10 Şubat 2015 11:17

Diyarbakır Cezaevi arazisi 'Müze Alanı' yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, müze yapılması önerisiyle Adalet Bakanlığı'na başvurduğu E Tipi Cezaevi için, Bakanlıktan "şimdilik uygun görülmediği" yanıtı gelince nazım imar plan değişikliğe giderek, cezaevi arazisini "müze alanı" olarak belirledi. Belediye Meclisi'nin aldığı bu karar üzerine harekete geçen Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü, arazi mülkiyetinin Hazine'ye ait olduğu gerekçesiyle kararın iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açtı

Paylaş

12 Eylül askeri darbesinde mahpuslara yönelik gerçekleştirilen işkenceler ile adını dünyaya duyuran Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin, müze yapılması yönünde zaman zaman yükselen toplumsal taleplere rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmaması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, önemli bir karar imza attı. Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz haftalarda yapılan bir oturumda, cezaevi arazinin nazım imar planında değişiklik yaparak alanın müze alanı olarak kullanılması için karar aldı.

BAKANLIK'TAN 'ŞİMDİLİK UYGUN DEĞİL' YANITI GELDİ

Alınan bu karar, bu yönde Adalet Bakanlığı'ndan istenen görüşe olumsuz yanıt verilmesi sonrası alındı. Cezaevi için imar planında değişikliğe gidilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan görüş isteyen Büyükşehir Belediye Meclisi'ne bakanlığa bağlı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nden yanıt geldi. Gönderilen yazıda, "Diyarbakır ilinde yapımı devam etmekte olup kampus inşaatının tamamlanmasına müteakip Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu kapatılacağından plan değişikliğine dair talep şimdilik uygun görülmemiştir" denilerek olumsuz yanıt verildi. 

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nden gelen bu yanıt üzerine ise Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz haftalarda yapılan bir meclis oturumunda, 1980 yılındaki askeri darbe sonrası cezaevindeki uygulamaların, kentin belleğinde silinmesi zor acılar bırakması ve bu durumun gelecek nesillere sağlıklı aktarabilmenin yolu olarak cezaevi kampusünün bulunduğu bahse konu 4 ada 20 nolu parseli, Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 13'üncü maddesi b bendine göre yapılan oylama sonuvu "Müze Alanı" olarak değiştirdi.

MECLİS KARARI YARGIYA TAŞINDI

Belediye meclisinin aldığı bu karar üzerine cezaevinin mülkiyetini elinde bulunduran Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü, önce kararın iptali için belediyeye başvurdu. Belediye meclisi, başvuruyu reddedince Milli Emlak Müdürlüğü bu kez kararın iptali için İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Kararın iptali için Adalet Bakanlığı'nın görüşünü de mahkemeye sunan Milli Emlak Müdürlüğü'nün açtığı dava sürüyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Zam ayı dert ayı oldu

SONRAKİ HABER

Suriye: Türkiye IŞİD'in stratejik derinliğini oluşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...