14 Şubat 2015 00:55

Artık gürültü çıkarmadan, iş bırakmadan zam alınmıyor

Hükümetin asgari ücrete yaptığı zammın beklentilerini karşılamadığı Gaziantep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi işçileri, dört gözle işyerlerinin yapacağı zammı bekliyorlardı. Yılın ilk zamlı ücretini şubat başında alan işçilerin beklentileri bir kez daha boşa çıktı.

Paylaş

Mehmet TÜRKMEN
Gaziantep

Hükümetin asgari ücrete yaptığı zammın beklentilerini karşılamadığı Gaziantep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi işçileri, dört gözle işyerlerinin yapacağı zammı bekliyorlardı. Yılın ilk zamlı ücretini şubat başında alan işçilerin beklentileri bir kez daha boşa çıktı. Bütün işyerlerinde bu hafta başından itibaren aylık ücretlerini alan işçiler, fabrikaların çoğunda ücretlerine yalnızca asgari ücret zammının yansıtıldığını, bazı işyerlerinde ise bu zammın üzerine sadece 10-15 lira gibi verildiğini gördüler.

DURGUNLUĞUN FATURASI YİNE İŞÇİYE KESİLDİ

Özelikle tekstil iş kolunda aralık ayından bu yana üretimdeki düşüş  ve ekonomik durgunluk bahaneleriyle 15 binden fazla işçinin işten atıldığı Başpınar OSB’de, pek çok işyerinde de işçiler haftalarca ücretsiz izne gönderildi. Bu durumun zam vermemek için işçiye gözdağı olarak kullanıldığını söyleyen işçiler, böylece işçilerin zam talebiyle toplu iş bırakma gibi olası tepkilerinin önüne geçildiğini düşünüyor.

Başpınar OSB’de son üç yıldır zam dönemlerinde pek çok işyerinde toplu iş bırakma eylemleri yaşandı. 2012 ağustosunda 6 işyerinde 5 bin tekstil işçisinin 10 gün süren grevinin sonucunda Başpınar’da neredeyse bütün tekstil fabrikalarında son on yılın en yüksek ücret zammı alınmıştı. Başpınar grevinde yer alan işyerlerinden Şireci Tekstil’de çalışan bir işçi, kendi fabrikalarında son 3 yıldır neredeyse her zam döneminde, iş bırakma eylemi yapıldığını hatırlatarak “Artık gürültü çıkarmadan, iş bırakmadan hiçbir şey alınamıyor” diye konuştu. Başka bir Şireci Tekstil işçisi de şunları söyledi: “Bu zam döneminden önce 300 işçiyi işten çıkardılar, yüzlerce kişiyi ücretsiz izne gönderdiler. Sesini çıkaracak kimse kalmadı. Ama bir taraftan da yeni işçi alıyorlar.”

‘ÇOK KAZANIRKEN BİZE FAZLA MI VERDİLER?’

Melike Tekstil’de çalışan bir işçi, kendi işyerlerinde de asgari ücret zammı dışında zam yapılmadığını, ancak işlerin durgun olması ve işten atılma korkusuyla işçilerin tepki gösteremediğini söyledi. 2012’deki Başpınar grevine katılan ve o dönem Gürteks’de çalışan bir teks-til işçisi de şu anda çalıştığı işyerinin son iki ayda 300’den fazla işçiyi işten attığını ve işyerinde “kriz” bahanesiyle zam verilmediğini belirterek, tepkisini şöyle dile getirdi: “Çalıştığım firmanın beş yıl öncesine kadar bir fabrikası varken şu anda dört fabrikası var. İşler iyiyken, siparişler yetişsin diye pazar günleri de dahil hiç durmadan çalışırken, patron çok kazanırken bize kârından vermiyordu. Ama şimdi işler biraz durunca işçi işten atılıyor, ücretsiz izne gönderiliyor, zam verilmiyor… “

‘ARTIK GÜZELLİKLE BİR ŞEY OLMUYOR’

Başpınar grevinde yer almış eski bir Şireci Tekstil işçisi, daha önce zam için iş bıraktıklarında işletme müdürünün “Yaptığınız yanlış. İş bırakarak sonuç alamazsınız. İşinizin başınıza geçin, sorunlarımızı konuşarak, güzellikle çözelim” gibi şeyler söylediğini hatırlatarak, şunları söyledi:  “Sesimizi çıkarmayınca, birlik olup karşılarına çıkmayınca kimse bizi adamdan bile saymıyor. Güzellikle falan bir şey olduğu yok. Bunlar ancak grevden, birlik olup adam gibi mücadele etmekten anlarlar. Ama onu da yapamıyoruz işte!”


İŞYERLERİMİZDE TEMSİLCİLER SEÇİP KOMİTELER OLUŞTURMALIYIZ

“Tamam, daha önce zam dönemlerinde kimi işyerlerinde iş bırakma eylemleri oldu, kazanımlar da elde edildi. Ama bunlar kalıcı olmuyor. Bu konuda ne yapmak lazım?” diye soruyoruz görüştüğümüz eski bir Gür İplik işçisine. Son çalıştığı işyerinden geçtiğimiz ay işten atılan işçi şöyle yanıt verdi: “Canımıza tak edince, bazen zam döneminde falan işçi patlıyor, öfkeyle iş bırakıp dışarı çıkıyor. Ama arkası gelmiyor. Birliğimizi koruyamıyoruz. Bunun tek çözümü var. Zam dönemini ya da işçinin patlamasını beklemeden bir araya gelip örgütlenmek lazım. Kendi aramızda toplantılar yapmalıyız. İşyerlerimizde temsilciler seçip, komiteler oluşturmalıyız ve ne yapacağımıza birlikte karar verip, birlikte mücadele etmeliyiz. Başka da yolu yok!”

ÖNCEKİ HABER

Hukuk işçiye ve patrona ayrı mı işliyor!

SONRAKİ HABER

Van’a gelen Türk işçi linç edildi mi hiç?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...