09 Şubat 2015 11:12

ABD’de petrol devlerindeki grev yayılıyor

30 yıl sonra bir ilkin yaşandığı ABD'de petrol işçilerinin grevi büyüyerek devam ediyor. Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın grevine Ohio ve Indiana eyaletlerindeki işçiler de katıldı.

Paylaş

30 yıl sonra bir ilkin yaşandığı ABD'de petrol işçilerinin grevi büyüyerek devam ediyor.  Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın grevine Ohio ve Indiana eyaletlerindeki işçiler de katıldı.

Rafineri işçilerinin bir süredir devam eden toplu sözleşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, aralarında Shell, Exxon Mobil ve Chevron’un bulunduğu petrol devlerinin rafinerilerinde grev başlamıştı. ABD’li işçilerin başlattığı bu grevin 1980 yılından bu yana ABD’de petrol işçilerin gerçekleştirdiği en büyük grev olduğu ifade ediliyor.

GÖRÜŞMELER ÇIKMAZA GİRDİ

ABD’nin dört eyaletinde, ülkenin yakıt ihtiyacının yüzde onunu karşılayan dokuz petrol rafinerisi ve kimyasal tesiste çalışan işçiler; greve çıktı. Ücret ve işçi güvenliği konularının ele alındığı üç yıllık toplu sözleşmeyle ilgili 21 Ocak’tan beri yapılan görüşmeler, mevcut toplusözleşmenin bu hafta sonu sona ermesi ile çıkmaza girdi.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (USW) adına açıklama yapan Gary Beevers, yürütülen müzakerelerin yozlaştığını belirti. Beevers aynı zamanda Shell’in görüşmeleri devam ettirmeyi reddettiğini söyledi.

ASIL HEDEF GÜVENLİ ÇALIŞMA

Rafinerilerde çalışanlar can güvenliğinden yoksun ve tehlikeli çalışma ortamlarında fazla mesaiden şikayet ederken; sendika günlük meydana gelen yangın, emisyon, sızdırma ve patlamaların bölge halkının hayatını da tehlikeye sokucu düzeyde olduğunu ifade etti.

Grev 9 iş yerinde devam ederken, sendikaya bağlı diğer iş yerleri 24 saatlik sözleşme uzatması altında çalışmalarına devam ediyor.
Greve katılan Toledo işçileri Facebook sayfalarından grevlerinin ekonomik talepten çok çalışma koşullarına karşı olduklarını belirten bir bildiri yayımladı.

Diğer yandan ABD’de rafineri işçilerinin grevleri ve faal petrol kuyusu sayısındaki azalmaların etkisiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent petrolünün varil fiyatı, haftanın ilk gününde 52.68 dolardan açıldıktan sonra tırmanışını sürdürdü ve 55.62 dolara kadar çıktı. Brent daha sonra 55.00 doların üzerinde hareket ederken, ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı 50.56 dolara kadar yükseldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB'dan Ege Bölgesi yürüyüş koluna destek çağrısı

SONRAKİ HABER

İstanbul’da 'Öcalan'a özgürlük' için yürünecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...