11 Şubat 2015 01:26

Sezonun flaşı Sassuolo

Di Francesco’nun Serie A’da ortaya çıkardığı Sassuolo, bir alt ligdeki takımdan daha farklı. Genç teknik adam, müthiş hücum hatlarından faydalanarak çok daha direkt oynayan, topla daha az oynayıp hücuma kontralarla hızlı çıkmaya çalışan bir takım oluşturdu.

Paylaş

Emre ÖZCAN

Geçtiğimiz sezon tarihinde ilk kez Serie A’ya yükselen ve ilk sezonunda beklendiği gibi çok zor günler geçirdikten sonra küme düşme hattının iki puan üzerinde kalarak Serie B tehlikesini son hafta savuşturan Sassuolo, bu sezon çok daha farklı bir görünüm sergiliyor. Son 16 maçlarında sadece 2 mağlubiyet aldılar ve 11 maçtır Serie A gibi zor bir ligde gol atmayı başarıyorlar. Kadrolarında büyük bir değişim olmamasına rağmen bu sezon ziyadesiyle başka bir takım gibiler. Peki bunun altında ne yatıyor?

ŞANSSIZ BAŞLANGIÇLARA RAĞMEN

Serie A’daki ilk sezonlarında 4. hafta kendi sahalarında Inter’e 7-0 yenilen Sassuolo için o maçtan sonra yapılan yorumlar takımın zirve lige yakışmadığı yönündeydi. Fakat Sassuolo bir sezon önce Serie B’yi domine ederek A’ya gelmiş, topa sahip olma oyunu oynayan, akıcı pas yapan ve bol gol atan bir ekipti. Takımın şu anda en büyük gücü olarak görünen Eusebio Di Francesco için o dönem negatif bir karar vermek garip karşılanmayabilirdi ama Sassuolo’nun Başkanı Carlo Rossi öyle yapmadı ve bunun meyvelerini bir sezon sonra toplamaya başladılar.

Bu sezona da ikinci haftada 7-0’lık bir Inter mağlubiyetiyle başlayan Sassuolo’da bu skor takımın  dengesini erken bir şekilde bozabilirdi. Fakat Di Francesco öyle düşünmüyordu. Geçtiğimiz sezonun aksine bu maçta çok farklı şeyler gördüğünü ve şanssız bir 90 dakika geçirdiklerini söyleyerek sakin kalan genç teknik adam, ortaya çıkardığı takımla sonrasında sözlerini doğrulamayı başardı.

SERİE A’DA DAHA FARKLILAR

Di Francesco’nun Serie A’da ortaya çıkardığı Sassuolo, bir alt ligdeki takımdan biraz daha farklı. Müthiş hücum hatlarından faydalanarak çok daha direkt oynayan, topla daha az oynayıp hücuma kontralarla hızlı çıkmaya çalışan bir takım oluşturan genç teknik adam bunda da başarılı oldu. Yüzde 45’le ligin topa en az sahip olan 5. takımı olan yeşil-siyahlılar buna karşın maç başına rakip kalelere yaklaşık 10 şut atıyor ve bu alanda ligin 7. sırasındalar. Orta sahada Saphir Taider, hücum hattında da Nicola Sansone ve Domenico Berardi’yle ligin en hızlı ekiplerinden biri olan Sassuolo’nun bu özelliğini onlara maç başına yapılan 18 faulle daha net gözlemlemek mümkün. Bu departmanda da ligin zirvesinde yer alan Sassuolo, pas hızında da yine en üst sıralarda bulunuyor.

MÜTHİŞ ÜÇLÜ

Takımın hücum hattı şu ana kadar Emilia-Romagna ekibini olabildiğince yukarı taşımış durumda. Alt yaş gruplarında İtalya milli takım forması giyen Domenico Berardi ve Simone Zaza’nın yanında Bayern Münih altyapısından yetişen bir İtalyan olan Nicola Sansone’nin uyumu fazlasıyla etkileyici. Bu oyuncularla ligin en iyi birkaç hücum hattından birine sahip olan Sassuolo’da bu oyuncuların birbirini tamamlayan parçalar olması dikkat çekiyor. Sırtı dönük oyunu iyi bilen, fizikli ve yetenekli bir merkez forvet olan Zaza’nın yanında Domenico Berardi onu ceza sahası koşularıya çiftliyor. Nicola Sansone’yse driplingçi ve top taşıyan yapısıyla bu ikiliyi besliyor. Yıllardır yüksek potansiyelli bir genç oyuncu olarak değerlendirilen Sansone’nin bu sene gösterdiği başkalaşım, büyük maçların oyuncusu olduğunu gösteren Berardi ve Juve’nin dikkatini çeken Zaza’nın yanında orta saha oyuncuları ve savunma hattı da bahsedilmeye değer.

Özellikle savunmanın ortasında yer alan tecrübeli Paolo Cannavaro ve Francesco Acerbi’yle birlikte yetenekli bek Sime Vrsaljko bu bölgede de kaliteyi ortalamanın üstüne çekiyor. Inter ve Premier League tecrübelerinde başarılı olamadıktan sonra kendisini bir kez daha Sassuolo’da bulan Saphir Taider ise takımın orta sahasına fizik güç ve kaliteyi birlikte katan oyuncu konumunda.

AVRUPA HEDEFİ?

Geçtiğimiz hafta sonu Sampdoria deplasmanına Sansone, Zaza ve Berardi’den yoksun çıkmasına rağmen yine iyi performans sergileyen Sassuolo’nun bu oyunculara bağımlı olmadığını kanıtlaması takımın kendine olan güvenini biraz daha artıracak gibi duruyor. Eusebio Di Francesco büyük imkanlara sahip olmayan bir takımda iki sene içinde yaptıklarıyla yeterli dikkati çekmeyi başardı ve bir üst basamağa göz kırpmaya devam ediyor. Şu an Avrupa hattından sadece 6 puan uzakta olan Sassuolo’nun bu bölgeyi zorlama kapasitesi onların ve Di Francesco’nun önümüzdeki sezonlardaki kaderini de çizecek gibi görünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Sivasspor, Trabzonspor'u son dakikada geçti

SONRAKİ HABER

Atölyeden kızakla Berlin’e yolculuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...