09 Şubat 2015 11:48

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden çarşaf açıklaması

Kürdistan Uluslararası Sanat Buluşması kapsamında yapılan performans içinde yer alan bir temsilde zincirlenmiş kadınların bulunduğu kısım tartışma konusu olmuştu. Konuyla ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de bir açıklama yaptı.

Paylaş

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığımız tarafından organize edilen “Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması” kapsamında Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde düzenlenen Kürdistan Sergisi’nde, bir sanatçının eseri ve eserin bir parçası olan performans sosyal medyada çarpıtılmıştır" denilen açıklama şu şekilde: 

"230 sanatçının Rojava’ya destek amacıyla çalışmalarını gönderdiği sergi kapsamında bir sanatçının, Kürtlerin yaşadığı acılara ve trajediye dikkat çeken bir tablosu sergilenmiştir. Tabloda, Kürtlere yönelik siyasi idamları da sembolize eden darağacı da kullanılmıştır.

Bu tablonun bir parçası olarak, IŞİD’in eline geçen Ezidi Kürt kadınlarının gördüğü eziyeti, pazarlarda köle olarak satılmasını, tecavüze uğramasını protesto eden bir performans sergilenmiştir. Performansta, Ezidi kadınların IŞİD teröristlerinden gördüğü baskı ifade edilerek protesto edilmeye çalışılmıştır.

Hal böyleyken, HüdaPar’a ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesaplarında ve bazı internet sitelerinde Büyükşehir Belediyemiz ve Belediye Eş Başkanımız Gültan Kışanak’ın, çarşaflı kadınlara hakaret ettiği yalanı yer almıştır. Eş Başkanımız Kışanak’ın Alevi kimliği de vurgulanarak, hedef gösterilmiştir.

Oysa ki;  kendileri bu tavırlarıyla IŞİD’in insanlık dışı uygulamalarının arkasında olduklarını bir kez daha göstermişlerdir. Çarşafı da bahane ederek aslında bu uygulamaların destekçisi olduklarını gözler önüne sermişlerdir.
 
Altını çizerek bir kez daha ifade ediyoruz; performansta anlatılmak istenen IŞİD’in kadınlara yönelik yaptığı zulümdür. Performansta, İslami değerlere ya da çarşaflı kadınlara hakaret, küçümseyici hiçbir ifade ve imge söz konusu değildir.

IŞİD’in kadınları, pazarlarda sattığı, cariye olarak aldığı, tecavüz ettiği, öldürdüğü bilinmektedir. Buna rağmen böyle zorlama haber bile diyemeyeceğimiz yalanlar üretmek, kelimenin tek anlamıyla çarpıtma, yalan ve dolandır. Belediyemizi ve Eş Başkanımızı IŞİD’e, onun Türkiye’deki ve bölgemizdeki uzantılarına hedef göstermektir.

Bu tutumu kınıyor ve protesto ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Paketle hem evde hem işte yüklerimiz artacak

SONRAKİ HABER

Soma maden işçileri Ankara’ya gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...