13 Şubat 2015 13:30

Silah gönderme fikri hâlâ masada

Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan ateşkesin ardından çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. ABD yaptırımları kaldırabilecekleri mesajını verirken silah gönderme fikrinin hâlâ masada olduğunu mesajını verdi.

Paylaş

Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan ateşkesin ardından çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. ABD yaptırımları kaldırabilecekleri mesajını verirken silah gönderme fikrinin hâlâ masada olduğunu mesajını verdi. NATO ise anlaşmayı memnuniyet verici olarak değerlendirdi. Minsk kentinde Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya arasında çarşamba günü gecesi başlayıp perşembe sabahına kadar süren uzun bir toplantı gerçekleşmişti.  7 saat süren toplantıdan sonra Kiev yönetimi ile Donbasslı milislerin ateşkes ilan edilmesi dahil 14 madde üzerinde anlaştıkları duyurulmuştu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın gerekleri tamamıyla yerine getirildiği takdirde, Rusya’ya yönelik uyguladıkları yaptırımları kaldırabilecekleri mesajını verdi. Minsk anlaşmasını selamladıklarını belirten Kerry, bu adımın Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesinde çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki gazetecilere yaptığı açıklamada, hiçbir seçeneğin masanın dışında olmadığını, öncelikle anlaşmanın uygulanmasını görmek istediklerini ve ne Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar ne de Ukrayna’ya silah sağlanması önerilerini geri çekmediklerini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Stoltenberg Norveç haber ajansı NTB’ye verdiği demeçte, Minsk anlaşmasının Ukrayna’daki savaşa kalıcı ve barışçıl bir çözüm bulunması, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması yolunda memnuniyet verici bir adım olduğunu açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ise, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların Brüksel’deki AB Zirvesi’nin gündeminde olmayacağını ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Sisi’nin aldığı para 30 milyar doları aşmış’

SONRAKİ HABER

Kobanê için ‘Fısıldayan Öyküler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...