11 Şubat 2015 11:26

'Jin û Hebûn' adlı çalışması ile öne çıktı

Diyarbakır'da devam eden "Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması" kapsamında 230 sanatçının eserlerinin sergilendiği Kürdistan Sergisi'nde öne çıkan isimlerden biri de "Jin û Hebûn (Yaşam ve Varoluş)" adlı çalışması ile sanatçı Metin Çelik oldu.

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen "Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması" devam ediyor. 230 sanatçının katıldığı sanat etkinliğinde sanatçıların eserlerinin sergilendiği Kürdistan Sergisi'nde öne çıkan ve ilgi gören çalışmalardan biri "Jin û Hebûn (Yaşam ve Varoluş)" adlı çalışması ile sanatçı Metin Çelik oldu. Çelik'in bu çalışması, 7 Mart tarihine kadar Amed Sanat Galerisi'nde sergilenecek. 

'Jin û Hebûn' adlı çalışmanın yeni bir dönemin başlangıç resmi olduğunu söyleyen Çelik, "Benim için de çok önemli bir resim. Bu resimde de yabancılaştırma sorgulanıyor. Kafka'nın "Dönüşüm" adlı eserinde Gregor Samsa'nın hamam böceğine dönüşme hali. Orada fiziksel bir dönüşüm yani insanın kendisine yabancılaşması ele alınır. Oradaki yabancılaşma halinin fiziksel değil de resimde ruhsal bir dönüşüm haliyle ele alınıp, sonra metafizik resim kuralları içerisinde zaman ve mekan kavramlarını sorgulayarak bir üslup geliştirdim. O üslup içerisinde de realist bir teknik kullanıyorum ama bu realizmi de natüralist bir formda ele almıyorum. Metafizik bir zaman ve mekan ilişkisi aslında biraz da orada ortaya çıkıyor." şeklinde anlatıyor.

Canlı modellerle çalışan sanatçı "Jin û Hebûn" adlı çalışmada da sanatçı Tuğba Özkul ve Mezopotamya Dans'tan tanıdığımız sanatçı Serhat Kural ile çalışmış. Kural'ın bir erkek olarak bu resmin merkezinde oluşu da erkek egemen sistemin bir eleştirisi olarak karşımıza çıkıyor. 

Kürdistan Sergisi'nde bulunmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu da ifade eden sanatçı, bu çalışmanın tarihsel olarak arşivlenmesi ve informasyon yaratması açısından çok önemli olduğunu ifade ediyor. 

METİN ÇELİK KİMDİR?

1985 doğumlu olan Mardin asıllı Metin Çelik, Adana'da Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü'nün ardından Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirdi. 2005 ile 2008 arasında Ressam Ömer Uluç'un yanında asistanlık yapan Çelik, kendi atölyesini açtı. 

İlk kişisel sergisini 2009'da açan sanatçının birçok resmi koleksiyonerlerin ilgisini çekerken, pek çok karma sergide eserleri yer aldı. Mimar Sinan Üniversitesi'nde yüksek lisansa devam eden Çelik, çalışmalarını İstanbul'daki atölyesinde sürdürüyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Acilin sorunu acilen çözülsün

SONRAKİ HABER

Mersin'de nükleer karşıtları mitinge hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...