12 Şubat 2015 00:58

Büyükşehir yollara zehir seriyor!

Aliağa-Foça arasındaki demir çelik fabrikalarının milyonlarca tonu bulan cürufları yollara seriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘çevre yatırımı’ olarak nitelenen bu işlemi demir çelik patronları da ‘cesur bir adım’ olarak alkışlıyor. Uzmanlar ise işin renginin başka olduğunu dile getiriyor...

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aliağa-Foça arasındaki demir çelik fabrikalarının milyonlarca tonu bulan cürufları yollara seriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘çevre yatırımı’ olarak nitelenen bu işlemi demir çelik patronları da ‘cesur bir adım’ olarak alkışlıyor. Uzmanlar ise işin renginin başka olduğunu dile getiriyor...

ÇEVRECİ ÇÖZÜM DİYORLAR AMA!

İzmir Büyükşehir Belediyesinin aylık olarak bastığı ve otobüslerde, metrolarda yaygın bir şekilde dağıttığı kent dergisindeki “Büyükşehirden cüruf harekatı” adlı haber, Aliağa demir çelikler bölgesindeki yılların sorununa çözüm üretildiğini ileri sürüyor. Belediyenin, demir çelik fabrikalarının atık malzemesi olan cüruflarının, yeni yolların yapımında kullanmaya başladığını aktaran haberde, fabrikaların atıkları depolamaya yer bulamadığı, bu nedenle cüruf dağları oluştuğu dile getiriliyor. Büyükşehir Belediyesinin bu cürufları parke ve bordür yapımında kullanmanın yanı sıra yollara da sermeye başladığını aktaran haberde, 6 ay içinde 305 bin ton cüruflu asfaltın Bergama, Aliağa, Kınık, Dikili gibi yollarda kullanıldığı bilgisine yer veriliyor. Belediyenin bu hamlesinin demir çelik patronları tarafından “cesur bir adım” olarak değerlendirildiğinin vurgulandığı haberde, patronların “40 yıllık çevre sorununu çözdüğü için” Başkan Aziz Kocaoğlu’ya teşekkürleri de aktarılmış.

İÇERİĞİ ANALİZ EDİLDİ Mİ?

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül yapılan işlemi birkaç açıdan sakıncalı buluyor. Küçükgül özel sektörün kendi yarattığı bu kirliliği bertaraf etmek zorunda olduğunu belirterek, bunun belediye tarafından üstlenilmesini eleştiriyor. “Halkın vergisi ile faaliyet gösteren belediyenin demir çelik sektörünün atıklarını üstlenmesi doğru mu?” diye soran Küçükgül’ün bir başka itirazı ise kendi uzmanlık alanıyla ilgili. Yöredeki cüruf bileşiminin, yağmur sularında çözünerek toprağa, yer altı sularına karıştığını aktaran Küçükgül, “Cüruf bileşimi, tehlikeli zararlı atıklar yönetmeliğindeki esaslara göre analizlenmiş mi? Cüruf içeriğine baca külleri karışıyor mu, bu durum çok daha vahimdir. Böylesi atıkların vitrifikasyonu yapılmadan doğrudan sağa sola yayılması demek toprak, su, yer altı suyu ve hava kirliliğine yol açacaktır” diyor. 

CÜRUFLAR AĞIR METAL BULAŞIKLI

Demir çeliklerde hurda eritimi ve çelik üretimi sırasında iki önemli atık oluştuğunun altını çizen Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Eski Başkanı Ertuğrul Barka da Büyükşehir Belediyesinin uygulamasının doğru olmadığı görüşünde. “Demirçelik fabrikalarındaki atıklar elektrikli ark ocağı tozları (EAOT) ve cüruftur. Bu tozlar ağır metallerden oluşmaktadır. Genel olarak, bir ton çelik üretiminde yaklaşık 14 kg EAOT ve 100 kg cüruf açığa çıkmaktadır. EAOT uzun zamandır Türkiye, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletlerinde tehlikeli atık olarak kabul edilmektedir” dedi. Yöredeki esas tehlikenin elektrikli ark ocağı tozları (EAOT) olduğuna işaret eden Barka, bunların ilk yıllarda uçarak havaya karışmasınlar diye demir çelik cüruflarıyla karıştırıldığını kaydetti. Barka, “O zaman cüruflar da EAOT ile kontamine olarak, tehlikeli atık niteliği kazandı. Bölgede var olduğunu söylediğimiz milyonlarca ton tehlikeli atığın nedeni budur işte. Geçtiğimiz yıllarda altın madenciliğinde de böylesine yollara serilme yapıldığını hatırlatan Barka, “Sadece cüruf değil serilen, kurtulamadıkları, EAOT bulaşıklı cüruflar!” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ataşahir'de palet imalathanesinde yangın

SONRAKİ HABER

Soma maden işçileri: Madeni kamulaştırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...