13 Şubat 2015 12:14

HDP Kadın Bakanlığı kurulması için kanun teklifi verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Kadın Bakanlığı kurulması için kanun teklif verdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Kadın Bakanlığı kurulması için kanun teklif verdi.

Konunun gerekçesinde özetle şunları belirtildi: “Günümüzde başta kadınlara yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddete,  kadının çalışma yaşamında ve siyasette sınırlı bir şekilde yer almasına neden olan, kadınların temel hizmetlere, kaynaklara ve fırsatlara ulaşmasında ciddi eşitsizlik yaratan, erkek egemen zihniyetin ürünü olan cinsiyet ayrımcılığı, çağımızın en keskin ve yaygın ayrımcılık türlerinden biridir. Türkiye cinsiyet ayrımcılığından kaynaklı kadınlara yönelik şiddetin, ayrımcılığın, dışlanmanın ve bir bütün olarak hak ihlallerinin en yoğun olduğu,  bu ayrımcılığın gün geçtikçe derinleştiği ve bunun toplumsal düzlemde büyük tahribatlara yol açtığı ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye’de cinsiyet ayrımcılığının en belirgin görüldüğü alanlardan biri de istihdam alanıdır. Kadınlar temel bir insan hakkı olan çalışma hakkından mahrum bırakılmakta ve istihdam alanından dışlanmaktadır. Türkiye’de istihdam oranı erkeklerde %71 iken, bu oran kadınlarda yüzde 29 civarındadır. Çalışan kadınların büyük bir kısmı ise sosyal güvenceden yoksun, ucuz ve esnek iş kollarında istihdam edilmektedir. Siyasi yaşama katılım noktasında da benzer bir tablo söz konusudur. 

Parlamentoda yer alan kadın sayısı,  Türkiye tarihinin en yüksek oranlarından birine sahip olmasına rağmen, 550 milletvekilinin 471’i (yüzde86) erkek, sadece 79’u (yüzde14) kadındır.  Yerel yönetimlerde ise kadın temsiliyeti çok daha düşük, yüzde 1 civarındadır. Türkiye’nin kadınların yaşam hakkının korunması, kadınlara karşı her türlü şiddeti önleme ve bununla mücadele başta olmak üzere bir bütün olarak cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik acil olarak, kapsamlı, etkin ve uygulanabilir bir politika belirlemesi gerekmektedir. Bu politikanın belirlenmesi, uygulanması ve sonuç alınması açısından, İsveç, Norveç, Lüksemburg, Danimarka, İspanya gibi dünya örneklerinde görüldüğü, sadece kadın sorunlarıyla ilgilenen ve asıl görev ve yetki alanı toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak olan bir Kadın Bakanlığı’nın kurulmasıyla ancak mümkün olabilecektir.”

KANUNDAKİ MADDELER 

Türkiye’de bir Kadın Bakanlığı’nın kurulması, kadınların bu yönlü ihtiyaçlarının ve ısrarlı taleplerinin karşılanmasının yanında, Türkiye’nin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı önlenmesine dair taraf olduğu uluslar arası imzalarda da hatırlatıldı

Kadın Bakanlığının kurulmasın toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin politika oluşturmak, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını güçlendirmek üzere verilen kanun teklifinde şu başlıklar öne çıktı:  

* Kadına yönelik şiddet, taciz ve istismarın önlenmesi için politikalar üretilecek,

* Eğitimin her aşamasında cinsiyet eşitliği bilincini artırılacak,

* Homofobi ve transfobi temelli ayrımcılık, şiddet ve nefret suçlarıyla mücadele edilecek,

* Kadının girişimciliğini destekleyecek, şiddet mağduru kadınlar için yaşam alanları oluşturulacak,

* Kadının siyasete eşit katımının sağlanması için politika üretilecek,

* Kadın kooperatifleri gibi alternatif ekonomik modeller yaratılacak,

* Toplumsal cinsiyete dayalı bütçe çalışmaları yapılacak.

Ayrıca verilen kanun teklifinde Bakanlığın hizmet birimleri arasında LGBTİ’lerin Statüsü Genel Müdürlüğü’nün bulunacağı, Kadın hakları konusunda çalışmalarda bulunan tüm kadın örgütlerinin ve ilgili bakanlık ve kurumların temsilcilerinin katılımıyla “Kadın Statüsü Kurulu” oluşturulacağı ve kurulun yılda en az bir kez toplanacağı da ifade edildi. (İstanbulEVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

‘Mahkeme erken yaşta evliliği teşvik ediyor’

SONRAKİ HABER

YPG'li Asıl'ın cenazesi Diyarbakır'a getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...