13 Şubat 2015 09:00

Çınar'da çocuk yaşta evlilik beratına tepki

Çınar'da 13 yaşındayken evlendirilen A.K.'nin 'çocuk yaşta' evlendirilmesine ilişkin mahkemenin verdiği beraat kararına Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi çalışanları tepki gösterdi.

Paylaş

Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi çalışanları, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde amcasının oğlu ile evlendirilen, ancak üçüncü çocuğunu hastanede doğurunca 18 yaşından küçük olduğu anlaşılan A. K.'nin çocuk yaşta evlendirilmesine ilişkin açılan davanın beraatla sonuçlanmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Çınar Belediyesi Kadın Merkezi'nde açıklama yapan Sosyolog Halide Türkoğlu, AKP Hükümeti'nin kadın katliamlarını meşrulaştıran söylemler kullandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 281 kadının katledildiğini hatırlatan Türkoğlu, 'Erken yaşta evliliklerin, çocukların ihmali ve istismarı' olduğunu söyledi. Erken yaşta evliliklerin çocukların birey olma sürecini engellediğini kaydeden Türkoğlu, "Onları her türlü hakkından uzak yaşamasını sağlayarak başta eğitim ve ekonomik hakları elinden alınarak son halde yaşam hakkını da erkeğe teslim etmektedir" dedi. 

Daha önce yaşanan benzer olaylardan örnekler veren Türkoğlu, "Çınar'da 13 yaşındayken amcasının oğlu ile evlendirilen A.K.'nin çocuk yaşta evlendirilmesine ilişkin açılan davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, "aile birliğini koruma" gerekçesiyle beraat kararı verdi. Üçüncü çocuğunu dünyaya getirdiğinde doktorun A. K.'nin 18 yaşından çocuk olduğunu bildirmesi üzerine açılan davada A. K.'nin eşi H.K., annesi Ş.K. ve babası H.K. ile A.K.'nin annesi Z.K. ve babası R.K. hakkında açılan 'evlenme olmaksızın dinsel törenle evlenme, çocuğun nitelikli istismarı' suçundan açılan dava 'ailenin bütünlüğü' adına beraatla sonuçlandı. Türkiye'de çocuk gelin davasında ilk olan karar Yargıtay'ın onaması halinde tüm çocuk gelin davalarında emsal teşkil edebilir nitelikte olacak" diye konuştu. 

Bir çocuk kadının ihmale uğramasına ve bunu yapanların cezasız kalmasına sebebiyet verecek kararların toplum nezdinde ortak vicdan ve akıl noktasında yeri olmadığını kaydeden Türkoğlu, "Şimdi adalet kim için var ve kimleri korumakta? Ailelerin ortak kararıyla erken yaşta evlilikleri teşvik etmekte ve cezasızlıkla sonuçlanmasına sebep olduğunuzun farkında mısınız?" diye sordu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan'ın özgürlüğü için 10 milyon 328 bin imza toplandı

SONRAKİ HABER

IŞİD yerine DAEŞ dediği için 60 kırbaç yedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa