09 Şubat 2015 10:57

İPAŞ işçisi işe de giremiyor çıkış da alamıyor!

İPAŞ-Anateks fabrikasında, yaşanan işçi kıyımının ardından ücretsiz izne çıkarılan işçilerden bir kısmı çıkışlarını almak için geldikleri fabrikada, ‘İşletme satıldı. Biz çıkışınızı veremeyiz’ cevabıyla karşılaştı.

Paylaş

İPAŞ-Anateks fabrikasında, yaşanan işçi kıyımının ardından ücretsiz izne çıkarılan işçilerden bir kısmı çıkışlarını almak için geldikleri fabrikada, ‘İşletme satıldı. Biz çıkışınızı veremeyiz’ cevabıyla karşılaştı. Bunun üzerine fabrika önünde eylem yapan işçiler, daha sonra fabrika yönetimine noter aracılığıyla ihtar çekti.  

Çalık Grubuna ait İPAŞ-Anateks fabrikasında 200 işçinin işten çıkarılması, diğer 1800 işçiden bazılarının yıllık izne, bazılarının da ücretsiz izne çıkarılmasının ardından, ücretsiz izinden dönen 40 işçi çıkışlarını almak için fabrikaya geldi. Tazminatlarını da isteyen Anateks-3’te çalışan işçilere, işletme müdürü tarafından, “Fabrika İsviçreli bir şirkete satıldı. Bizim çıkış vermek gibi bir yetkimiz kalmadı. Haftaya fabrikanın yeni sahipleri gelebilir. Onlarla görüşürsünüz” yanıtı verildi. Bunun üzerine fabrika önünde toplanan işçiler, bir açıklama yaptı.

2 AYLIK MAAŞLAR VERİLMEDİ

İşçiler adına konuşan Mesut Dolanbay, “İPAŞ-Anateks grubunda çalışan yüzlerce arkadaşımız mağdur durumda. Aralık ayında çalıştığımız kadar maaşlarımız geçen hafta perşembe günü hesaplarımıza yattı. Fakat 2 aylık maaşlarımız ödenmedi” dedi. İçeride kalan paralarını alıp alamayacaklarının meçhul olduğunu söyleyen Dolanbay, “Firma bizi ne çalıştırıyor, ne de çıkışlarımızı veriyor. Çıkışlarımızı vermemelerinin sebebi tazminattan korkmaları” dedi. Yaşadıkları mağduriyet nedeniyle ailelerini geçirndiremediklerini, kiralarını ödeyemediklerini, çıkışları verilmediği için başka bir işe de giremediklerini dile getiren Dolanbay, “Birçok arkadaşımızın evine icra gelmiş, evine ekmek götüremez hale gelmiştir” dedi. Konuyu görüştükleri yetkililerin yüzlerine dahi bakmadığını belirten Mesut Dolanbay, “Hiçbir bilgi vermiyorlar” dedi.

AKP’YE TEPKİ

Sorunlarını AKP Malatya İl Başkanlığına da taşıdıklarını belirten Dolanbay, “AK Parti il teşkilatına giderek konuyu anlattığımızda bize yardım değil, öğüt verdiler. Konuyu iş mahkemesine taşıyın dediler, tehdit ettiler. Biz kimsenin oyuncağı değiliz” dedi. Dolanbay, “Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Buradan milletvekillerine de sesleniyoruz. Patronun yanında mı olacaksınız, yoksa size oy veren işçilerin mi? Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Ya çıkışlarımızı versinler ya da Anateks yetkilileri gelsin fabrikanın durumunun ne olacağı hakkında bilgi versin” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından durumu bildirmek için İŞKUR’a giden işçiler, buradan Notere yönlendirildi. İşçiler gittikleri Noterde Çalık Grubuna ihtar çekti. (Malatya/EVRENSEL)


İPAŞ’TA İŞÇİ KALMADI, SENDİKA HÂLÂ İŞTEN ATMA YOK DİYOR

Malatya’da Çalık Grubuna ait İPAŞ-Anateks fabrikalarında işçi kıyımıyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, işten atmanın söz konusu olmadığını öne sürerek, işçilerin kendi istekleriyle ayrıldıklarını savundu. Çalık Holdingin sahibi Mahmut Çalık’ın fabrikalarını oğlu Ahmet Çalık’a devredeceğini, üretimin bu nedenle durduğunu söyleyen Irgat, bu sürede elektrik borcu ödenmediği için fabrikanın elektriklerinin de kesildiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili  TEKSİF Malatya Şube Başkanı Mustafa Karabulut’tan sık sık bilgi aldıklarını söyleyen Irgat, Başkanlar Kurulu toplantısı nedeniyle Ankara’ya gelen Karabulut’la daha ayrıntılı konuşacaklarını söyledi. İPAŞ’ta işçilerin kendi istekleriyle işten ayrıldıklarını ve işçilerin yıllık izinlerini kullandıklarını öne süren Irgat, yıllık izni olmayan işçilerin ise üretime ara verildiği için zorunlu izne çıkarıldıklarını söyledi. Bugün gazetemizde de yer verdiğimiz fabrikada kalan son 50 işçinin işten atılmasından haberi olmadığını savunan Irgat, işten atmanın kolay olmadığını, işçilerin işten atılması durumunda İŞKUR’a ve kendilerine bilgi ulaşacağını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

O kirli ellerinizi bedenlerimizden çekin

SONRAKİ HABER

Kıdemli anne, vasıfsız işgücü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...