14 Şubat 2015 10:41

'Zaman aşımı failler için gizli bir aftır'

Cumartesi Anneleri, 20 yıl önce gözaltında katledilen Rıdvan Karakoç'un faillerinin yargılanmasını isterken, Karakoç davasının zaman aşımına uğratılmak istendiğini belirttiler.

Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışının 516'ıncı haftasında da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failler belli, kayıplar nerede?" yazılı pankartı açan Cumartesi Anneleri, kayıplarının fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıdı. Bu haftaki eylemlerinde 20 yıl önce gözaltına alındıktan sonra katledilen Rıdvan Karakoç'un faillerinin yargılaması istenen eylemde ilk olarak 12 Eylül askeri darbesi döneminde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır söz aldı. 20 yıldır vermiş oldukları adalet arayışlarının insana dair işlenen insanlık suçlarının açığa çıkma mücadelesi olduğunu belirten Kırbayır, " Yakınlarımız devletin resmi güçleri tarafından gözaltına alınarak kaybedildi. Bizler şimdi bu evlatlarımızın kemiklerini istiyoruz ama onları bile biz çok görüyorlar" dedi. 

'DEVLET 20 YILDIR KÖR SAĞIR DİLSİZ' 

Kırbayır'ın ardından söz alan Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, devletin 20 yıldır gözaltındaki kayıplara karşı "kör , sağır ve dilsiz" kaldığını kaydederek, devletin artık bu tutumuna son vermesi gerektiğini söyledi. "Kör olan gözler bizi görsün, sağır olan kulaklar bizi duysun artık" diyen Karakoç, gözaltında kaybedilen yakınları için verdikleri hukuk mücadelesinin de "zaman aşımı" gerekçesiyle üzerinin örtülmeye çalışıldığını hatırlattı. Devletten sadece insanlık suçlarını işleyenlerin cezasız kalmaması gerektiğini talep ettiklerini vurgulayan Karakoç, şunları aktardı: "İnsanlar artık evlatlarının dirisini değil kemiklerini istiyor. Bunun ötesi yok. İnsanları buna mecbur hale getirdiniz. Biz artık dirilerimizden vazgeçtik ölümüzü istiyoruz." Karakoç'un bir diğer kardeşi Birsen Karakoç da, ağabeyinin davasınında önümüzdeki günlerde zaman aşımına uğrayacağını belirterek, "Bizler daha kaybettiklerimizin kaybedilişini kabullenmeden bizden zaman aşımını kabullenmemizi bekliyorlar. Biz buna alışmayacağız" diye belirtti. 

'ZAMAN AŞIMI GİZLİ BİR AFTIR' 

Rıdvan Karakoç'un 20 yıl sonra ortaya çıkan ve Kürdistan üzerine yazdığı şiirini söylediği ses kaydının da dinletildiği eylemde haftanın basın açıklamasını Sena Atılgan okudu. Zorla kaybetmenin devlet gücünün en hesap vermez en vahşi uygulaması olduğunu belirten Atılgan, Kürt siyasi partilerinde ve Mezopotamya Kültür Merkezi'nin kuruluş çalışmasında yer alan Rıdvan Karakoç'un gözaltında katledilişine ilişkin bilgi verdi. Atılgan, gözaltına alındıktan sonra katledilen Karakoç'un, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ailesinin, Ocak'ı ararken Adli Tıp kayıtlarında Karakoç'un da resmine ulaştığını söyledi. Adli Tıp kayıtlarına göre, Beykoz'da ormanın içinde köylüler tarafından bulunan Karakoç'un cenazesinin 26 Mart'ta Adli Tıp'a teslim edildiği ve ardından Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'na defnedildiği bilgisini veren Atılgan, 28 Mayıs 1995 tarihinde Karakoç'un ailesine cenaze ile ilgili haber verildiğini söyledi. Karakoç'u gözaltına alıp, sorgulayanların bilinmesine rağmen hukukun işletilmediğini vurgulayan Atılgan, soruşturma dosyasında rutin yazışmalar dışında işlem yapılmadığını, Karakoç ailesinin de 13 Şubat 2015 tarihinde yeniden suç duyurusunda bulunduğunu aktardı. Atılgan, şimdi ise soruşturmanın "zaman aşımı" gerekçesiyle kapatılma ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Zaman aşımı failler için gizli bir aftır. Zaman aşımı uygulamasına son, adalet istiyoruz" dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Askerlerce gözaltına alınan Özeken 21 yıldır kayıp!

SONRAKİ HABER

Kobanê'de 19 günde 149 köy IŞİD'den temizlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa