10 Şubat 2015 07:34

Asya Abdullah: Rojava için güvenlik koridoru oluşmalı

Paris'te düzenlenen konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, ulusal güçlerin Rojava'da bir güvenlik koridorunun oluşturulması konusunda çalışmalar yürütmesi gerektiğini belirtti.

Paylaş

Paris'te düzenlenen konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, ulusal güçlerin Rojava'da bir güvenlik koridorunun oluşturulması konusunda çalışmalar yürütmesi gerektiğini belirtti. 

Fransa'nın Paris kentinde 10. Bölge Belediyesinde düzenlenen konferansa PYD Eşbaşkanları Asya Abdullah ile Salih Muslim, YPJ Komutanı Nesrin Abdullah ve PYD Paris Temsilcisi Xalit İsa'nın yanı sıra çok sayıda Fransız ve Kürdistanlı katıldı.

Konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobanê zaferiyle Kürtlerin haklı ve meşru mücadele yürüttüğünün bir kez daha açığa çıktığını belirterek uluslararası güçlerin bundan sonra Kürt Özgürlük Mücadelesine yeni bir bakış açısıyla yaklaşılacağını belirtti.Fransız bir gazetecinin sorusu üzerine Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptıkları görüşme hakkında da bilgi verdi. Abdullah, Hollande'ın, kendilerini DAİŞ'e karşı verilen mücadeleden dolayı kutladığını ve 'Önümüzdeki süreçlerde PYD yetkilileri ile temaslarımız sürecek ve Kobanê'nin yeniden inşası konusunda yardımlarımız olacak' dediğini aktardı.

KOBANÊ DİRENİŞİNİN BİLANÇOSU

Abdullah, bir başka soru üzerine Kobanê direnişinin bilançosunu şöyle açıkladı: "Dört aylık mücadele sonrası 408 YPG/YPJ gerillası şehit düşmüştür. Şehir merkezinde 21 sivil hayatını kaybetti ve 1500 sivil yaralandı. Buna karşılık güçlerimiz faşist DAİŞ çetesinden 4 bin 900 kişiyi öldürmüştür. DAİŞ'e ait birçok araç imha edilmiştir. Elimizdeki rakamların haricinde birçok DAİŞ çetesi üyesinin cesetleri olduğunu biliyoruz."

GÜVENLİK KORİDORU ÇAĞRISI

Rojava'da gelişmekte olan özerklik modeline başta Suriye rejimi olarak bütün dünya kamuoyunun destek olması gerektiğini belirten Abdullah, "Çünkü bu model Ortadoğu'da demokratik bir sistemin oluşmasının sembolü olacaktır" dedi. Abdullah şöyle devam etti:: "Ulusal güçlerin ilk etapta Rojava'da bir güvenlik koridorunun oluşturulması konusunda çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Şu anda Rojava dışında Güney Kürdistan'da, Kerkük ve Şengal'de Kürt Savunma Güçlerinin DAİŞ'e karşı direnişi devam etmektedir ve bu durum halen Rojava'da bütün kantonlar için tehlike arz ediyor. Bizler bundan sonra Rojava'nın ve Kobanê'nin bu tür saldırılara maruz kalmamaları için çeşitli stratejiler geliştireceğiz."

YPJ'Lİ KOMUTAN DA KONUŞTU

YPJ Komutanı Nesrin Abdullah ise Kobanê zaferinde kadın mücadelesinin ön plana çıktığına dikkat çekerek, Kürt Özgürlük Mücadelesinde kadının ne derece etkili olduğunun da kamuoyu tarafından artık daha net anlaşıldığını vurguladı. Abdullah, "Kobanê'de kazanılan zafer sadece Kürt halkı için değil, barbar DAİŞ çetelerine karşı insanlığın kazandığı bir zaferdir" diye ekledi.

PKK'NİN 'TERÖRİST ÖRGÜTLER LİSTESİ'NDEN ÇIKARILMASI ÇAĞRISI

Konferansa katılan, Belçika Senatosu'ndan Anne-Marie Lizin, Kürtlere hitaben, "İlk günden beri ne kadar zor bir mücadele verdiğinizi biliyor ve sizlere insanlık adına kazanmış olduğunuz bu savaş adına teşekkür ediyorum" dedi. Kobanê'de 'insanlık savaşı'nın verildiğini vurgulayan Lizin, Rojava'da geliştirmek istenen modelin de Ortadoğu'ya örnek teşkil edebilecek bir barış modeli olduğunu söyledi. Lizin, PKK'nin 'terör örgütleri listesi'nde yer almasına ise tepki göstererek, "Normal bir durum değil. PKK'nin listeden çıkartılması için girişimlerde bulunuyoruz" dedi.

Fransa Sol Parti Meclisinden Alain Billion ise "Kobanê'de barbar, gerici, faşistlere karşı kahramanca direnen Kürt kadınlarını kutluyorum. Ayrıca, Fransa'da katledilen üç devrimci Kürt kadının katillerinin en kısa zamanda ortaya çıkarılması için Fransız makamlarının üstlerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor" diye konuştu.
Konferansa katılan Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent, Yeşiller Milletvekili Sergio Corronnado, Sosyalist Parti Milletvekili Gerard Bapt, Paris 10. Bölge Belediye Başkanı Remi Ferad ise ortak bir mesajla Kobanê zaferini selamladı ve PKK'nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkartılmasını istedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

TIR devrildi, İzmir-Manisa yolu kapandı

SONRAKİ HABER

Müzeyyen Senar uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa