13 Şubat 2015 00:50

Twitter nereye?

Geçen hafta açıklanan 2014 yılı sonuçlarına göre Twitter net abone sayısını attırdı ancak eski abonelerin aktif kullanımlarını azalttı.

Paylaş

İsmail Hakkı POLAT*

Dünyanın en büyük kamusal alanı haline gelen duygu ve düşünce paylaşım platformunun başı, sosyal medyanın tacizkâr profilleriyle dertte.

Geçen hafta açıklanan 2014 yılı sonuçlarına göre Twitter, net abone sayısı ve gelirlerini arttırmasına karşın, (bir kısmı kanaât önderi konumundaki) eski abonelerin aktif kullanımlarının azalması ve kârlılığın halâ negatiflerde seyretmesi yüzünden yatırımcılarının yüzünü yine güldürmedi ve açıklanan sonuçların ardından %6 civarında değer kaybetti.

TWİTTER’DAN ÖZELEŞTİRİ

Ancak Twitter cephesinde çok daha ilginç bir gelişme, şirketin tepe yöneticisi Dick Costolo’nun şirket personeliyle yaptığı bir iç yazışmanın medyaya sızması idi. 

Costolo, özetle “Twitter platformu üzerinde giderek etkisini arttıran tacizkâr davranışların diğer kullancıları bezdirecek ve hatta platformdan uzaklaştıracak seviyeye ulaştığını ve şirket olarak bu duruma çözüm getirmekte başarısız olduklarını” vurgulayarak bu başarısızlıktaki sorumluluğun kendisine ait olduğunu belirtmiş ve çalışanlardan buna acil ve köklü çözüm bulunması konusunda yardım talep etmiş.

Kuşkusuz sosyal medya üzerinde her türlü taciz, tehdit, zorbalık sadece Twitter’a özgü değil ve giderek tüm sosyal medya platformlarında yaygınlaşan bir durum. Ancak Twitter, teknik özellikleri ve doğası itibarıyla, duygu ve düşünce paylaşımlarını en fazla kamusallaştıran ve bunu da rakiplerine göre bir avantaj kabul edip korumaya çalışan bir platform. Zaten bu özelliği nedeniyle birey ve kurumların her türlü bilgi, duygu ve düşünceyi hem üretip paylaştıkları hem de erişip tükettikleri başlıca bilgilenme, tartışma, eğlenme kısacası kamunun toplaşıp iletiştiği küresel bir agoraya dönüştü ve bu yönüyle tüm sosyal medya platformlarının önünde.

TROLLER TWİTTER’A KAYBETTİRİYOR

Ama madalyonun öbür yüzünde, bu kamusallığın yarattığı dezavantajlar da söz konusu. İnternet jargonunda troll, stalker olarak bilinen profillerin kişi ve kurumlara yönelik hakaret, taciz, tehdit gibi ürettikleri olumsuzluklar yüzünden ibre özellikle Twitter açısından giderek tersine dönme eğiliminde. Hele hele herhangi bir konuda ya da özelliğinizle ön plana çıkan bir profil iseniz bu profillerin başlıca odağı oluyorsunuz. Cinsiyet, dil, din, etnik köken, siyasi görüş, vb. ayrıştırıcı hususlar da bunun başlangıç ya da tamamlayıcı damarları olarak sunuluveriyor önünüze ve adeta arenada aslanların önüne atılmış insanlara dönüştürüveriyorlar sizi. Çaresiz kapatıp gidiyorsunuz oradaki bir sürü olumlu kazanımı da geride bırakarak. İlginç bir örnek babası Robin Wiliams’ın intiharına ilişkin yapılan vahşice paylaşımlara dayanamayıp hesabı kapatan kızı Zelda Williams.

Bunun da ötesinde Twitter’ın en çok konuşulan konular (TT) listesi, özellikle Türk gruplar tarafından adeta işgal edilmiş ve artık insanların ilgisini çekmeyecek denli işlevini yitirmiş durumda. Şirketin gelir modelini de etkileyen bu olumsuzluğu, geçen yazdan beri birkaç kez Türkiye’ye gelip bizlerle görüşen Twitter yöneticilerine de sürekli söylüyorum ama anlaşılan somut bir çözüm henüz ortada yok. Peki o zaman bu grupların 50 lira karşılığında TT listesine girebilmek gibi bir durum varken markalar ne diye aynı listenin en üstüne yüzbinlerce dolar ödeyip girsin ki?

Görünen o ki, Costolo ve ekibi -ifade özgürlüğü ve anonimlik haklarını zedelemeden- bu olumsuzluklarla nasıl baş edileceğinin teknik ve sosyal çözümlerini ivedilikle geliştiremezlerse, Twitter için tehlike çanları çalmaya başlayacak.

Share on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook

*Akademisyen

ismailhpolat.com internet sitesinden alınmıştır

Ara başlıklae Evrensel’e aittir.

ÖNCEKİ HABER

Belediye Meclisinde incir ağacı kesme tartışması

SONRAKİ HABER

Babacan konuştu sorular yanıtsız...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa