunu belirten Ekim, “Yalovamız coğrafi alan itibariyle Türkiye’nin en küçük ili olmasına karşın, karşı karşıya olduğu çevresel yıkımlar ve kıyımlar itibariyle ön sıralarda yer almaktadır.  Yıllardan bu yana devam eden vahşi bir talanın sonucu olarak Altınova’dan Armutlu’ya kadar yayılan, sayıları ve faaliyetleri her geçen gün büyüyen taşocakları; ormanlarımızı, su kaynaklarımızı, tarımsal alanları adeta bir kanser hücresi gibi yıkıma uğratmaktadır” dedi.

Resmi verilere göre ülke genelinde 85 binden fazla taşocağı ruhsatı verildiğini söyleyen Ekim, “Yalova’da 30 tanesi aktif olmak üzere 50’yi aşkındır. Son olarak Güneyköy-Paşakent Havzası’nda ormanın tam ortasında faaliyette bulunan bir madencilik firmasına ait taşocağı işletmesinin kapasite artırımı talebi üzerine verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu nedeniyle 485 dönüm orman arazisi yıkıma ve bu arazi üzerinde bulunan 192 bin ağaç da kıyıma uğrayacaktır. Bu tam anlamıyla bir çevre felaketi anlamına gelmektedir. Taşocakları nedeniyle çevre yıkımlarına ve vahşi kıyımlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. (Yalova/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

İttihat ve Terakki ile başlayan anlayış devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa