12 Şubat 2015 14:40

İşitme ve konuşma engelli mağdur için araştırma önergesi

Van Milletvekili Özdal Üçer, Antep'in Şahinbey ilçesinde eylemler sırasında yaralanan sağır ve dilsiz Şehriban Sertkal'ın olayda tek şüpheli olarak gösterildiğini ancak olayla hiç bir ilgisinin olamadığını belirterek, yapılan hukuksuzluğun giderilmesi için konu ile ilgili Meclis Araştırması istedi.

Paylaş

Van Milletvekili Özdal Üçer, 1995 doğumlu, doğuştan işitme ve konuşma engelli olan Şehriban Sertkal'ın, Antep'in Şahinbey ilçesinde yapılan eylemler esnasında omzundan, bacağından ve kalçasından ateşli silahtan çıkan mermiler sonucu ağır yaralanarak felçli kalmasına yol açacak düzeyde yaralanmasına rağmen hazırlanan iddianamede olayın tek şüphelisi olarak gösterilmesini Meclis gündemine taşıdı. Üçer, Sertkal'ın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve gerçek sorumluların açığa çıkarılması için Meclis Araştırması önergesi verdi. 

Üçer, soruşturma dosyasını incelendiğini belirterek, Sertkal'ın olayların içinde olduğuna dair tek bir delillin olmadığını söyledi. Üçer önergesinde, "Öncelikle polisin fezlekeye eklediği ve Şehriban Sertkal olduğunu iddia ettiği fotoğraflar çelişkilidir. Sertkal düz ve küt saçlıdır. Ancak fotoğraflardaki kişinin saçını ördüğü ve Serkal'ın saçından daha uzun saçlara sahip olduğu açık olarak görülmektedir. Ayrıca Sertkal'ın saçı katlı kesim olduğundan örmeye müsait değildir ve örüldüğü anda dağılmaktadır" bilgilerine yer verdi. Üçer Sertkal'ın olayın olduğu günde üzerinde beyaz gömlek ve kot pantolon olduğunu beyan ettiği halde, polis, X sahsını: ''açık renk şapkalı, koyu renk düz çizgili kıyafetli X bayan şahıs'' olarak tarif ettiğini belirterek aradaki çelişkiye dikkat çekti. 

Üçer, yine polisin olay sonrasında yaralandığı için hastaneye başvuran tek kadının Şehriban Sertkal'ın olduğu iddiasıyla Sertkal'ı tek şüpheli olarak gösterildiğini aktardı. Polisin bu değerlendirmesinin tamamen eksik ve yanlış olduğunu ifade eden Üçer, "Çünkü çıkan olaylarla ilgili 4-5 adet kapsamlı dosya mevcuttur ve bu dosyalarda olaylar esnasında çok sayıda kadının yaralandığı açıkça görülmektedir" ifadesine yer verdi. 

Üçer ayrıca polisin kanıt olarak sunduğu görüntülerde yer alan kadının elini ağzına götürerek bağırmak suretiyle slogan attığı görüldüğünü belirterek, "Oysa Şehriban Sertkal sağır ve dilsizdir. Diğer bir deyişle Sertkal'ın konuşabilmesi bile mümkün değilken slogan atması, hayatın doğal akışına uygun değildir. Yine; hayvan isimlerini, nesne isimlerini, meyve ve sebze isimlerini, yemek ve içmek kavramlarını ve diğer kavramsal durumları henüz bilmeyen ve öğrenme aşamasında olan bir kişinin olayın başat mağdurlarından olduğu aşikârken, yoğun komplikasyonlarla dolu eylemlerin içinde olduğunu iddia etmek gerçekliğe tamamen aykırıdır" denildi. 

Üçer, Sertkal'ın gittiği hastanelerde yaşadığı sıkıntılar ve polisin baskılarını şu sözlerle ifade etti: "Ayrıca Sertkal'ın yaralandıktan sonra götürülmüş olduğu hem Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesinde hem 25 Aralık Devlet Hastanesinde hem de Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde maruz kaldığı tıp etiğine aykırı davranış hususunda; polisin bu hastanelere gelerek, Sertkal hakkında (hastane yönetimini ve çalışanlarını baskılayacak şekilde) olumsuz ifadeler kullandığı bilinmektedir. Söz konusu hastanelerde yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı ailesi tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'ne getirilen Sertkal'ın felçli durumu halen stabildir" 

Üçer, Sertkal'a reva görülen hukuksuzluğun bir an önce düzeltilmesi ve sorumluların ortaya çıkarılması için meclisin harekete geçmesini isteyerek bunun ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olduğunu söyledi.

ÖNERGEDE YÖNELTİLEN SORULAR

* Sertkal'ın olayların içinde olduğuna dair tek bir delil bile yokken soruşturma dosyasının TEK ŞÜPHELİSİ olarak gösterilmesi hakkında ne düşünmektesiniz?

* Polisin fezlekeye eklemiş olduğu ve Şehriban Sertkal olduğunu iddia ettiği fotoğraflardaki büyük çelişkiler neden göz ardı edilmiştir? 

* Olaylardan sonra birçok kadının yararlanma nedeniyle hastanelere başvurduğu gerçeği dosyalarda sabit iken; neden sadece Şehriban Sertkal'ın hastaneye gittiği ifade edilmektedir? 

* Şehriban Sertkal'ın doğuştan işitme ve konuşma engelli olduğu hastane raporuyla sabitken; slogan attığı iddiası nasıl bir mantıkla açıklanmakta ve fezlekeye dâhil edilmektedir?

* Şehriban Sertkal'ı, birincil derecede mağdur olması gerekirken şüpheli haline getiren fezleke ile ilgili olarak; söz konusu fezlekeyi hazırlayan emniyet görevlileri/amirleri hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatacak mısınız?

* Gösteriler sırasında; hem Şehriban Sertkal olayı hem de 5 kişinin hayatının kaybettiği Gaziantep'teki diğer olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan ya da hakkında soruşturma başlatılan güvenlik görevlisi/amiri var mıdır?

* Öldürülen 5 kişinin failleri yakalanmış mıdır? Ölüm olayları ile ilgili olarak kaç şüpheli bulunmaktadır ve nasıl bir örgütsel bağlantı içerisinde oldukları düşünülmektedir?

* Yine Emniyet birimlerince; konuyla ilgili birçok haber sitesinde yer alan görüntü ve fotoğraflardaki silahlı/sopalı/döner bıçaklı şahısların tespit edilmesi ve şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması yoluna gidilmiş midir? Varsa bu kişiler kimdir ve nasıl bir örgütsel bağlantı içerisinde oldukları düşünülmektedir?" (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de Süryani köyüne ismi iade edildi

SONRAKİ HABER

CHP'li Balbay: HDP'nin Türkiye partisi olma çabası olumludur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...