10 Şubat 2015 11:30

İTÜ Meclisi soruşturmaları protesto etti

İTÜ Meclisi, üniversitede son dönemde akademisyenlere ve öğrencilere açılan soruşturmaları protesto etti. Eyleme destek veren HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ise üniversite yönetimini siyasi iktidarın temsilcisi gibi davranmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meclisi, son dönemde üniversitede akademisyenlere ve öğrencilere açılan soruşturmaları İTÜ Maslak Kampusu yemekhanesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel'in de destek verdiği açıklamada öğrenciler üniversite yönetimini ve soruşturmaları "Rektör Karaca İTÜ'yü karartma", "YÖK kalkacak polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Karaca istifa" sloganları ile protesto etti.

İTÜ Meclisi adına basın açıklamasını yapan İTÜ öğrencisi Guris Özen, geçen dönem İTÜ'de bildiri dağıtmaya gelen çoğunluğu ülkü ocakları mensubu ırkçı grupların kampus yemekhanesinde öğrencilere saldırdığını belirterek, öğrencilerin tüm ısrarlarına rağmen üniversitedeki güvenlik amirlerinin İTÜ öğrencisi olmayan faşist grubu okuldan çıkarmadığını ifade etti. Irkçı grubun tehditler savurarak çevik kuvvet korumasında dışarı çıkarıldığını belirten Özen, üniversite yönetiminin ise saldırganlar hakkında değil saldırıya uğrayan 28 öğrenciye soruşturma açtığını kaydetti. Özen, "Her türlü haksızlık, hukuksuzluğun karşısında olduğumuz gibi İTÜ'de nefret içerici ırkçı söylemelere, milliyetçiliğe, gericiliğe karşı mücadelemize devam edeceğiz" dedi. 

'REKTÖRLÜK SİYASİ İKTİDARIN BİR TEMSİLCİSİ OLARAK DAVRANIYOR'

Açıklamada konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, üniversitelerde muhalif öğrencilere, Kürtlere, sosyalistlere yönelik saldırılar sonrası saldırgan grupların değil de saldırıya uğrayan öğrencilerin soruşturmalara maruz kaldığını söyledi. Tuncel, bir çok öğrencinin açılan soruşturmalarda çıkan cezalar nedeniyle sınavlara giremediği, dönem kaybetti ve okulu bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Tuncel AKP hükümetinin üniversite gençliğinin yaşadığı bu sorunu çözmek yerine kendine göre bir gençlik yetiştirmek istediğini belirterek, "Kendine göre bir gençlik olmayınca, Türkiye'de bilimden, insan haklarından, barıştan yana olmayı savaşa karşı tavır almayı bir suç olarak görüyor. Sadece İTÜ'de değil birçok üniversitede benzer bir durumla karşı karşıyayız. Rektörlük siyasi iktidarın bir temsilcisi olarak davranıyor. Öğrencileri fişliyor, etnik, inanç, cinsiyet kimliğine göre politika belirliyor" dedi. 

İTÜ Rektörlüğü'ne de seslenen Tuncel soruşturmaların geri çekilmesi ve öğrencilerinin soruşturmalardan ötürü yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması çağrısında bulundu. Konuşmaların ardından öğrenciler, soruşturmanın yürütüldüğü Deprem Mühendisliği binasına yürüyüş gerçekleştirdi. (DİHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Suriye: Türkiye IŞİD'in stratejik derinliğini oluşturuyor

SONRAKİ HABER

Valilikten 13 Şubat boykotuna yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...