14 Şubat 2015 11:22

TMMOB teslim olmayacak

Hükümetin torba yasayla etkisizleştirmeye çalıştığı TMMOB, binlerce üyesiyle olağanüstü genel kurulunu topladı. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen mimar ve mühendisler TMMOB’un teslim olmayacağını vurguladı

Paylaş

Hükümetin torba yasayla etkisizleştirmeye çalıştığı TMMOB, binlerce üyesiyle olağanüstü genel kurulunu topladı. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen mimar ve mühendisler TMMOB’un teslim olmayacağını vurguladı

Türkiye’nin 8 ayrı noktasından başlattıkları yürüyüşle Ankara’ya ulaşan 5 bine yakın mühendis ve mimar, İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan TMMOB 43. Olağanüstü Genel Kurulu’nda bir araya geldi. Çeşitli sendika, meslek örgütü, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra, onlarca çevre örgütü de TMMOB’ye destek verdi. 

‘AKP, TMMOB’Yİ PARÇALAMAK İSTİYOR’

Coşkulu alkışlarla ve sloganlarla konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, AKP’nin kendi önünde en büyük engellerden biri olan TMMOB’yi parçalamak için yasa değişikliğini gündeme getirdiğini söyledi. Soğancı, AKP’nin yeni Türkiye’sinde insanın, emeğin, kadının, gencin, doğanın, çevrenin olmadığını aktardı. “Kıyılarımız, kentlerimiz, doğamız, kadınlarımız, madencilerimiz için, TMMOB yasasına karşı hep mücadele ettik ve 10 Şubat’ta yollara düştük” diyen Soğancı, yollarının Soma’dan Ermenek’ten, Zonguldak’tan, Hevsel’den, Akkuyu’dan, Sinop’tan geçtiğini söyledi. 

‘ÇOCUKLARIMIZA SÖZ VERDİK’

“Kurduğumuz konteyner kentte Suruç’taydık. Emperyalist savaş ve saldırıya karşı kahrolsun emperyalizm demek bugün TMMOB’yi savunmak demektir. Laik, parasız, bilimsel eğitim talebinde bulunmak TMMOB’yi savunmak demektir” diye konuşan Soğancı, “Büyük Haziran isyanında kaybettiğimiz Berkinimiz ve yaşları benim kızımın yaşlarında olan bizim çocuklarımız vardı. Onlara eşit, özgür, demokratik bir Türkiye sözünü bir kere daha verdik.” dedi. 

Soğancı’dan sonra kürsüye çıkan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztarak ve birçok kurum temsilcisi, TMMOB’u yalnız bırakmayacaklarını söyledi. 

‘BEN GERİ ÇEKİLMEM’

Genel kurulda söz alan HES mücadelesinin simge ismi Kazım Delal da, “Geceden sabaha suyumuzun biteceğini kim bilebilirdi. Bizler HES’e itiraz ederken biliyorduk. Herkesin vadisinin çalışması farklı farklı benim vadimin çalışması da farklı. HES’le ilgili avukatlarda gelişti. Orada yaşayan halk ile orayı talan etmeye çalışanlar arasında tartışma sürüyor. Haklı kim diye ararsanız da haklı olan orada yaşayan halkın kendisidir. Geri çekilirseniz haksız olan kişiye güven veriliyor. Geri çekilmesi gereken haksızdır. Bizler geri çekilmemeliyiz. Haklılık güçlendirir. Kazım Dayı olarak tavsiyem geri çekilmeyin” diye konuştu. 

GÜVENPARK’A YÜRÜDÜLER

Konuşmaların ardından binlerce mimar ve mühendis, hazırlanan sonuç bildirgesini açıklamak için Necatibey Caddesi’nden Güvenpark’a yürüyüşe geçti. TMMOB’liler yol boyunca ‘Hırsız, katil AKP’, ‘AKP yasanı al başına çal’ sloganları attı. 

Güvenpark’ta açıklanan sonuç bildirgesi ise şöyle: “Bu torba tasarıyla imar, iskan, kültür ve tabiat varlıkları ve çevre yasalarında birçok değişiklikler yapılmaktadır. Halka ve kamuya ait alanlara el konulmaktadır. Bütün bu diktanın karşısında duran TMMOB de etkisizleştirilmeye ve işlevsizleştirilmeye çalışılmaktadır. Hedefleri tüm toplumun sesini kısmaktır… 
Bilsinler ki TMMOB ve üyeleri ne 70’li yıllarda ne de12 Eylül faşizmi döneminde diz çökmedi. Bugün AKP faşizmine de teslim olmayacağız. Tüm toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşitlik, özgürlük, demokrasi, halkların kardeşliği için karanlıkla mücadele edeceğiz. TMMOB’nin mücadelesi; işçisi, köylüsü, kadını, genci, yoksulu, mimarı, mühendisi yani bütün işçi ve emekçi kesimleriyle yer altı- yer üstü zenginliklerimizi, halkımız savunduğumuz ölçüde büyüyecek; AKP’nin dikta hevesini kursağında bırakacaktır.” (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Avcı'dan 'Özgecan' açıklaması: Ne kadar tedbir alırsanız alın...

SONRAKİ HABER

‘Beşar Esad çözümün parçasıdır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...