10 Şubat 2015 10:38

Güney Kore'ye 'biber gazı satma' çağrısı

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Güney Kore hükümetine, "Türkiye'ye biber gazı ihracatını durdur" çağrısı yaptı.

Paylaş

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Güney Kore hükümetine, "Türkiye'ye biber gazı ihracatını durdur" çağrısı yaptı. 

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Güney Kore hükümetine Türkiye'ye biber gazı ihracatını durdurması çağrısında bulunmak amacıyla Güney Kore İstanbul Başkonsolosluğu önünde açıklama yaptı. "Biber gazı öldürür yasaklansın", "Gazını al başına çal" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Biber gazı yasaklansın" yazılı dövizler taşındı. Eylemde açıklama yapan inisiyatif üyesi Selin Top, hükümet yetkililerine biber gazı kullanım konusunda verdikleri dilekçeler ya da milletvekilleri aracılığıyla verilen soru önergelerinin yanıtsız bırakıldığını dile getirerek, "Biber gazı ithalatının yapılmaması yönündeki teşhir çabalarımıza yanıt olarak TÜBİTAK'ın 'yerli biber gazı' üretimi müjde olarak sunulabiliyor" dedi. 

'55 MİLYON LİRALIK GAZ-SES VE IŞIK FİŞEKLERİNİN SATIN ALINMASI İÇİN İMZALAR ATILDI'

Basından elde ettikleri verilere göre; yaklaşık 55 milyon liralık gaz-ses ve ışık fişeğinin satın alınması için imzalar atıldığını söyleyen Top, bunun çok büyük bir kısmının Güney Kore'de bulunan DaeKwang firmasından karşılanacağını belirtti. Güney Kore'ye "Bu işkence planının parçası olamayın" sözleriyle seslenen Top, Türkiye'de 2014 yılında, biber gazının doğrudan ya da dolaylı etkileri sonucunda 8 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 453 kişinin yaralandığını hatırlattı. Top, "Ülkemizi yönetenlerin görevi bu can kayıpları ve yaralanmalara 'bize başvuru olmadı' ya da 'biber gazının boğduğu ispatlanmadı' biçiminde demogojik yanıtlar vermek olmamalı. Yönetenler, bu zor kullanım araçları konusunda kapsamlı soruşturmalar yapmak ve ölüm ve yaralanmalara yol açanlar hakkında gerekli cezai soruşturmaları adil bir biçimde sonlandırmalıdır" diye konuştu. 

Yaptıkları eylemin eş zamanlı olarak Londra ve Seul'de de yapıldığını dile getiren Top, "Güney Kore bu işkence ve ölümlerin bir sorumlusu olmak istemiyorsa Türkiye'ye biber gazı ihracatını durdurmalıdır. Türkiye'ye biber gazı satacak olan DaeKwang firmasının usulsüzlükleri, yasadışı hammadde alımları ortaya çıkmıştır, bu firmanın birçok ihracatı şu anda durduruldu. Türkiye'ye yapılacak olan sevkıyatın bu bağlamda akıbetiyle ilgili bilginin de kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir" ifadesinde bulundu. 

Açıklamanın ardından İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ümit Şen de biber gazının savaşta bile yasaklandığını, buna rağmen Türkiye'de devlet tarafından yurttaşlara karşı kullanıldığını hatırlatarak, Türkiye'yi biber gazı kullanmaması yönünde uyardı. 

Konuşmaların ardından inisiyatif üyeleri, Güney Kore'ye biber gazı ihracatını yasaklamasına dair hazırladıkları dilekçeyi konsolosluk yetkilisine verdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ: İç Güvenlik Paketi komisyondan geçtiği gibi yasalaşacak

SONRAKİ HABER

BTS: Patlamanın sorumlusu İZBAN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...