09 Şubat 2015 18:44

Ukrayna'da Avrupa 'çözüm', ABD 'silah' diyor

5 binden fazla can alan Ukrayna krizinde silahlar mı konuşmaya devam edecek, diplomasi mi?

Paylaş

Ukrayna krizinde ABD’li yetkililer tansiyon yükselten açıklamalar yaparken Avrupalı liderler diplomasiye devam ediyor. Almanya Başbakanı Merkel, ABD’ye giderek Barack Obama ile görüştü. Merkel ve Fransa Başbakanı Hollande, Rusya ve Ukrayna’yı ayrı ayrı ziyaret ederek girişimlerde bulunmuş, Münih’te hafta sonu toplanan Güvenlik Zirvesi’nde de Ukrayna’nın Rusya’ya karşı silahlandırılmasına karşı çıkmışlardı. 
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır gezisi öncesi El Ahram gazetesine açıklamalarda bulundu. Suriye sorunun çözümünde Mısır’la pozisyonlarının aynı olduğuna değinen Putin, Ukrayna krizinin çözümü için de 3 öneride bulundu: 
- Ukrayna Hükümetinin bağımsızlığını ilan eden Donbasss bölgesi temsilcileri doğrudan görüşmelere bulunması, 
- Minsk Anlaşması’nın uygulanması 
- Ülkeyi krize sürükleyen aşırı milliyetçiliğin sona erdirilmesi

PUTİN ABD’Yİ SUÇLADI
Ukrayna krizinin ABD ve müttefiklerinin ülkenin içişlerine müdahale etmesi sonucu olduğunu kaydeden Putin, “Ukrayna krizi Rusya’nın arızası sonrası patlak vermedi. ABD ve Batılı müttefiklerinin kendilerini Soğuk Savaş’ın kazananı görerek tüm ülkelere müdahale etme girişimlerinin sonucu oldu. NATO’nun Sovyetler Birliği’ne verdiği doğuya doğru genişlememe taahhüdü boş olduğu kanıtlandı. Biz şimdi NATO’nun alt yapılarının Rusya’nın çıkarlarını dikkate almadan Rusya sınırlarına doğru ilerlediğini görüyoruz… Avrupa Birliği’nin Doğu Ortaklığı projesi de eski Sovyet ülkelerinin Rusya’dan uzaklaştırılmasını hedefliyor. Biz Kiev’de savaş taraftarlarının nasıl desteklendiğini görüyoruz…” diye konuştu. 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile birlikte yarın Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te bir araya gelecek. 

RUSYA’NIN  ‘BARIŞ’ PLANI
Minsk’te Rusya’nın önereceği ‘anlaşma’ da tartışılıyor. Basına yansıyan iddialara göre yeni anlaşmada silahlardan arındırılmış bölge ve doğu Ukrayna’ya daha fazla özerklik verilmesi var. Buna göre Ukrayna ordusu ile bağımsızlıkçı milis güçlerin kontrolünde yer alan Donbass arasında 50-70 kilometre genişliğinde silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulacak.

‘BARIŞ GÜCÜ YERLEŞEBİLİR’
Minsk görüşmelerinde Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan ederek Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu Donetsk’i temsil eden Denis Puşilin, silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasının zorunlu olduğunu söyledi. Bu yöndeki bir talebi uzun zamandır söylediklerini ifade eden Puşilin, “Buraya barış gücü askerleri ya da gözlemciler yerleştirilebilir. Muhtemel bu Donbass’ta bir soykırım yaşanmasını ve yeni bir savaş dalgasını önleyebilir” dedi. Puşilin, anlaşmaların uygulanmasının takip edilebilmesi için 11 Şubat Minsk zirvesinde bir mekanizma oluşturulmasını beklediklerini söyledi.

RUSYA’NIN GARANTÖRLÜĞÜ
Donbass’a otonomi ve daha fazla özerklik verilmesi de anlaşmanın önemli maddelerinden birini oluşturuyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, önceki gün otonomi ve federasyon taleplerinin referanduma götürülebileceğini ifade etmişti. Ukrayna’dan tek taraflı ayrılan Donbass bölgesinde geçtiğimiz yıl ilan edilen Donetsk ve Luganks Halk Cumhuriyetleri bulunuyor. 
Bir diğer madde ise Rusya’nın Donbass ve Ukrayna Hükümeti arasında sağlanacak anlaşmalara garantör olacağı. Almanya ve Fransa’nın da “bu yönde katkılarının olabileceği” belirtiliyor.

AB BAKANLARI, UKRAYNA’NIN SİLAHLARDIRILMASINA KARŞI
AB dışişleri bakanları, Fransa ve Almanya’nın Ukrayna krizinin çözülmesi için başlattıkları yeni girişime destek verdi. Avrupa ülkeleri, Ukrayna Hükümeti yönetimine silah sevkıyatı çağrılarına ise mesafeli yaklaşıyor. Avrupa Birliği bakanları dün Brüksel’de bir araya geldi.  Toplantı öncesinde açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yarın Minsk Zirvesi’nin yapılabilmesi için müzakerelerin Berlin’de devam ettiğini açıkladı. Steinmeier, Minsk’teki liderler buluşmasının; gerginliği azaltmak ve ateşkesi yeniden sağlamak için ilk adım olmasını diledi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Kiev’e silah gönderilmesi halinde Rusya’nın da ayrılıkçılara kolayca silah takviyesi yapabileceğini belirterek, bunun bir etkisinin olmayacağını dile getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da şu aşamada Ukrayna’ya silah göndermeyi düşünmediklerini söyledi.

OBAMA'DAN UKRAYNA'YA SİLAH VERME İMASI

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizi için Almanya ve Fransa’nın ortak girişimi ile başlatılan barış görüşmesi çabalarının olumlu neticelenmemesi durumunda bunun Rusya’ya hem ekonomik hem de siyasi olarak daha fazla zarar vereceğini söyledi.

Beyaz Saray’da görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile basın toplantısı düzenleyen Obama, barış görüşmelerinden netice alınamaması durumunda, "Rusya’ya karşı hem ekonomik hem de siyasi tecrit daha da ağırlaşacak." diye uyardı.

Ukrayna hükümetine silah yardımı konusunda henüz kararını vermediğini belirten Obama, "Rus saldırganlığına karşı bizim Ukrayna’ya kendisini savunması için ilave yapabileceğimiz şeyler var." diye konuştu.

Ukrayna’da çatışmaları durdurabilmek için Eylül'de hayata geçirilen ancak bozulan barış planını yeniden diriltebilmek amacıyla Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile bir araya gelmişti. Merkel ile Hollande, Ukrayna liderleri ile de görüşmüş nihayetinde barış görüşmelerine devam için Çarşamba günü Minsk şehrinde taraflar arası bir zirve yapılması kararlaştırılmıştı.

Merkel, Ukrayna ve Rusya ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi vermek amacıyla geldiği ABD’de Başkan Obama ile ikili görüşme yaptı. Beyaz Saray’da yapılan toplantının ardından Obama, konuk Başbakan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, Rusya’nın saldırgan politikalarının ABD ile Avrupa arasındaki birliği daha da güçlendirdiğini ifade etti. 
Başbakan Merkel, Batı’nın Ukrayna için çabalarının önemli olduğunu belirterek, "Bizler eğer ülkelerin toprak bütünlüğü ilkesinden vazgeçersek, o zaman Avrupa'da barış düzenini korumak mümkün olmayacaktır." dedi.

ALMANYA İLE ABD ARASINDA SİLAH ANLAŞMAZLIĞI

Ukrayna krizindeki diplomatik girdaptan çıkış yolları arayan Başkan Obama ile Almanya Başbakanı Merkel’in görüşmelerinde iki ülkenin soruna yaklaşımındaki farklılığın giderilmediği yorumları yapılıyor. Ukrayna hükümetinin Rus yanlısı asilere karşı daha etkili bir mücadele için silah gönderme ile ilgili ABD’nin yaklaşımına Almanya’nın sıcak bakmadığı biliniyor.

Beyaz Saray, Ukrayna da şiddettin bastırılabilmesi için hükümete silah yardımını teşvik ediyor ancak Merkel tarafların daha fazla silahlandırılmasının çözüme katkı sağlamayacağı görüşünde.

Minsk’te çarşamba günü Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna arasında yapılacak barış görüşmelerinde ABD masada olmayacak. Almanya ile Fransa getiğimiz Eylül'de masaya konan barış planını hayata geçirmeyi yeniden deniyor. Barış görüşmelerinden netice alınabilmesi için Avrupa Birliği de (AB) bugün (Pazartesi) Rusya ve Uksrayna’daki Rus yanlılarına yönelik geçici ek yaptırım kararı alınmasını kararlaştırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yeni ek yaptırımların ne kadar süreli olacağının ise barış görüşmelerden elde edilecek neticeye bağlı olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kimlik savaşçıları

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan gençlere: Biraz az sigara için gençler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...