14 Şubat 2015 12:07

BM’den Kobanê’de hasar tespiti

Birleşmiş Milletler’in uydu fotoğraflarına dayanarak yaptığı değerlendirmeye göre, Suriye sınırında dört ay boyunca IŞİD kuşatmasını kırmak için çatışan kent Kobanê’de 3 bin 200’den fazla bina yok olmuş ya da zarar görmüş durumda.

Paylaş

Ocak ayı sonunda Kürt güçler tarafından IŞİD’den tamamen temizlenen kentte, yüzlerce Kürt ve binden fazla IŞİD militanının hayatını kaybettiği söyleniyor.

BM’nin Operasyonel Uydu Uygulama Programı (Unosat) tarafından yapılan ilk değerlendirmeye göre 1206 bina tamamen yok olmuş durumda. 1169 bina ise ciddi şekilde hasarlı.

Kentin çevresinde ve içinde ise patlamaların oluşturduğu 979 krater tespit edilmiş.

Ulaşılan rakamlar 22 Ocak’ta çekilen fotoğrafların, IŞİD’in saldırılarının başlamasından sadece günler önce, 6 Eylül 2014’te çekilen fotoğraflarla karşılaştırılması sonucunda elde edilmiş.

IŞİD’in kentten çıkmasının ardından kente girenler tarafından çekilen fotoğraflar zararın boyutunu gözler önüne sermişti.

Kentte ölenlerin gömülebilmesi için yeni mezarlıklar oluşturuldu.

Çatışmalar başladıktan sonra kentte yaşayan ve Suriye’den kaçarak buraya sığınan yaklaşık 160 bin kişi bu kez Türkiye’ye sığındı.

IŞİD’in saldırılarından önce 50 bin nüfuslu olan kentin inşasının yıllar değilse bile, aylar süreceği tahmin ediliyor.

Dört ay süren çatışma boyunca ABD önderliğindeki koalisyon tarafından Kobani içindeki ve etrafındaki IŞİD mevzilerine yönelik 600’den fazla hava saldırısı düzenlendi.

Kentteki en büyük sorunlardan biri sokaklardaki cenazelerin kaldırılması konusu. Enkazların altında da cenazeler olduğu söyleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bağımsız vekil adaylığın bedeli 10 bin 167 TL

SONRAKİ HABER

Davutoğlu tepki gören pakette ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...