11 Şubat 2015 00:55

Okumak bile artık zenginin hakkı

Katlamalı harç uygulamasına geçilmesiyle okulunu uzatan öğrenciler, bir anda ödedikleri harca ek olarak binlerce lirayı bulan harç vermeye mecbur bırakıldı. Katlamalı harç uygulamasına tepki gösteren Gaziantep Üniversitesi öğrencileri parasız eğitim istiyor.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep

Katlamalı harç uygulamasına geçilmesiyle okulunu uzatan öğrenciler, bir anda ödedikleri harca ek olarak binlerce lirayı bulan harç vermeye mecbur bırakıldı. Yurdun birçok yerinde olduğu gibi Gaziantep Üniversitesinde de öğrenciler eğitim sisteminden barınma sorununa kadar birçok problemle boğuşurken bir de katlamalı harç uygulamasıyla öğrenci canından bezmiş duruma geldi. Antep Üniversitesi öğrencileri şimdi bu soruyu soruyor: “Okumak bile artık zenginin hakkı mı?”

‘OKUMAKTAN SOĞUDUK’

Mühendislik öğrencisi olan Berfin Çelik, mühendislik bölümünde birçok öğrencinin okulunu uzatmak zorunda kaldığını söylüyor. Çelik, “Bir dersten bile kalsak dönemimiz uzayabiliyor. Zor bir sistem uygulanıyor. Dolasıyla döneminde okulu bitirenlerin sayısı az” diyor. Mühendislik bölümünde zaten okul uzatanların ekstra 290 TL verdiğini anımsatan Çelik, “Yeni sistemle özellikle 2. öğretim öğrencilerin ödediği bir dönemlik harç 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bununla beraber barınma sorunu var. Kiralar çok artmış durumda, yurt yetersizliği var” diyor.

 “Okul uzatmanın tembellik olduğu sanılıyor” diyen Çelik şunları söylüyor: “Herkes için böyle değil. Sağlık sebeplerinden dolayı ya da çalışmak durumda kaldığı için ya da birçok sebepten dolayı okul uzatan birçok arkadaş var.”

VEREN VAR VEREMEYEN VAR

Bir başka mühendislik öğrencisi Mustafa Gökhan Üzümcü ise, yeni sistemle alınan harçların özel üniversitede okumakla aynı kapıya çıktığını söylüyor. Üzümcü, “Bu parayı verebilecek insanlar var veremeyecek insanlar var. Bu parayı kazanabilmek için emek veren insanlar var. O insanlara uygulanan emek sömürüsü oluyor bu durumda” diyor. Üzümcü şöyle devam ediyor: “Biz sorunu herhangi bir şekilde çözmeye çalıştığımızda hiçbir şekilde hiçbir mecra bize yardımcı olmaya çalışmıyor. Bu durum bizi çok büyük sıkıntıya sokuyor.”

‘EĞİTİM PARASIZ OLMALI’

Sağlıklı bir eğitim ve gelecek için parasız eğitimi savunduklarını dile getiren Üzümcü, “Eşit, adil bir eğitim istiyoruz derken sürekli daha fazla para almaya dönük sistemlerin önümüze getirilmesi çoğu öğrenciyi okumaktan soğutuyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Belçika'da genel grev korkusu geri adım attırdı

SONRAKİ HABER

Gümüşhane’de dört element siyanürlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...