09 Şubat 2015 11:29

Her yıl 8 milyon insan sigaradan ölüyor

Dünya Sigarayı Bırakma Günü olan 9 Şubat vesilesiyle açıklama yapan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, tütün şirketlerinin ürünlerini pazarlamak için milyarlarca dolar para harcadığını söyleyerek, tütün kullanımına yönelik yasakların da arttırılması gerektiğini belirtti. Aşut, araştırmalara göre tedbir alınmaması halinde 2030 yılına kadar sigaradan her yıl 8 milyon insanın hayatını kaybedeceğini bilgisini verdi.

Paylaş

Konuya ilişkin TTB Genel Merkezinde sağlık Meslek Örgütü temsilcileri de katıldı. Burada konuşan SSUK Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, şirketlerin tütün kullanımını ve insanların tütüne ilişkin tutumlarını etkilemek üzere reklam, tanıtım ve sponsorluk unsurları içeren, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlama taktikleri kullandığını kaydetti. Tütün reklam, tanıtım ve sponsorluklarının, tütün kullanımını olağan ve cazipmiş gibi gösterdiğini, yanıltıcı ve aldatıcı olduğunu söyleyerek halk sağlığını korumaya yönelik çabaların zayıflığına işaret etti. 

'NARGİLE DAHA ZARARLI'

İçim şekli nedeniyle, nargilenin, sigara dumanından çok daha fazla zehirli madde solunmasına neden olduğunu söyleyen Aşut, nargile için "Sigaraya oranla daha yüksek miktarda arsenik, kurşun ve nikel, 36 kat daha fazla katran, 15 kat daha fazla karbon monoksit bulunur" bilgilerini verdi. 0

ÖNLEM ALINMAZSA...

Dünyada, tütünün önlenebilir ölüm sınıflandırmasının başında geldiğini söyleyen Aşut, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni kuşakların sigaraya başlamalarını durduracak önlemler alınmazsa, 2030 yılına gelindiğinde dünya genelinde her yıl 8 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölecektir."

'YASAKLAMALAR İŞE YARIYOR'

Gelişmekte olan 30 ülkede yapılan bir araştırmaya göre 'kapsamlı yasaklar'ın olduğu ülkelerde tütün kullanımının yüzde 23,5 oranında azaldığını söyleyen Aşut, "Satış noktası reklamlarının ya da teşhirinin, internet üzerinden yapılan reklamların ve TV yayını, basılı veya açık hava reklamlarının acilen yasaklanmasını" dile getirerek, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un kapsamının genişletilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Fidan’ın istifası çözüm sürecini etkilemez’

SONRAKİ HABER

Dünya Öykü Günü bildirisini Mungan okuyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...