13 Şubat 2015 06:25

Boykot öncesi gözaltına alınan Onur Kılıç tutuklandı

Alevi örgütleri ve Eğitim Sen'in çağrısıyla 'laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam' talebiyle yapacağı okul boykotuna yönelik olarak Artvin, İzmir, Edirne ve Antalya'da polis tarafından pek çok gözaltı uygulandı. Boykot öncesi evi basılarak gözaltına alınan Onur Kılıç tutuklandı.

Paylaş

"Laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam" talebiyle yapılan okul boykotu nedeniyle Artvin'de 8 kişi eğitimi engellemek gerekçesiyle gözaltına alındı. Edirne'de gözaltına alınan 10 kişiden 5'i serbest bırakılırken 5 kişinin de ifadeleri alınmaya devam ediliyor.

Antalya'da gözaltına alınan 10 kişiden biri serbest bırakılırken 9 kişinin ifadeleri alınmaya devam ediliyor.

ONUR KILIÇ TUTUKLANDI
Bir ay önceki eylemde attığı slogan gerekçe gösterilerek boykot öncesi ev baskınıyla gözaltına alınan ve “Cumhurbaşkanına hakaretle” suçlanan Onur Kılıç tutuklama istemiyle İzmir Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 

ÖDP Parti Meclisi üyesi ve Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyonu üyesi olan Onur Kılıç, sabah saatlerinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na götürüldü. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Savcı Okan Bato, Kılıç’ın ifadesini bile almadan tutuklanması istemiyle İzmir 5. Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Mahkeme, Onur Kılıç'ı tutukladı.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ
Onur Kılıç'ın İzmir 5'inci Sulh Ceza Hakimliği'nde verdiği ifadede, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Alsancak ÖSYM binası önünde zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesini protestoya yönelik olarak yürüyüş yapılacağını duydum. Özgürlük ve Dayanışma Partisi yöneticisi olduğumdan, katkı sunmak amacıyla yürüyüşe katıldım. Ancak suç unsuru olduğu söylenen herhangi bir slogan atmış değilim. Bu tip sloganların orada bulunan diğer şahıslarca atılıp atılmadığını bilmiyorum, hatırlamıyorum. Ancak ben katılmadım. Özetle atılan sloganlar birine yönelik değildir. 17-25 Aralık operasyonunda adı geçen Erdoğanlara yöneliktir" dediği öğrenildi.

AVUKATLARI BİR AYLIK SÜREYE DİKKAT ÇEKTİ
Avukatları, Onur Kılıç'ın 11 Ocak 2015 tarihindeki açıklamanın üzerinden bir ay geçtikten sonra gözaltına alındığına dikkat çekti. Müvekkillerine karşı hukukla siyasetin içiçe geçtiği bir ortamda operasyon yapıldığını öne süren avukatlar, suç unsuru olduğu belirtilen sloganların 17-25 Aralık soruşturmaları sonrasında binlerce kez birçok eylemde dile getirildiğini, sosyal medya üzerinden paylaşıldığını söyledi. 

Bu süreçte Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ayrı görevde bulunduğuna dikkat çeken avukatlar, cumhurbaşkanına yönelik olduğu çıkarımının yapılamayacağı savunuldu. Siyasi kimliği olanlara demokratik sistemlerde ağır eleştiriler yöneltilebileceğini belirten avukatlar, Onur Kılıç'ın tutuksuz yargılanmasını talep etti.

KATALOG SUÇLARDAN TUTUKLANDI
Hakim, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delillerin henüz toplanmamış olması, atılı suçun katalog suçlardan olması, suç için belirlenen cezanın miktarını dikkate alıp, kaçma şüphesinin bulunduğunu da vurgulayarak Onur Kılıç'ın tutuklanmasına karar verdi. Onur Kılıç, Cumhurbaşkanı'na hakareti düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesi kapsamında tutuklandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Canlı Blog: Eğitimci grevde, öğrenci boykotta

SONRAKİ HABER

İmralı heyeti Kandil'e doğru yola çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...