10 Şubat 2015 05:48

Karataş Cezaevi'nde ihlaller sürüyor

Adana Karataş Kapalı Kadın Cezaevi'nde tutulan mahpuslara dönük hak ihlalleri devam ederken, mahpusların açık görüş süreleri ve görüşçü sayıları kısıtlandı, özel görüşmeleri de engellendi.

Paylaş

Adana Karataş Kapalı Kadın Cezaevi'nde tutulan mahpuslara dönük hak ihlalleri devam ederken, mahpusların açık görüş süreleri ve görüşçü sayıları kısıtlandı, özel görüşmeleri de engellendi. 

Yaşanan hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen cezaevlerinde mahpuslara dönük ihlaller dur durak bilmiyor. Siyasi mahpuslar ile birlikte 260 tutuklu ve hükümlü kadının bulunduğu Adana Karataş Kapalı Kadın Cezaevi'nde cezaevi yönetimi mahpuslara üzerinde keyfi uygulamalarını dayatıyor. Mahpuslara görüş saatleri düşürülürken, görüşçü sayılarına müdahale ediliyor ve özel görüşme yapmaları engelleniyor. Ayrıca mahpusların ürettikleri hediyelik ve süs eşyalarına da keyfi bir şekilde el konuluyor. Mahpuslar cezaevi yönetimi tarafından hayata geçirilen keyfi uygulamaları cezaevinde incelemelerde bulunan İHD Cezaevi Komisyonu üyesi ve İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör'e aktardı. 

MAHPUSLAR İHLALLERE KARŞI GÖRÜŞE ÇIKMAYACAK

Mahpuslar tarafından yapılan aktarımlara göre, cezaevinde 45 dakika olarak uygulanan açık görüş uygulamaları cezaevi yönetimi tarafından 30 dakikaya düşürüldü. Yine mahpuslar, açık görüşlerde ayrı ayrı duran masalarının da keyfi bir şekilde birleştirildiği ve mahpusların aileleri ile baş başa özel görüşme yapmalarının da engellendiği aktardı. 

Mahpusların görüşçülerine dair de uygulamaların olduğuna dikkat çeken mahpuslar, görüşçü sayısının 5 kişi ile sınırlandırıldığını daha önce görüşe girmelerinde sıkıntı yapılmayan çocukların da 5 kişiye dahil edildiğini belirtti. Mahpuslar yapılan keyfi uygulamaları kabul etmediklerini ve protesto etmek amacıyla görüşe çıkmama kararı aldıklarını aktardı. 

MÜDAHALEYİ GEREKÇELENDİRDİLER

Cezaevi yönetimi ile konu hakkında görüştüğünü belirten Öngör, cezaevi yönetiminin uygulamayı kabul ettiğini belirtti. Yönetimin mahpus sayısının gerekçe gösterdiğini belirten Öngör, yönetimin cezaevinde personel yetersizliği ile cezaevi fiziki koşullarının yetersiz olduğunu belirterek uygulamayı savunduklarını söyledi. 

Mahpusların aileleriyle görüşebilmelerinin insani bir hak olduğunu ifade eden Öngör, fiziki şartların gerekçe gösterilemeyeceğini mahpusların zaten sınırlı olan haklarının kısıtlanamayacağını söyledi. Görüşçülerin çoğunun şehir dışından geldiğine dikkat çeken Öngör, cezaevi yönetiminin keyfi uygulamaları ile yurttaşların mağdur edilmesinin temel insan haklarına da aykırı olduğunu söyledi. Özellikle mahpusların özel görüşme yapmasının engellenmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Öngör, "Özel hayata yapılan müdahalenin cezaevlerine kadar işler hale geldiğini görüyoruz" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Evlenmek için ‘evlenme ehliyeti belgesi’ şartı

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de deniz ulaşımına poyraz engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa