12 Şubat 2015 11:52

Oran'dan Davutoğlu’ya: Hastaların ırkının sorulması talimatını siz mi verdiniz?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ankara Onkoloji Hastanesi Ahmet Andiçen Polikliniği’ne annesini götüren akademisyen Yalçın Çakmak’ın yapılan kemik tahlil sonrası verilen raporda ‘hastanın ırkı’nın sorulduğunu açıkladı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP'li Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Hastaların ırkının sorulması talimatını siz mi verdiniz?" diye sordu.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ankara Onkoloji Hastanesi’nde bir hastaya 'ırkı’nın sorulduğu iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Böyle bir örnek varsa bu olay ne zaman hangi kurumda yaşandı ve sorumlusuna ne tür cezalar verildi?” diye sordu. 

Ankara Onkoloji Hastanesi Ahmet Andiçen Polikliniği’ne annesini götüren akademisyen Yalçın Çakmak’ın yapılan kemik tahlil sonrası verilen raporda ‘hastanın ırkı’nın sorulmasına itiraz ettiğini belirten Oran, “Başhekim Yardımcısı Ali Edizer ‘Ne sormak istediğinizi biliyorum. Ben sizinle görüşmek istemiyorum, çünkü Kürtsünüz’ yanıtın verip ‘Bunları dışarı atın’ demesi üzerine güvenlik görevlilerince kaba kuvvet kullanılarak hastane dışına çıkartıldılar.” açıklamasında bulundu. 

Kürde karşı çıkan Edizer AKP'li çıktı

Cumhuriyet gazetesinin konuyla ilgili haberine göre Yalçın Çakmak’ın karakola giderek Ali Edizer hakkında şikâyette de bulunduğunu belirten Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları sordu: 

“Sağlık Bakanlığı kurumlarında hastaların ‘ırkının’ sorulmasının gerekçesi nedir, bu talimatı siz mi verdiniz? 

Bu uygulama, hükümetiniz aldığı bir üst karardan mı kaynaklanmaktadır? 
Bu form, rapor çıktısının şablonunu kim hazırladı, bu uygulamanın sorumlusu kimdir? 
Bu soru tüm hekimlerin üzerine ant içerek mesleğe başladıkları Hipokrat yeminine aykırı değil midir? 
Kamu hizmetinde ayrımcılık yapılması suç değil midir?
Başhekim Yardımcı Ali Edizer’in, nefret ve ayrımcılık içeren bu tavrı karşısında hangi işlemleri yapacaksınız, kendisi hakkında idari inceleme yapılacak mı? 
Tuncelili bir vatandaşa karşı yapılan bu ayrımcı tavır hükümetinizin yürüttüğünü öne sürdüğü 'Alevi açılımı'na ters değil midir? 
18 Kasım 2002 tarihinden bu yana işbaşında bulunan AKP hükümetleri döneminde, Kürt veya Alevi vatandaşlara kamu hizmeti sunumunda ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle ceza verilen herhangi bir kamu çalışanı var mıdır? 
Böyle bir örnek varsa bu olay ne zaman hangi kurumda yaşandı ve sorumlusuna ne tür cezalar verildi?” (Ankara/CİHAN) 

ÖNCEKİ HABER

Mimarlardan, Melih Gökçek'e panel çağrısı

SONRAKİ HABER

Elektriksiz köylüleri yeni trafo sözü sakinleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa