11 Şubat 2015 17:51

Yunanistan’da yüz binler hükümete destek için sokaklardaydı

Brüksel' de yapılacak Eurogrup öncesi Yunanistan hükümetine destek vermek için sokaklara dökülen yüz binlerce Yunan vatandaşı hükümetten geri adım atmamasını istedi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan'ın 40 şehrinde akşam saatlerinde başlayan ve geç saatlere kadar devam eden gösteriler sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla gerçekleştirildi. Dün gece "Gücümüzü halkımızdan alıyoruz" açıklaması yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın açıklamasından sonra sosyal medyada dayanışma çağrıları yapılmıştı.

Başkent Atina’da akşam saat 6'ya verilen gösteri randevusuna başta işçiler, işsizler, gençler olmak üzere AB ve IMF politikalarından etkilenen toplumun her kesiminden geniş bir kesim katıldı. Çok sayıda pankart ve dövizde "Geri adım yok", "Boyun eğmeyeceğiz", sloganları dikkat çekerken özellikle Almanya ve Merkel karşıtı sloganlar atıldı. 

Çok soğuk havaya rağmen yoğun katılım olan gösterilerde polisin hiç bir önlem almaması dikkat çekti. Miting alanının değişik noktalarında Yunan iç savaşında komünist gerillaların söylediği marşlar söylendi. 

Gösteride dağıtılan bildiride şu görüşler dile getirildi; "Seçimler bitti ve oligarşi ile çatışma gündeme geldi. Tehditler yağdırarak bizi korkutmaya çalışıyorlar. Şimdi görev bize düşüyor. Halk bu yükü kaldıracaktır. Troykanın, oligarşinin ve Yunanistan’daki işbirlikçilerinin baskıları bizi yıldıramayacaktır. Bütün Avrupa halklarını hükümetin demokratik Avrupa için verdiği mücadeleye ve Yunan halkına destek olmaya çağırıyoruz." 

Bu arada Başbakan Çipras da Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda yapılan gösterinin fotoğrafının yer aldığı bir tweet attı ve "Gücümüzü halkımızdan alıyoruz" dedi.

Başkent Atina’nın yanında Selanik, Patra, Larisa, gibi büyük kentlerin yanı sıra başta Girit olmak üzere çok sayıda adada da gösteriler yapıldı. Buralarda yapılan gösterilerin de çok kitlesel geçtiği bildirildi.

AB, özellikle Almanya, Yunanistan’a hükümet programını ertelemesi için baskılarını artırmış durumda. Yunanistan ise uzun sureye yayılacak ve hükümet programını uygulamaya engel olmayacak bir anlaşma öneriyor.

ÖNCEKİ HABER

Şili - Arjantin sınırında 6,7 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta tahliye edilen siyasetçilere kitlesel karşılama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...