10 Şubat 2015 14:37

Öğrenciler konteynerden kurtuldu

Van’da dün bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Depremzede öğrenciler halen konteynerde eğitim görüyor’ içerikli haberlerle ilgili Van Valiliğince yapılan açıklamada, haberlerde ‘eski görüntü’ kullandığını iddia edildi.

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

Van’da dün bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Depremzede öğrenciler halen konteynerde eğitim görüyor’ içerikli haberlerle ilgili Van Valiliğince yapılan açıklamada, haberlerde ‘eski görüntü’ kullandığını iddia edildi. Ancak öğrenci velileri aynı görüşte değil. Valiliğin açıklamasına tepki gösteren veliler, yapılan haberlerden sonra konteyner sınıflarda eğitim gören öğrencilerin, okul bahçesindeki 1960 yılında yapılan tek katlı binaya alındığını söylediler.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremde 64 okul yıkıldı, çok sayıda okul da hasar gördü. Depremin yaraları halen tam olarak sarılamadı. İskele Mahallesi’nde bulunan 600 öğrencili Yavuz Selim İlk ve Ortaokulu da depremde ağır hasar alan binalar arasındaydı. Halen güçlendirme çalışması yapılmayan okulun öğrencileri, önceki gün konteyner sınıflarda eğitim görürken, yapılan haberlerden sonra bugün itibariyle okul bahçesindeki 1960 yılında yapılan tek katlı okula alındılar.

‘VALİ BEY NEDEN BÖYLE AÇIKLAMA YAPTI ANLAMADIK’

Van’da önceki gün bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Depremzede öğrenciler halen konteynerde eğitim görüyor’ içerikli haberlerle ilgili Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, ‘görüntüler eski’ denildi. 5 kardeşinin bu okulda okuduğunu ifade eden Mahsum Sarı ise “Kardeşlerim 3 yıldır konteynerde eğitim görüyor. Vali bey konteynerde eğitim görülmediğini söylemiş. Vali bey neden böyle bir açıklama yaptı anlam veremedim. Vali beyin gelip bizzat kendisinin burada inceleme yapmasını istiyoruz” dedi.
Velilerden Elvan Bozkurt ise okuldaki öğretmenlerden memnun olduğunu belirterek, “Ama öğrencilerimizin konteynerde eğitim görmesinden memnun değiliz. Buna bir çözüm getirmeliler. Öğrencilerimiz 3 yılı aşkındır konteynerde. Ancak dünkü haberden sonra mevcut binaya geçtiler. Vali bey gelip görsün. Bugün binaya geçtiler ama bu bir çözüm değil. 10 Şubat itibariyle çocuğum hâlâ konteynerde. Çocuklar bütün gün soğukta. Kanserojen madde içeren bu konteynerde eğitim görüyorlar” şeklinde konuştu.

AİLELER VALİLİĞİ YALANLADI

Adnan Öter adlı veli de şöyle konuştu: “Haberden önce öğrenciler konteynerde eğitim görüyordu. Ancak haberden sonra mevcut binaya aldılar. Lütfen yetkililer doğruyu konuşsun.” Amcalarının ve kardeşlerinin de o okulda okuduğunu dile getiren Dilaver, “Hatta bu okulun çatısını bile dedem yapmış. Depremden bu yana öğrenciler konteynerde eğitim görüyor. Benim de öğrencim vardı. Ben onun bu şartlarda eğitim görmesine razı olmadım. İkametgahımı değiştirdim ve öğrencimi başka okula aldırttım. Yapılan haberler doğrudur. Kesinlikle o görüntüler arşiv kaydı değildir. Öğrenciler burada sağlık konusunda da ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Birileri ya burayı gözden çıkarmış ya da umurlarında değil” şeklinde konuştu.

VALİLİK ‘GÖRÜNTÜLER ESKİ’ DEDİ

Konuyla ilgili Van Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada Yavuz Selim İlköğretim Okulunda konteynerlerde eğitim öğretime devam edildiğine ilişkin çıkan haber ve görüntülerin gerçek dışı olduğu öne sürülerek şu ifadelere yer verildi; “İlimiz 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde iki depremin yıkıcı tesirini yaşamıştır. Bu afette 66 okulumuz (932 dersliğimiz) kullanılamaz hale gelmiştir. Deprem sonrasında 242 okul (3379 derslik) yeniden yapılarak halkımızın ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Haberlere konu olan konteyner derslikleri ilk sömestrinin sonuna kadar kullanılmış, bilahare ortaokul öğrencileri tadilatı tamamlanan İskele Ortaokulundaki dersliklere ve ilkokul öğrencileri de bahçesinde konteyner sınıf hizmeti verilen Yavuz Selim İlkokuluna yönlendirilmiştir. 2014-2015 Eğitim öğretim yılının ikinci sömestrinden itibaren ilimizde konteyner sınıflarda ders veren okul kalmamıştır. Bu nedenle geçmiş görüntüler ve bilgiler üzerinden yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”

İKİLİ EĞİTİME GEÇİLDİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim-Sen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise şunları kaydetti: “Bu dönem itibariyle Yavuz Selim İlk ve Ortaokulu öğrencileri konteynerde eğitim görmeyecekler. İkili eğitime geçme kararı almışlar. Sabah 3. ve 4. Sınıflar öğlen ise 1. ve 2. Sınıflar okul bahçesindeki mevcut binada eğitim görecekler. Biz depremden sonra eğtimde yaralar her ne kadar sarılmadı desek bile Milli Eğitim Müdürü iyimser açıklamalarda bulunuyordu. Van merkezdeki bu okulun konteynerde eğitim gördüğünü bilmiyorduk. Bu bizim eksikliğimizdir.”

ÖNCEKİ HABER

Nilgün Tunçcan Ongan HDP'den aday adayı

SONRAKİ HABER

Fidan'ın yerine İsmail Hakkı Musa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...