09 Şubat 2015 14:27

İç Güvenlik Paketi yine ertelendi

Polise doğrudan ateş etme yetkisi tanıyan, taş ve molotofu silah sayan 'iç güvenlik paketi'nin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi bir hafta daha ertelendi. Yarın gerçekleşmesi beklenen görüşmelerin bu akşam saatlerinde ertelendiği duyuruldu.

Paylaş

Geçen hafta sürpriz bir şekilde Meclis gündemine getirilmekten vaz geçilen ve bu haftaya ertelenen "İç Güvenlik Yasa" tasarısı bir kez daha ertelendi. 

Paketin Meclis genel kuruluna getirilip getirilmemesi için bugün TBMM Danışma Kurulu toplandı. Toplantısı sonrasında yapılan açıklamalarda paketin bu hafta da görüşülmeyeceği, gündeme uluslararası sözleşmelerin alınacağı belirtildi. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, iç güvenlik paketinin bu hafta görüşülmeyeceğini teyit etti. 

Polise doğrudan öldürme yetkisi veren ve Emniyet Genel Müdürlüğünün yapısında büyük değişiklikler yapması beklenen tasarıya ilişkin yapılan ittirazları, AKP Grup başkanvekili Mustafa Elitaş ‘vatan hainliği ve ajanlık" olarak nitelendirmişti.

'İMDAT POLİS' DÖNEMİ BAŞLAYACAK
Öte yandan tasarıya ilişkin hukukçular ve siyasilerin tepkisi de sürüyor. Yapılan açıklamalarda tasarıyla “Polis imdat” yerine, “İmdat polis” döneminin başlayacağına vurgu yapıldı.

İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Balıkesir, Muğla ve Uşak Baroları ortak basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin polis devletine dönüşeceği uyarısını yapan hukukçular, 79 baro olarak paketin kabul edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İzmir Baro binasında bugün düzenlenen toplantıda ortak açıklamayı yapan İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan,  tasarının Türkiye’yi polis devletine dönüştürmeyi amaçladığını ifade etti. Kanun tasarısının çıkış noktasının “makul” kavramı olduğuna dikkat çeken Özcan, “Tasarı ile polise verilen yetkiler sadece ‘makul şüphesi’yle çizilmiştir. Polislerin kendi objektif kriterleriyle belirleyeceği makul durumlar bir neticeye yol açmamalıdır. Bu şekilde subjektif değerlerle getirilen kanun maddeleri hukuka aykırılıklara yol açmaktadır” dedi.

Özcan son olarak, 79 Baro olarak pakete karşı mücadele edeceklerini ve kabul edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “güvenlik paketi”nin esas adının ‘iç güvenlik sopası’ olması gerektiğini ifade ederken, “Eskiden vatandaşlarımız ‘Polis İmdat’ aranırdı. Şimdi ise ‘İmdat Polis’ diyecekler” yorumunu yaptı.

GÜVENLİK DEĞİL ZULÜM PAKETİ

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, “İç tüzükten kaynaklı demokratik haklarımızı, demokratik muhalefetimizi sonuna kadar kullanarak bunu engelleyeceğiz. Bu güvenlik değil, zulüm paketidir” dedi.

ÖDP Eş Genel Başkanları Alper Taş ile Bilge Seçkin Çetinkaya da, yaptıkları yazılı açıklamada, “ Bir iç savaş hükümetine dönüşen AKP, polisi bir iç savaş gücü olarak konumlandırıyor. Tüm toplum polis zorbalığıyla susturmanın hatta ses çıkaranı öldürmenin yasal dayanakları oluşturuluyor” diye konuştu.

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI

İSTANBUL’da avukatlar Mecliste görüşülmesi planlanan tasarıya karşı yarın 15.30’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda biraraya gelerek bir günlük adalet nöbeti tutacak. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, tüm avukatları “Adalet Nöbeti” tutmaya davet etti. “Hukuk silah, polis yargı olamaz” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Kocasakal, 81 ilin Baro Başkanı’na ve 33 binin üzerindeki İstanbul Barosu avukatlarına çağrıda bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yavru dağ keçisini vaşağın elinden aldılar

SONRAKİ HABER

SAÜ'de anadilinde eğitim talebine ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...