10 Şubat 2015 10:52

Esad: Suriye'de ılımlı yok, ABD boş hayal peşinde

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona katılmayacaklarını ancak hava akınları konusunda Irak ve başka üçüncü ülkeler üzerinden bilgi akışının sürdüğünü söyledi.

Paylaş

Şam'da BBC'nin sorularını yanıtlayan Esad, IŞİD konusunda işbirliğine karşı olmasalar da Amerikalı yetkililerle görüşmeyeceğini belirtti.

Esad, "Çünkü onlar, kuklaları olmayan hiç kimseyle konuşmazlar. Şimdi bizim egemenliğimizde olduğu gibi uluslararası hukuku çiğnerler. Yani onlar bizle konuşmuyor, biz de onlarla konuşmuyoruz" dedi.
Esad bununla birlikte, ABD ve Arap ülkelerine ait savaş uçaklarının Suriye'deki sortileri konusunda, Irak gibi üçüncü ülkeler aracılığıyla kendilerine bilgi geldiğini belirttti, "Aramızda diyalog yok. Sadece bilgi" dedi.

Esad, ABD'nin IŞİD'e karşı ılımlı bir isyancı gücü oluşturma çabalarını da "boş hayal" olarak niteledi ve ekledi: "Suriye'de ılımlılar yok. IŞİD ve El Kaide'yle bağlantılı El Nusra Cephesi gibi aşırılar var." 

Hiçbir devletle işbirliğini peşinen reddetmediklerini belirten Esad, "Ancak bu çatışmaları biz başlatmadık. Onlar başlattı. Onlar teröristleri destekledi ve bu teröristlere kucak açtı" diye konuştu.

Suudi Arabistan'la da işbirliğinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Esad, "IŞİD'in ve diğer El Kaide bağlantılı örgütlerin ideolojisi Vahabi inancına dayanıyor. Suudi Arabistan'da kraliyet ailesi de bu inancı destekliyor. Sadece 'destekliyoruz' ya da 'desteklemiyoruz' demeniz bir şey ifade etmez. Somut olarak ne yaptığınız önemli. Ancak söylemlerinizin altını somut eylemlerle doldurursanız o sözlerin doğruluğuna inanılır" dedi.

'VARİL BOMBASI KULLANMIYORUZ' 

Beşar Esad mülakatta, Suriye ordusunun varil bombası kullanmadığını öne sürdü.

İnsan hakları örgütlerine göre, isyancıların elinde bulunan bölgelerde binlerce kişi içine patlayıcı ve şarapnel doldurulmuş varillerin helikopterlerden atılması sonucu ölüyor.

Suriye'de sadece ordunun elinde helikopter olduğuna inanılıyor.

Esad bu konuda şunları söyledi:

"Ordumuzu biliyorum. Kurşun, füze ve bomba kullanıyorlar. Varil bombası ya da tencere kullandıklarını duymadım. Hedef gözetmeyen silah yoktur. Ateş ederken nişan alırsınız. Nişan alırken, sivilleri korumak için teröristleri hedef alırsınız. Savaştan söz ediyorsanız, kayıplar olur. Ölü ya da yaralı olmadan savaş olmaz."

Esad, ordusunun klor gazı kullandığı iddialarını da reddetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BTS: Patlamanın sorumlusu İZBAN

SONRAKİ HABER

Soma işçileri: Tazminat verilmeden geri dönmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa