12 Şubat 2015 08:32

Hatip Dicle: Müzakerelerin eşiğinde olduğumuz doğru

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifasıyla ilgili olarak, "Yürütülen süreç, kişilere bağlı değil, devlet ile sürdürülen görüşmelerdir" dedi. Dicle, "Çözüm süreciyle ilgili Newroz'da önemli bir mesajın açıklanmasına yönelik çabanın olduğunu da kaydetti.

Paylaş

Diyarbakır'da bulunan DTK Eş Başkanı ve HDP İmralı heyeti üyesi Hatip Dicle, çözüm süreci konusunda yürütülen görüşmeler ve son durum ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dicle, İmralı ziyaretinden önce Kandil'e heyet olarak gitmek istediklerini, bunun da muhtemelen yarın ya da bir gün sonra olabileceğini ifade ederek, "Kandil ile görüştükten sonra heyetimiz tekrar hükümet ile bir görüşme gerçekleştirecek. Ondan sonra alınacak karar, ortak açıklamalar olacak şeklindedir. Bu nedenle biz şimdi ne detay ne de görüşmeler hakkında bir şey söyleyemeyiz. Kandil ve hükümet ile görüştükten sonra umarım o ortak açıklama en kısa sürede yapılır" dedi. 

'MÜZAKERELERİN EŞİĞİNDE OLDUĞUMUZ DOĞRU'

Çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın çözüm süreci ile ilgili açıklamaları ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın açıklamalaranın hatırlatılması üzerine Dicle, şunları söyledi:

"Müzakarelerin eşiğinde olduğumuz kısmı doğru, ama 2 hafta gibi bir süre kısmında düzeltme yapıldı. Biz siyasetçiler her zaman umudu büyütmek zorundayız. En küçük bir umudu bulduğumuzda onu daha büyütmeye çalışırız, bizim görevimiz odur. Heyetin de görevi de o dur. Dikkat ederseniz bir daima işin olumlu tarafını değerlendiririz. Ortak açıklamada her şeyi görürsünüz. Bazen görüşmelerde zorluklar olabilir, bu dünyanın her yerinde olmuştur. Ama siyasetçi ve diplomatın görevi o zorlukları görüşmeler yolu ile açmaktır. Yoksa öyle 200 yıllık sorunun çözümünün basit olduğunu kimse düşünmesin." 

TARAFLAR MASADA 

Dicle, bütün gayretlerinin seçimlerden önce bir karara varıp onu da bütün kamuoyuna deklere etmek olduğunu belirterek, "Bu amaç etrafında çalışmalar yürüyor. Hükümetin de bu yönde açıklamaları oldu. Kürt sorunun çözümü için demokratik bir anayasa her şeyden önemlidir. Bugün bile onu yapabilecek bir ortam Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu da henüz oluşmadı sayısal olarak. Kürt sorununun çözümünde aşamalar dizisi olmak zorunda. Çözüm konusunda taraflar masadadır ve görüşmeler devam ediyor" dedi.

SÜREÇ KİŞİLERE BAĞLI DEĞİL

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası ile ilgili bir soru üzerine Dicle, "Hükümet ile görüşen son heyetlerde ben yoktum. Mutlaka arkadaşlar gündeme getirmiştir. Onunla ilgili bir yoruma giremem. Tüm bilgilere sahip değiliz. Ama, yürütülen süreç, kişiler ile bağlı bir süreç değil, devlet ile sürdürülen görüşmelerdir. Biz devleti temsil edenlerin kim olduğu kendi içlerinde nasıl kararlaşmalara gittiklerine karışamayız. Kimin görüşmelere getirip getirmeyecekleri bilemeyiz. Biz masadaki görüşmelere bakacağız" dedi.

Hatip Dicle, Newroz'da Abdullah Öcalan tarafından sürecin geleceği ile ilgili bir açıklama yapılması beklintisi için ise "Newroz'da önemli mesaja ulaşmak için önemli bir çaba var, yetişir yetişmez bilemeyiz. Ama görüşmelerin seyrine bağladır" dedi. (Diyarbakır/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kurtalan'da Kobanê tutuklamaları

SONRAKİ HABER

Valilik, Koçyılmaz'ın kelepçelendikten sonra fenalaştığını doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...