10 Şubat 2015 03:53

‘Ölümlere birlikte dur diyelim’

FarklI zamanlarda ve farklı yerlerde polis kurşunuyla katledilen, yaralanan, gözünü kaybeden insanların anlatıldığı “Madde 16: Yaşam Hakkı” belgesel filminin ön gösterimi yapıldı.

Paylaş

FarklI zamanlarda ve farklı yerlerde polis kurşunuyla katledilen, yaralanan, gözünü kaybeden insanların anlatıldığı “Madde 16: Yaşam Hakkı” belgesel filminin ön gösterimi yapıldı.

Mağdur ailelerin de katıldığı gösterimde duygulu anlar yaşanırken polisin keyfi silah kullanımına ve Mecliste görüşülmesi  beklenen  “iç güvenlik paketine” tepki öne çıktı.  “İç güvenlik paketi”nin toplumu koruma yasası değil toplumla mücadele yasası olduğuna dikkat çeken aileler, yeni ölümlerin yaşanmaması için ortak mücadele çağrısı yaptı. 

HİKAYELER BİR ARAYA GELDİ

Kerem Hun ve Yılmaz Kılıç’ın yönetmenliğini yaptığı belgeselin ön gösterimi önceki gün  Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleşti. Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeğinin gözüne isabet etmesiyle bir gözünü yitiren Muharrem Dalsüren, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen Baran Tursun, Gezi direnişinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, özel harekat polislerinin kurşunuyla öldürülen Ahmet ve Uğur Kaymaz, polisin sıktığı biber gazı sonrası yaşamını yitiren Çayan Birben, şüpheli şekilde görev yerinde ölen Polis Sinan Özkılınç, Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri’nin hikayeleri belgeselde bir araya geldi. Belgeselde Dalsüren’in yürüttüğü hukuk mücadelesi ve kendisi gibi polis şiddetine maruz kalmış diğer mağdurlarla kurduğu iletişim anlatılırken, Dalsüren’in ailelerle yapığı görüşmeler, şiddetin boyutu ve devletin olaylar karşısındaki tutumu işleniyor. Belgeselin çekimleri Ankara, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Rize ve Mardin’de gerçekleştirilmiş. 

‘KANA DOYMAZ KATİLLER’

Gösterim sonrası söz alan Uğur Kaymaz’ın kardeşi Ali Kaymaz, ağabeyi ve babasını kaybetmeden önce mutlu bir aile olduklarını ifade ederek, “Birçok insan bizim yaşadığımız acıları yaşadı. Buradan Türkiyeli ve Kürdistanlı çocuklara seslenmek istiyorum; gelin bu ülkeye barışı getirelim, inanıyorum başarabiliriz” diye konuştu. Kaymaz’ın ardından Ethem Sarısülük’ün abisi  Mustafa Sarısülük konuştu. “Devlet bizleri katlediyor. Her şeye rağmen bu topraklarda hâlâ umut var, mücadele var” diyen Sarısülük, “Cinayetlere birlikte dur diyelim” çağrısı yaptı. Daha sonra konuşan Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun ise, “Oğlumun katiline teşekkür ettik. Evet, gerçekten teşekkür ettik. Gece evimize polis geldi. Trafik kazasında oğlumu kaybettiğimi söylediler. Ben de bunu söyleyen polisin omzuna hafifçe, dostane vurarak ‘sağ olun’ dedim. Sonrasında hastaneye gittim. Oğlumun kalbi durmamış. Doktorlar da hâlâ yaşam umudu var diyerek, tomografi çekiyorlar, başka bir yerinde kırık var mı diye? Bir de bakıyorlar ki oğlumun kafasında mermi çekirdeği var. Meğerse teşekkür ettiğim adam katilmiş. Oğlumun katiliymiş. Yetmiyormuş gibi şimdilerde bir de ‘İç Güvenlik Yasası’ çıkarıyor, kana doymaz katiller” diye tepki gösterdi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

AKP inşattan düşer mi?

SONRAKİ HABER

Menderes Nehri ölüm saçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...