10 Şubat 2015 15:06

Nijeryalılar seçimlerin ertelenmesini sorguluyor

Nijerya’da 14 Şubat’ta yapılması planlanan genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri Boko Haram ve artan saldırılar nedeniyle 28 Mart’a ertelendi.

Paylaş

Nijerya’da 14 Şubat’ta yapılması planlanan genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri Boko Haram ve artan saldırılar nedeniyle 28 Mart’a ertelendi. Seçimlerin ertelenmesinin yankıları ise hâlâ sürüyor. The Guardian’dan Monica Mark, seçimlerin ertelenmesini Afrika’nın devinin önemli bir anda tökezlemesi olarak değerlendiriyor.

Güvenlik Komisyonu geçtiğimiz hafta bir mektup yayımlayarak 14 Şubat’ta gerçekleşecek olan seçimlerin ‘Güvenlik gerekçesiyle ertelendiğini’ duyurdu.

1999 yılından sonraki askeri darbeden sonra ülkeyi yöneten Demokratik Halk Partisi, petrol fiyatlarındaki küresel oynama,yolsuzluk skandalları ve Boko Haram saldırıları sonucu hayatını 10 bin ölü ile tek başına ülkeyi yönetiyor.

Kapalı kapılar ardından gerçekleşen toplantılar sonrasında Guardian’a konuşan kaynaklar, seçimin iktidar partisinin baskısı sonucu gerçekleştiğini söyledi. Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Attahiru Jega seçimlerin ertelenmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Seçim komisyonu, Güvenlik Birimlerinin uyarılarını görmezden gelemez. Güvenliğin sağlanamadığı yerlerde genç kadınları ve erkekleri demokratik haklarını kullanmak üzere çağırmak onların hayatlarını tehlikeye atmak olurdu” dedi.

Ancak seçimlerin ertelenmesi bir diğer endişeyi de beraberinde gündeme getiriyor “Peki ya güvenlik konusunda bir ilerleme sağlanamazsa seçimler yeniden mi ertelenecek?”

Abuja merkezli Demokrasi ve İlerleme Derneği Başkanı Idayat Hassan seçimlerin ertelenmesini doğru bulmuyor. Hassan “Bunun seçimlerin ertelenmesi için yeterli bir sebep olmadığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamada Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın orduya olan yakınlığı da eleştiri alan konular arasında. Uzmanlar 2011 yılında olduğu gibi seçimlerin ertelenmesinin ülkede bir politik kriz yaratacağını söylüyor.

NİJERYALILAR YÖNETİMDEN MEMNUN DEĞİL

Alanında tanınmış Blog Yazarı Chxta Nijeryalıların dörtte üçünün ‘Yanlış bir yönetimle yönetildiğini’ yazmış. Chxta anketlere göre bu rakamın son 2 sene içerisinde yüzde 70’e yükseltildiğini söylüyor.

Muhalefete oy vereceğini söyleyen Clifford Akintun de demokrasiye sahip çıkmanın Nijeryalıların görevi olduğunu söylüyor. “Bizim görevimiz demokrasiye sahip çıkmak, hiç kimse bunu bizim için yapmaz. Biz kararlı olmalıyız ve bunu gerçekleştirmeliyiz. Bu erteleme kararına rağmen bizler sandıklara gitmeye daha kararlı olmalıyız.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Marmaris'teki 8 ölümlü göçmen teknesi faciasında 1 tutuklama

SONRAKİ HABER

Babacan: Başçı ile ilgili iddialara kulak asmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa