12 Şubat 2015 19:45

BMGK, IŞİD'e karşı yeni bir tasarıyı kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), IŞİD'in mali kaynaklarını kurutabilmek için yeni önlemler içeren tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.

Paylaş

BMGK’ya Rusya tarafından hazırlanıp sunulan tasarı, IŞİD'in petrol, fidye, tarihi eserlerin satışı gibi eylemlerle maddi kazanç elde etmesinin önüne geçebilecek tedbirleri içeriyor. BMGK’nın aldığı kararın, BM’ye üye tüm ülkeler nezdinde yasal olarak bağlayıcılığı bulunuyor. Tasarı ile konsey, dünya ülkelerine IŞİD’e karşı mücadelede tedbir almalarını tavsiye etti. Konsey, tasarıyı BM şartının 7. maddesi hükmünde karara bağlarken, bu sayede terör örgütünden petrol, tarihi eser satın alan, aracılık veya yardım edenler ile IŞİD'in elindeki rehineleri kurtarmak için fidye ödeyenlere yaptırım taahhüdü bulunuyor.

Tasarı ayrıca terör örgütünün petrol üretiminde kullanabileceği rafineri malzeme satışlarını da yasaklıyor. Tasarıda, petrol satışlarını El-Nusra, El-Kaide ile bağlantısı olan gruplar üzerinden dahi IŞİD ile yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin de, El Kaide’ye karşı yaptırımlarını düzenleyen listeye ekleneceği belirtiliyor. 

Konsey, terör örgütü ile petrol, tarihi eser kaçakcılığı veya satışı ile doğrudan ya da dolaylı yollarla bulaşanların mal varlıklarını dondurma hükmünün de tasarıda yer almasına onay verdi. Konsey ayrıca bankacılık sektörünü IŞİD ile El-Nusra’nın uluslararası finans sistemine girmelerine yönelik tedbir almaları konusunda uyardı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Ashton Carter

SONRAKİ HABER

Öğretmen cinayetinden yargılanan öğrenci tahliye oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...