10 Şubat 2015 08:19

Çipras için güvenoyu günü

Yunanistan'da yüzde 35'in üzerinde oy alarak seçimleri kazanan SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras başbakanlığındaki hükümet için bugün parlamentoda güven oylaması yapılacak.

Paylaş

Yunanistan'da yüzde 35'in üzerinde oy alarak seçimleri kazanan SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras başbakanlığındaki hükümet için bugün parlamentoda güven oylaması yapılacak. 

25 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) kurduğu hükümet bugün güvenoyuna gidiyor. Oyları tek başına hükümet kurmaya yetmeyen SYRIZA, sağ popülist Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile koalisyon yapmıştı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan Troyka 2010 yılında Yunanistan'ı 240 milyar dolarlık yardım programı ile iflastan kurtarması karşılığında Yunanistan çalışanları doğrudan etkileyen ücret düşüşü de dahil olmak üzere bir çok kısıntıya gitmiş, bir süredir ekonomik kriz dalgası ile yükselişte olan SYRIZA ise bu kısıntılara karşı çıktığı politikası ile seçmenlerin alternatifi olmuştu. 

Yunanistan'ın genç Başbakanı Aleksis Çipras, seçim vaatlerinde halkı Troyka'ya ezdirmeyeceği vaadini sık sık tekrarlarken, açıkladığı programında da beklentileri kısmen de olsa yerine getirdi. 

Çipras daha önce borçların silinmesi veya ödenmemesi ifadeleri kullansa da programda borçlardan şimdilik kurtulma yöntemini, "uluslararası kreditörlerin elindeki tahvilleri yeni tahvillerle takas etmek" olarak açıkladı. 

Asgari ücreti kesintilerden önceki düzeye getirmeyi de vaat eden Çipras'ın güvenoyu alıp almamasına göre, vaatlerine sadakati de netlik kazanacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kürt ve Alevi oldukları için işten çıkarıldılar iddiası

SONRAKİ HABER

ÖDP'den G20 toplantısına protesto Syriza'ya destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...